10.9 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFMI pune condiţii experimentului de 250 de milioane de lei „TVA redusă...

FMI pune condiţii experimentului de 250 de milioane de lei „TVA redusă la pâine“

FMI nu e convins că sumele pierdute prin diminuarea TVA la pâine, la nivelul de 9% de la 1 iulie, vor fi recuperate din eliminarea evaziunii în domeniu. Fondul cere Guvernului să taie alte capitole de cheltuieli pentru a face rost de banii pierduţi.

Proiectul de reducere a TVA la pâine ar putea avea asupra bugetului de stat costuri cifrate la 250 de milioane de lei, potrivit estimărilor Fondului Monetar Internaţional (FMI). Instituţia internaţională a cerut Guvernului să aloce aceşti bani din altă parte şi să nu meargă doar pe ideea că îi va recupera din evaziunea fiscală.

O reducere a TVA la pâine nu se poate face decât pe tot lanţul, a afirmat recent premierul Victor Ponta. Proiectul poate debuta după rectificarea bugetară din luna iulie. Odată operată rectificarea, Guvernul va şti dacă poate tăia suma necesară completării veniturilor pierdute şi de unde se va face aceasta.

„Nu se poate decât pe tot lanţul, asta ştiu sigur, că asta am discutat. (Va fi, n.r.) numai de la rectificare, pentru că trebuie să alocăm – cred că e vreo 250 de milioane de lei – din altă parte, în funcţie de cum stăm cu … (fără a preciza – n.red.) Dar eu vreau să încercăm acest experiment,
i-am anunţat pe cei de la FMI şi au spus: alocaţi banii din altă parte, nu mergeţi doar pe ideea că veţi recupera banii din evaziune fiscală”, a spus Ponta.

Opiniile FMI sunt altele decât cele ale Guvernului. Optimist, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat anterior că reducerea TVA la panificaţie va aduce venituri mai mari la bugetul de stat, va combate evaziunea fiscală şi, dacă nu va scădea preţul pâinii, îl va plafona pentru multă vreme.

Grapini promite forfetar mai mic

Într-o conferinţă organizată la BNR, ministrul pentru IMM şi Mediu de Afaceri, Maria Grapini, a dat şi primele detalii privind impozitul forfetar, prevăzut a intra în vigoare la data de 1 iulie. Ministrul promite că impozitul, aplicat doar în zona câtorva servicii, precum pensiunile, hotelurile, restaurantele, saloanele de înfrumuseţare sau spălătoriile auto, va fi mai mic decât cel plătit în prezent, respectiv 16% impozit pe profit sau 3% pe venit. ”Am constatat că dacă le punem o sumă fixă, care este mai mică decât ar fi la o înregistrare corectă a veniturilor şi cheltuielilor, fie 16% impozit pe profit, fie 3% pe cifra de afaceri, conformarea lunară este imediată, se simplifică foarte mult actul de control pentru că nu mai are ce controla, are de plătit o sumă fixă şi atât”, afirmă ea.

Grapini adaugă că nivelul forfetarului a fost stabilit pornind de la valoarea impozitelor plătite în 2011, corectată cu indicatori relevanţi în privinţa afacerii respective pentru fiecare domeniu (servicii auto, tu­rism, etc.). Propunerile Ministerului condus de Grapini au fost trimise Finanţelor, de unde se aşteaptă răspuns.

 

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Klaus Iohannis a adăugat trei miniterenuri de golf vilei de protocol de la Neptun

Grădina vilei de protocol de la Neptun, folosită de președintele Klaus Iohannis, a fost dotată cu trei miniterenuri de golf, însă RA APPS nu...

Marcel Ciolacu condamnă atacurile Iranului asupra Israelului

Premierul Marcel Ciolacu condamnă ferm atacurile lansate de Iran asupra Israelului şi îşi exprimă solidaritatea deplină cu Israelul susţinând dreptul acestui stat a se...

Ce decizii ar putea lua Mark Rutte, noul secretar general al NATO

Zi istorică pentru NATO. Mark Rutte este de marți noul secretar general al Alianţei Nord-Atlantice. Jens Stoltenberg i-a predat ştafeta după un deceniu plin...
Ultima oră
Pe aceeași temă