7.1 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăSpecialPact de necoabitare

Pact de necoabitare

O să fac un pact de necoabitare cu o lume politică care şi-a descoperit subit vocaţia coabitării. Mă reconfortează un singur gând: n-o să ne simţim lipsa.

Îmi vine din ce în ce mai greu să scriu ar­ti­co­le cu subiect politic. Am sentimentul că scriu în răspăr cu realitatea politică românească, că, pe măsură ce o împing prin cuvinte într-o parte, ea o ia în cealaltă. Ur­măresc anevoios şi mişcările politice. Mi se pare o con­ti­nuă pierdere de timp şi de energie. Tot ce pare că mer­ge bine iese prost şi invers. Mă văd în postura de a cri­ti­ca mult mai des decât îmi pro­pun, iar asta pentru că nu mai văd idei, proiecte şi oa­meni în care să cred şi pe ca­re să le sprijin. Am o pro­ble­mă, aşa că o să iau măsuri. O să fac un pact de necoabitare cu o lume politică care şi-a des­co­perit subit vocaţia coabitării. Mă recon­for­tea­ză un singur gând: n-o să ne simţim lipsa.

Anul 2013 va fi încununat de „realizări“: un text de Constituţie coordonat de Crin An­to­nescu, aspirant la funcţia de loază supremă în stat, un model de regionalizare asumat de Liviu Dragnea, tătucul unuia dintre cele mai se­vere modele de sărăcie la nivel judeţean din România, o sumedenie de companii de stat date pe mâna unor manageri privaţi al că­ror singur contact cu me­diul privat a fost demult, în pri­vata din spatele curţii.

Absorbţia de fonduri eu­ro­pe­ne pe următorul exerciţiu fi­nanciar va fi fulminantă. O pre­­vestesc remarcile făcute de re­prezentanţii Comisiei Euro­pe­ne în martie: „Propunerea fă­cută de Guvernul României nu întruneşte încă minimele condiţii de calitate şi cre­di­bi­litate pentru a permite un di­a­log informal eficient privind viitoarele documente de pro­gramare. La ul­ti­ma întâlnire, toate minis­te­rele au expus pro­priile lor nevoi sectoriale, fă­ră să fie susţinute de o viziune strategică şi fă­ră să fie suficient şi consistent raţionalizate şi coordonate“. Ne-au spus elegant nu doar că suntem varză, ci chiar mai multe verze. Ur­mează barză, mânz şi viezure, dar pe banii noştri, nu ai lor.

La cum se arată împărţelile, 2013 va fi do­mi­nat şi de o acerbă luptă a opoziţiei cu ea în­săşi. Într-un mod bizar, care are foarte puţin de-a face cu vreun model european, la noi pu­terea nu se luptă cu opoziţia şi nici invers. Fiecare are de tras mult mai mult cu „co­ledzii“ decât cu adversarii. E un fel de meci suprarealist. Se pupă şi se înjură fiecare în jumătatea lui de teren. În timpul ăsta, arbitrul şi-a făcut şi el echipa lui, cu oameni din teren şi din tribune. Nu pare să deranjeze pe nimeni că mingea lipseşte de o bună bucată de vreme. Spectatorii nu sunt atenţi pentru că pe ecranele stadionului rulează un fas­cinant documentar cu varani, animale cu doi ficaţi, patru fese şi nenumărate buzunare.

Citeşte continuarea în Revista 22

Cele mai citite

România rămâne în topul țărilor cu cele mai mari dobânzi la creditele ipotecare

România se menține printre țările europene cu cele mai mari dobânzi la creditele ipotecare, alături de Polonia și Ungaria, în contrast cu nivelurile scăzute...

Medvedev: Transferul de arme nucleare către Ucraina ar putea fi considerat un atac asupra Rusiei

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului Securității Rusiei, a avertizat marți că furnizarea de arme nucleare Ucrainei de către Occident ar putea fi percepută de Moscova...

Coreea de Nord crește izolarea față de Sud. A început demontarea liniilor electrice a infrastructurii transfrontaliere

Coreea de Nord a început să îndepărteze liniile electrice construite de Coreea de Sud pentru alimentarea complexului industrial din Kaesong, un nou pas în...
Ultima oră
Pe aceeași temă