5.9 C
București
miercuri, 27 noiembrie 2024
AcasăCulturăZeci de artişti şi istorici vor celebra Ziua Naţională a României la...

Zeci de artişti şi istorici vor celebra Ziua Naţională a României la reprezentanţele ICR

Concerte, expoziţii, proiecţii de film, spectacole de teatru sunt câteva dintre manifestările oferite publicului cu ocazia Zilei Naţionale.

Cristian Măcelaru, dirijorul care va fi din 2021 succesorul francezului Emmanuel Krivine în fruntea Orchestrei Naţionale a Franţei, şi Andrei Ioniţă, supranumit de The Times „unul dintre cei mai interesanţi violoncelişti ai lumii“, vor susţine pe 29 noiembrie şi pe 1 decembrie, două concerte la Palatul Artelor BOZAR, alături de Orchestra Naţională a Belgiei, în cadrul Festivalului Artelor EUROPALIA. ICR coordonează programul acestei ediţii a Festivalului Internaţional de Arte EUROPALIA, în care România este ţară invitată. În programul concertelor de la BOZAR vor fi „Rapsodia română nr. 1 în La major”, de George Enescu, „Concertul pentru violoncel şi orchestră”, de Edward Elgar şi „Simfonia nr. 5”, de Serghei Prokofiev.

Concert susţinut de pianistul spaniol Josu de Solaun şi soprana româncă Rodica Vică, la Cazinoul din Madrid

Ziua Naţională a României va fi sărbătorită printr-un concert susţinut de pianistul spaniol Josu de Solaun şi soprana româncă Rodica Vică, în data de 2 decembrie, la Cazinoul din Madrid. Ambasada României în Regatul Spaniei şi Institutul Cultural Român de la Madrid  îşi propun să organizeze acest eveniment de diplomaţie publică şi culturală cu impact şi vizibilitate, conceput atât pentru corpul diplomatic acreditat în Spania, reprezentanţi ai diverselor autorităţi şi instituţii spaniole, cât şi pentru reprezentanţii comunităţii româneşti. Obiectivele principale sunt acelea de a populariza valorile culturale româneşti, de a sublinia convergenţa acestora cu cele europene, cu scopul de  a  produce un impact pozitiv în mediul oficial, cultural şi diplomatic spaniol, de a amplifica imaginea pozitivă a României şi a comunităţii româneşti din Spania.

Expoziţia de fotografie „Satul tradiţional românesc/ Oameni şi meşteşuguri”, la Valencia şi în Mexic

30 de fotografii ale fotografului Sorin Onişor vor fi prezentate în cadrul expoziţiei „El pueblo rumano tradicional/ Gente y artesanías”/„Satul tradiţional românesc/ Oameni şi meşteşuguri” la Sediul Comandamentului Corpului NATO de Reacţie Rapidă sub comanda Spaniei (HQ NRDC-ESP) din Betera/Valencia. Evenimentul, care marchează Ziua Naţională a României, va avea loc joi, 28 noiembrie, şi este organizat de Institutului Cultural Român de la Madrid, sub patronajul Ambasadei României în Regatul Spaniei. De asemenea, expoziţia va putea fi vizionată la sediul Ambasadei României în Mexic, cu ocazia recepţiei oficiale de Ziua Naţională, care va avea loc la data de 29 noiembrie. Sorin Onişor, cunoscut ca un „fotograf al satului românesc”, străbate de mai mult de 12 ani satele româneşti, capturând în fotografiile sale magia tradiţiilor pierdute de mult timp. Este laureat al mai multor concursuri naţionale de fotografie. Este considerat un reper pentru fotografie şi foto-jurnalism. Evenimentul este organizat de Institutului Cultural Român de la Madrid împreună cu Ambasada României în Statele Unite Mexicane.

Expoziţia „Arhitecţi vienezi şi austrieci la Bucureşti (1830-1930)”, la Galeria ICR Viena

Expoziţia de fotografie „Arhitecţi vienezi şi austrieci la Bucureşti (1830-1930)” este organizată în colaborare cu Muzeul Municipiului Bucureşti şi reprezintă o manifestare ce marchează Ziua Naţională a României. Vernisajul expoziţiei va avea loc în data de 27 noiembrie, în prezenţa curatorului, dr. Adrian Majuru – istoric, jurnalist, autor şi antropograf. Evenimentul îşi propune să amintească publicului austriac de activitatea conaţionalilor săi în Bucureşti pe o perioadă de o sută de ani. Expoziţia, organizată de Institutul Cultural Român de la Viena în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti, va putea fi vizitată în perioada 27 noiembrie 2019 – 31 ianuarie 2020, la Galeria ICR Viena.

„Alianţa inimilor. România-Polonia 1919-2019”, prezentat la Casa Întâlnirilor cu Istoria

O serie de evenimente dedicate României vor avea loc duminică, 1 decembrie, la Casa Întâlnirilor cu Istoria din Varşovia. Programul va începe cu prezentarea a patru episoade din serialul TVR „Cinci minute de istorie”, despre importanţa şi semnificaţia zilei de 1 Decembrie 1918. În continuare, va fi prezentat filmul documentar „Alianţa inimilor. România-Polonia 1919-2019”, realizat de Trustul de Presă al Ministerului Apărării Naţionale din România, despre centenarul relaţiilor diplomatice româno-polone. Programul va continua cu prezentarea a trei filme româneşti de scurt metraj: „Offstage”, regia Andrei Huţuleac, film care a câştigat în 2017 marele premiu al secţiunii de filme scurte la Festivalul Internaţional de Film de la Varşovia, „Când afară ninge”, regia Conrad Mericoffer şi „Pipa, sexul şi omleta”, regia Ana Maria Comănescu. În încheiere, va avea loc o prezentare a regiunii Bucovina, realizată de criticul cultural Krzsysztof Zarzecki, precedată de proiecţia episodului „Casele încondeiate din Ciocăneşti” din filmul „România nemaivăzută”.

Cele mai citite

BNR lansează o bancnotă aniversară dedicată Regelui Carol I

Banca Naţională a României (BNR) va pune în circulaţie, pe 1 Decembrie 2024, o bancnotă aniversară destinată colecţionarilor. Aceasta marchează 185 de ani de...

Rusia a anunțat expulzarea a doi jurnaliști germani de la ARD

Rusia a anunțat expulzarea a doi jurnaliști germani de la ARD, un corespondent și un cameraman, într-un gest de retorsiune față de ceea ce...

Studiu: Românii, tot mai conștienți de necesitatea adaptării la schimbările climatice

Mai mult de 80% dintre români recunosc că trebuie să-și schimbe stilul de viață pentru a face față efectelor schimbărilor climatice, conform sondajului anual...
Ultima oră
Pe aceeași temă