Institutul pentru Politici Publice (IPP) a catalogat, într-un comuniat de presă remis România Liberă, avizul pozitiv dat joi în cazul unora dintre candidaţii la funcţiile cele mai înalte în sistemul judiciar românesc, drept un act prin care Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) discreditează grav credibilitatea şi independenţa justiţiei din România.
Mai mult subliniază IPP, prin aviz este afectată şi încrederea publicului în CSM.
IPP atrage atenţia că procurorul propus pentru cea mai înaltă funcţie din Parchetul General, Tiberiu Niţu a primit, în urmă cu câteva luni, aviz negativ pentru comiterea de erori în timpul unor audieri.
„Institutul pentru Politici Publice a luat act cu stupoare de votul dat ieri de membrii CSM, vot care sfidează practic opinia publică prin numirea – în cea mai înaltă funcţie din Parchetul General – a unui procuror a cărui activitate/prestaţie (despre care publicul şi-a format o părere cu prilejul imaginilor transmise de la precedenta audiere a candidatului), în opinia IPP, nu îl califică să ocupe respectiva poziţie. Acelaşi procuror, cu doar câteva luni în urmă, primise aviz negativ în urma unor erori elementare comise în timpul audierilor, repetate de altfel cu ocazia audierii de ieri din Consiliu”, arată IPP în comunicat.
IPP critică în acelaşi timp politicienii pentru că nu au stabilit o arie mai largă de selecţie pentru funcţia de Procuror General.
„Remarcăm faptul că, între timp sistemul judiciar şi decidenţii României nu au depus niciun efort pentru a lărgi baza de selecţie a viitorului Procuror General astfel că acelaşi Niţu (cu o credibilitate deja afectată în acest moment) a devenit, din nou, candidatul propus de Guvern (Ministerul Justiţiei) pentru funcţia menţionată”, se mai precizează în document.
„Este inacceptabilă atitudinea CSM care, în loc să fie garantul independenţei, obiectivităţii şi, în esenţă, al calităţii actului de justiţie în România (respingând orice tentativă a clasei politice de a promova în funcţii persoane care nu se bucură de credibilitate şi nu s-au remarcat prin activităţi deosebite până în prezent), se comportă ca o masă de manevră dispusă oricând la compromis cu politicul”, mai spune IPP despre CSM.
Citeşte şi Tiberiu Niţu: Sunt pregătit pentru o prestaţie foarte bună
Ca urmare a votului dat de CSM, atrage atenţia Institutul pentru Politici Publice, exista posibilitatea apariţiei unor disfuncţii majore în funcţionarea parchetelor „sub o conducere căreia îi lipsesc autoritatea morală”.
„Gestul CSM, mai ales în cazul Niţu, este cu atât mai condamnabil cu cât membrii Consiliului ştiu că există în sistem oameni de calitate care ar fi putut să ocupe cu succes această funcţie, însă au ales să se predea în faţa numirilor politice”, conchide IPP.