25.7 C
București
joi, 10 octombrie 2024
AcasăSpecialCât costă un copil?

Cât costă un copil?

Un bărbat din Constanţa este cercetat de poliţişti pentru că ar fi încercat să-şi vândă fetiţa în vârstă de opt ani. Neagă acuzaţiile, evident, dar cei care au depus reclamaţia spun că ar mai fi înstrăinat un copil. Nu a cerut nici o sumă prea mare: 10.000 de lei, potrivit poliţiştilor. Bărbatul acuzat, Jean Blogoveanu, locuieşte în localitatea Credinţa. A fost denunţat poliţiei de către o verişoară din localitatea Valea Dacilor.

Femeia susţine că în urmă cu doi ani a luat-o în îngrijire, fără forme legale, pe una dintre fetiţele acestuia, care are mulţi copii şi o situaţie materială precară. Femeia susţine că de Paşte a mers cu fetiţa, acum în vârstă de 8 ani, la familia acesteia, în localitatea Credinţa, pentru ca aceasta să îşi vadă fraţii. Tatăl fetiţei nu ar mai fi vrut să o lase pe aceasta să plece, iar în schimb i-ar fi cerut femeii 10.000 de lei.

De asemenea, femeia le-a mai spus poliţiştilor că ar fi aflat că în urmă cu cinci ani familia respectivă ar fi vândut un alt copil, în vârstă de un an, unei familii din Mangalia, care acum ar locui în Cipru. ”Poliţiştii verifică o serie de aspecte, având în vedere că femeia a precizat că familia respectivă s-a prezentat la aceasta şi a solicitat în schimbul încredinţării minorei o sumă de bani. Tot această familie, în urmă cu aproximativ cinci ani, ar fi încredinţat un alt copil, în vârstă de un an, unei familii care se află acum în Cipru”, a declarat Gelu Manolescu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Constanţa.

Bărbatul acuzat, Jean Blogoveanu, neagă că i-ar fi cerut bani verişoarei sale pentru a-i lăsa în continuare fetiţa, însă recunoaşte că şi-a încredinţat un alt copil unei familii din Cipru. ”Da, ce e cu el? E naşul de cununie, i-am făcut acte ca să poate pleca naşa cu el în Cipru, am fost şi eu acolo”, susţine bărbatul. Poliţiştii au început o anchetă în acest caz, urmând să ceară şi sprijinul poliţiştilor din Cipru. De asemenea, oamenii legii au contactat şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi autorităţile locale pentru a începe o anchetă socială în familia bărbatului.

Se vând şi copiii nenăscuţi

Un caz la fel de şocant a avut loc în luna martie. Ziariştii unui cotidian central au negociat cu o gravidă cumpărarea copilului încă nenăscut. Femeia de 26 de ani ar fi consimţit să-şi vândă copilul, din cauza situaţiei financiare precare. A postat un anunţ pe internet şi ziariştii au sunat. Femeia a cerut 10.000 de euro, la care se adăugau cheltuielile medicale, şi siguranţa că acesta va avea o viaţă mai bună.

Citeşte şi: EXCLUSIV RL.Drumul „la negru“ al copilului către familia adoptivă

Trataţi mai rău decât animalele

Când nu ajung să fie vânduţi ca pe o marfă din piaţă, unii copii trăiesc mai rău ca animalele. Poliţiştii au descoperit la începutul anului un caz cutremurător: şase minori ai familiei Iusein, din Medgidia, fuseseră abandonaţi de părinţi, care plecaseră în Spania. La furat, spun vecinii. Copiii locuiau într-o baracă la marginea oraşului, fără apă, alimente sau căldură.

Statistici negre

România se află pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte numărul de copii abandonaţi. Statisticile indică între 40.000 şi 70.000 de copii abandonaţi, cărora li se adaugă alţi 300.000 care au fost lăsaţi singuri prin plecarea a peste trei milioane de persoane în străinătate. Jumătate dintre copii au vârste cuprinse între doi şi şase ani, iar 4 la sută au mai puţin de un an. 16 la sută dintre ei nu şi-au mai văzut părinţii de un an, în timp ce 3 la sută nu i-au mai văzut de cel puţin patru ani.

Cele mai citite

PSD vrea excluderea CCR de la validarea candidaturilor pentru prezidențiale

PSD vrea excluderea CCR din validarea candidaturilor la prezidențiale după cazul Diana Șoșoacă, se arată într-un proiect de lege depus miercuri în Parlament de...

Porțile terestre ale Schengen, analizate în Consiliul JAI. România și Bulgaria scoase la lecție

Președinția JAI va prezenta situația actuală a aplicării integrale a cerințelor Schengen pentru Bulgaria și România Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene...

Wimbledon renunță la arbitrii de linie după 147 de ani! Turneul va folosi un sistem automat de detectare a greșelilor

După 147 de ani de tradiție, turneul de Grand Slam pe iarbă de la Wimbledon va introduce, din 2025, un sistem electronic de arbitraj,...
Ultima oră
Pe aceeași temă