Pieţele de păsări vii din Asia pot fi focare active ale virusului H5N1 al gripei aviare însă simple măsuri precum dezinfectarea camioanelor şi a echipamentelor ar putea opri propagarea patogenului, au afirmat luni cercetătorii citaţi de AFP, citaţi de Mediafax.
O echipă de cercetători francezi, britanici şi vietnamezi a vorbit cu vânzătorii din aceste pieţe din nordul Vietnamului şi a determinat cum s-a putut răspândi infecţia chiar şi în zonele izolate.
Sacrificarea păsărilor sau închiderea pieţelor sunt ineficace, afirmă aceştia într-un studiu publicat în Sumarele Academiei americane de ştiinţe (PNAS).
„Însă dezinfectări zilnice doar ale unora dintre pieţele de păsări vii şi a vehiculelor de transport ar fi de ajuns”, conform oamenilor de ştiinţă.
Dezinfectările zilnice ar reduce amploarea unei epizootii în medie cu 80 până la 89 la sută, au determinat aceştia.
O dezinfectare la două zile ar fi mai puţin eficientă, reducând propagarea infecţiei cu doar aproximativ 30 la sută.
Principalele avantaje ale acestei abordări sunt costurile reduse şi capacitatea de a urmări mişcările vânzătorilor, subliniază Guillaume Fournie, de la Universitatea din Londra, unul dintre autorii cercetării.
Au existat 566 de cazuri confirmate de infecţie umană cu H5N1 începând cu 2003 dintre care 332 de decese, adică o rată a mortalităţii de 58 la sută conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
China se luptă în prezent să controleze noul virus H7N9 al gripei aviare, care nu se transmisese până acum de la păsări la om şi care a provocat deja 27 de morţi în această ţară în ultimele două luni.
OMS a afirmat că până în prezent virusul H7N9 nu s-a transmis între fiinţe umane, acesta fiind, avertizează organizaţia, unul dintre virusurile gripale cele mai mortale, îndemnând vizitatorii în China să evite pieţele de păsări vii.
Din cele 120 de persoane infectate de la sfârşitul lui martie în China, dintre care una în afara ţării, în Taiwan, 27 au murit, adică o rată a mortalităţii de 22 la sută.