8.4 C
București
miercuri, 27 noiembrie 2024
AcasăInternaționalEUROPAfest 2016, Festivalul muzicii

EUROPAfest 2016, Festivalul muzicii

Timp de zece zile, între 12 şi 21 mai, Bucureştiul şi Sibiul se vor bucura de un program divers de evenimente de jazz, blues, pop şi clasic, în cadrul singurului festival din lume ce reuneşte patru genuri muzicale, EUROPAfest 2016. De 11 ani sub sloganul “It’s all about live quality music!”, festivalul prezintă în această ediţie 300 de artişti din 43 de ţări.

EUROPAfest, primul eveniment căruia Casa Regală a României i-a acordat Înaltul Patronaj, acum 11 ani, a fost reconfirmat ca valoare în 2015 de Comisia Europeană şi Parlamentul European prin acordarea titulaturii EFFE, Europe’s Finest Festivals.

În pofida reducerii bugetului – asupra căruia Luigi Gageos, directorul festivalului, a fost destul de discret, singura informaţie fiind că un asemenea festival se organizează cu minimum 350.000 de euro, dar că cel din acest an s-a făcut cu mult mai puţin, din diverse considerente economice, pierderea unor sponsori tradiţionali etc. – festivalul continuă să-şi menţină secţiunile şi concursurile la aceeaşi valoare artistică.

Opening Gala Concert, evenimentul de deschidere a festivalului de pe 12 mai, se va desfăşura în paralel la Bucureşti şi Sibiu. Dacă la Bucureşti, pe scena Teatrului Odeon, se vor auzi acorduri de blues, pop şi jazz, cu artişti din Australia, Noua Zeelandă şi SUA, la Sibiu va avea loc un concert simfonic cu laureata EUROPAfest de anul trecut, Ekaterina Valiulina, alături de Orchestra Filarmonicii din Sibiu.

Între 14 şi 21 mai se desfăşoară cele două concursuri devenite deja tradiţie, Bucharest Internaţional Jazz Competition şi Jeunesses International Piano Competition Dinu Lipatti.

Sub sloganul “100% jazz and more”, la această ediţie a concursului participă 25 de trupe şi artişti din 26 de ţări, Luigi Gageos anunţând că “cel puţin 9 sau 10 trupe vor da mari bătăi de cap juriului, care nu va şti cui să ofere premiul, atât sunt de buni”. Concursul prezintă o mare diversitate de artişti sosiţi atât din Europa, cât şi din Asia, SUA, ­Canada, Venezuela.

La cel de-al doilea concurs, Jeunesses International Piano Competition Dinu Lipatti, în lupta pentru câştigarea premiilor în valoare de 10.000 de euro participă 100 de pianişti din 35 de ţări, procentul de participanţi străini fiind de 80%.

Punctul de atracţie a work­shop-u­rilor din cadrul EUROPAfest îl reprezintă cel de pian, condus de preşedinta festivalului, Jane Solose, un nume de referinţă în domeniu, imaginea unui festival de pian de renume din lume. Pentru concursul de pian s-au purtat discuţii în vederea aducerii unuia la Standway America şi din Europa, la Hamburg, având în vedere multitudinea evenimentelor şi numărul redus de astfel de piane din România.

Evenimentele EUROPAfest se desfăşoară în locaţii diferite pentru a da posibilitatea manifestărilor paralele cuprinse în festival: Teatrul Odeon, Sala Teatrelli, Sala Auditorium – Institutul Cervantes, Institutul Italian, Sala ARCUB Gabroveni, Sălile Thalia, Rossini, Enescu, Berlioz, Ibis Cafe L’Estaminet şi Athenee Palace Hilton. Referitor la numărul de locuri, Luigi Gageos a ţinut să precizeze că ele s-au diminuat cam cu 20% faţă de ediţia anterioară, în urma măsurilor de securitate luate după tragedia de la Colectiv.

Chiar dacă a ţinut să spună „Rămânem tineri, deşi constatăm că o luăm parcă în fiecare an de la zero”, directorul festivalului, Luigi Gageos, consideră „că avem un public avid de frumos, de lucruri de calitate, care apreciază un festival autentic şi mă bucur să văd că numărul spectatorilor creşte exponenţial de la an la an”.   

Punctul de atracţie a workshop-urilor din cadrul EUROPAfest îl reprezintă cel de pian condus de preşedinta festivalului, Jane Solose, un nume de referinţă în domeniu, imaginea unui festival de pian de renume din lume.

Cele mai citite

Elon Musk elogiază dronele și-i numește „idioți” pe producătorii de avioane pilotate

Elon Musk a criticat dur programul de avioane de luptă F-35 al Pentagonului, numindu-i „idioți” pe producătorii care încă dezvoltă avioane pilotate, în ciuda...

BNR lansează o bancnotă aniversară dedicată Regelui Carol I

Banca Naţională a României (BNR) va pune în circulaţie, pe 1 Decembrie 2024, o bancnotă aniversară destinată colecţionarilor. Aceasta marchează 185 de ani de...

Ilie Bolojan s-a înțeles cu Marcel Ciolacu: Guvernul va funcționa până la final fără să mai angajeze cheltuieli viitoare

Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, spune că a vorbit cu premierul Marcel Ciolacu astfel încât să fie asigurată guvernarea până la final, însă...
Ultima oră
Pe aceeași temă