-2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialMicul, salvat de regulile UE, alături de burger şi chorizo

Micul, salvat de regulile UE, alături de burger şi chorizo

Scandalul iscat în jurul interzicerii micilor a captat atenţia presei internaţionale. Astfel, cotidienele austriece au amintit că tradiţionalul aliment, nelipsit din grătarele românilor, riscă să dispară de pe piaţă începând cu luna iunie, din cauza unui regulament european.

„Piaţa micilor se ridică la aproape 50 de milioane de euro. Conform producătorilor, reţeta originală din 1902 prevedea că micii vor conţine trei grame de bicarbonat de sodiu la un kilogram de carne. Practic, fără bicarbonatul de sodiu, gustul micilor s-ar pierde”, notează Agenţia Austriacă de Presă (APA).

Din Ungaria, portalul de ştiri index.hu titrează: „România apără eroic micii la Bruxelles”. „Micii sunt cârnăciori asemănători cevapcici, dar mult mai gustoşi tocmai datorită conţinutului ridicat de bicarbonat de sodiu. (…) Dacă micii vor fi interzişi, România va fi cuprinsă de proteste nemaiîntâlnite”, consideră jurnaliştii de la index.hu.

Mititeii româneşti conţin E500

Tocmai pentru a evita aceste “proteste nemaiîntâlnite”, Guvernul Ponta a transmis Comisiei Europene o solicitare formulată de Asociaţia Română a Cărnii pentru ca reţeta mititeilor să fie inclusă pe lista reţetelor tradiţionale, alături de burger şi de cârnatul spaniol chorizo, în categoria produselor care nu se supun regulilor alimentare generale. Astfel, folosirea bicarbonatului de sodiu ar putea fi permisă doar în cazul mititeilor, deşi acest aditiv, cunoscut şi ca E500, nu este şi nu a fost niciodată autorizat pentru a fi utilizat în preparatele de carne.

Primele semnale arată totuşi că, la Bruxelles, Comisia Europeană este gata să facă o concesie pentru românii pasionaţi de picnic. Includerea bicarbonatului în reţetă pare a fi acceptabilă, dar trebuie urmate o serie de proceduri, a transmis Frederic Vincent, purtător de cuvânt al comisarului european pentru sănătate şi protecţia consumatorilor.

„Chestiunea a fost într-adevăr discutată la reuniunea Grupului de lucru al experţilor guvernamentali asupra aditivilor alimentari”, a declarat acesta.

România trebuie să urmeze însă paşi clari pentru a-şi salva micul.

„Dacă industria cărnii foloseşte aditivi, care sunt esenţiali pentru ei (mititei – n.r.), este necesară depunerea unei cereri de autorizare. Folosirea aditivilor este analizată de la caz la caz şi, dacă aceasta respectă condiţiile prevăzute în legislaţia privind aditivii alimentari, Comisia Europeană va propune autorizarea lor”, a comunicat purtătorul de cuvânt, citat de Digi24.

Istoria mititeilor

Mititelul românesc datează de la începutul secolului al XX-lea. Legenda spune că mititeii au fost inventaţi într-o seară la hanul “La Iordachi” din Bucureşti, bine cunoscut pentru cârnaţii săi, când bucătăria a rămas fără învelişuri. “Cică era un grataragiu pe Lipscani. Vindea cârnaţi.

La un moment dat, rămâne omul fără maţ. Nu mai avea în ce să pună carnea tocată. Chiar nenorocire, să ai oameni la coadă, burţi ghiorăind de foame, iar tu să le zici: «Gata prăvălia pe ziua de azi». Dar grataragiul şi-a luat inima-n dinţi, a porţionat carnea tocată, apoi a aruncat-o aşa pe grătarul incandescent, aşteptând ca numai providenţa să arate lumii întregi dacă acest gest a fost bun sau nu. Şi până la urmă s-a dovedit de-a dreptul istoric“, descria, în 2008, România liberă această legendă.

Cele mai citite

Cum să votezi corect la primul tur al alegerilor prezidențiale: reguli și situații de invalidare a voturilor

Pe buletinul de vot sunt înscriși 14 candidați, iar ștampila „VOTAT” trebuie aplicată corect Alegătorii care se prezintă la urne în primul tur al alegerilor...

România votează: 18 milioane de cetățeni înscriși pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie

Actualizările sunt gestionate de primari sau de persoane desemnate prin dispoziție legală Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că numărul total al alegătorilor înscriși în...

Cum să votezi corect la primul tur al alegerilor prezidențiale: reguli și situații de invalidare a voturilor

Pe buletinul de vot sunt înscriși 14 candidați, iar ștampila „VOTAT” trebuie aplicată corect Alegătorii care se prezintă la urne în primul tur al alegerilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă