10.9 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăVa ajunge România un miniparadis fiscal în estul Europei?

Va ajunge România un miniparadis fiscal în estul Europei?

Ministerul Finanţelor ar putea elabora în acest an prevederi care să îmblânzească fiscalitatea în interiorul grupurilor de companii. Absenţa unor prevederi favorabile în domeniu este unul dintre motivele pentru care sunt preferate în prezent jurisdicţii precum Cipru, Olanda, Marea Britanie sau Malta.

Ministerul Finanţelor ar putea realiza în acest an prevederi fiscale care să permită companiilor să-şi gestioneze afacerile în regim de tip holding, a declarat, joi, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice, Dan Manolescu. ”Anul acesta am putea avea prevederi fiscale care să favorizeze crearea structurilor de tip holding şi în România, astfel încât să nu mai fie necesar ca antreprenorii care doresc să-şi gestioneze o structură la nivel de holding să se ducă în Cipru sau în altă parte”, a precizat, potrivit Agerpres, Dan Manolescu. Prevederile ar putea fi introduse fie în viitorul Cod Fiscal, aflat în lucru la minister, sau chiar mai curând.

Cum va arăta holdingul românesc?

În prezent, faptul că o firmă face parte dintr-un grup mai mare de companii nu ajută cu nimic din punct de vedere fiscal. Să presupunem că un antreprenor deţine acţiunile unei firme, iar aceasta este, la rândul ei, acţionară în altă firmă. Absenţa legislaţiei holdingurilor face ca firma ce are pierdere să nu plătească impozit pe profit, iar cea care are câştig să-l plătească.

Dacă legislaţia holdingurilor ar exista, profitul ar putea fi însumat şi s-ar plăti impozit doar pe rezultatul final. Acesta este însă doar un aspect, poate nu cel mai important, cum spun unii consultanţi. „Dacă firmele fac profit, fiecare îl va plăti, dar dividendele plătite către holding vor fi scutite. Dacă holdingul acordă bani împrumut firmelor, el nu va plăti impozit pe câştigurile din dobânzi.

Dacă holdingul deţine drepturi de autor, el nu va plăti impozit pe redevenţe la folosirea drepturilor de către companiile sale”, descria anul trecut avantajele, Gabriel Sincu, de la firma Mazars. Consultanţii dau asigurări că vom ieşi în câştig. Sumele vor sta în băncile româneşti, nu în Olanda, Cipru sau Malta ca în prezent. Se vor dezvolta serviciile, precum cele de contabilitate, spun consultanţii. Specialistul în fiscalitate, Ionuţ Simion a susţinut şi el propunerea „În realitate, toţi antreprenorii folosesc societăţi de holding (dar din alte ţări – n.r.). Dacă ar avea această legislaţie, România ar putea deveni o platformă pentru investitorii străini care ar putea acoperi de la noi toate ţările învecinate”, afirma şi el în 2012.

 

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Scorul serii în Liga Campionilor la fotbal: Borussia Dortmund-Celtic Glasgow 7-1

Borussia Dortmund a realizat scorul serii de marţi în etapa a doua a Ligii Campionilor la fotbal, 7-1 cu Celtic Glasgow, pe teren propriu. MVP-ul...

Benjamin Netanyahu promite că va răzbuna atacul Iranului: „ va plăti prețul pentru asta”

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a afirmat marţi seară că Iranul "a comis o greşeală gravă" atacând ţara sa şi că "va plăti preţul pentru...

Rusia dă vina pe SUA pentru situaţia explozivă din Orientul Mijlociu

Rusia a afirmat marţi că situaţia explozivă din Orientul Mijlociu demonstrează "eşecul total" al politicii americane în regiune şi "neputinţa" Washingtonului de a preveni...
Ultima oră
Pe aceeași temă