Ce a făcut Bruce Lee după ce a murit? Potrivit filmului „Deadly Hands of Kung Fu“, s-a dus în iad să se bată cu Clint Eastwood. E doar un exemplu din lunga listă de clone cinematografice proaste.
„Seytan“ (1974) este o copie, aproape cadru cu cadru, a peliculei lui Friedkin „Exorcistul“, apărută cu doar câteva luni în urmă. În ciuda acestui fapt, nu este un film de groază, ci unul care dospește de un comic involuntar. Tema din “Tubular Bells“ a lui Mike Oldfield – din coloana sonoră a filmului original – e reluată de zeci de ori, ca la nuntă. Când capul fetiței se întoarce cu 180 de grade, se vede clar că trupul este al unui manechin. În timpul exorcismului, camera e iluminată, dar când fetița începe să „leviteze“, se lasă întunericul, să nu se observe cablurile. Există și o nuanță de tragic în această poveste, întrucât, în 1964, regizorul acestei glume, Metin Erksan, câștigase „Ursul de Aur“ cu filmul „Vară secetoasă“, dar a ajuns ulterior să regizeze astfel de pelicule.
Batmanie
Anul 1968. În plină „batmanie“, apare și o versiune feminină a supereroului, care poartă mască, cizmulițe și bikini și lucrează ca luptătoare profe-sionistă de catch. Ea i se opune unui savant nebun ce încearcă să creeze o nouă specie: omul cu branhii. Nonsensuri simpatice sunt împrăștiate prin film: supereroina dă ochii peste cap și leșină la apariția monstrului, pe care oricum îl mai văzuse și care n-ar fi speriat nici măcar un copil. Femeia mascată care joacă în scenele de lupte este, în mod clar, alta decât actrița care o interpretează pe Batwoman în restul filmului.
Bruce Lee x 3
Rețeta e simplă: după moartea lui Bruce Lee, un producător din Hong Kong prezintă aventurile asului artelor marțiale, ajuns, nu se știe de ce, în iad. Mai mult, în filmul „Deadly Hands of Kung Fu“ (1977) el este interpretat de către trei actori diferiți. Ce face triplul Bruce în iad? Evident, deschide o sală de arte marțiale. Cine se mai învârte pe lângă cazanele cu smoală? Cam toată lumea bună: luptătorul orb japonez Zatoichi, James Bond, Nașul – personajul lui Mario Puzzo -, personajul lui Clint Eastwood din westernurile lui Sergio Leone – interpretat însă de un chinez – și Dracula. De asemenea, Popeye Marinarul, ceea ce te face să crezi că Bluto e în rai. Să n-o uităm nici pe Emmanuelle, personajul filmelor sexy din anii ’70 și ’80, care face ce știe ea mai bine, pelicula oferind și secvențe generoase de nuditate feminină.
La o asemenea distribuție, redarea intrigii nu are nici un rost. Vă spun doar că Bruce Lee îl bate pe cowboy-ul Clint de-i sună apa-n cap.
Chuck Norris din Bosfor
Filmul „Olum Savascisi“ (Luptătorul Morții) din 1984 ni-l prezintă pe Cuneyt Arkin, vărul de la țară al lui Chuck Norris, care poate para loviturile de sabie direct cu antebrațul. A jucat, de asemenea, în versiunile turcești ale Star Wars și Rambo. Subiectul? Un polițist karatist merge în America să se lupte cu niște ninja care pot deplasa obiecte cu puterea minții și învie morți, dar care, cu măștile lor prost decupate, par mai degrabă niște membri dependenți de aurolac ai Ku Klux Klan-ului.
Când eroul principal se luptă în iatagane cu unul dintre acești ninja tragicomici, pe fundal se vede un cartier nou construit de blocuri P+10. Efectele sonore dau senzația unor zgomote de pahare ciocnite la masa de Revelion, captate cu un casteofon mono.
Surse: tasteofcinema.com, imdb.com.