Găgăuzia este o regiune autonomă în sudul Republicii Moldova. O zonă de o sărăcie profundă, unde reuşesc totuşi să supravieţuiască urmele trecutului sovietic. Numai că oamenii de pe aici prea puţin le bagă în seamă. Poate doar cei bătrâni, pentru tinerii sunt demult plecaţi în străinătate, la muncă.
Puţin mai mare în comparaţie cu judeţul Ilfov, Găgăuzia este o regiune în care trăiesc aproximativ 160.000 de oameni. O bună parte dintre ei, mai precis 80%, fac obiectul unor teorii care îi apropie, din punct de vedere cultural, de cumani, pecenegi şi turci. Se pare că istoria lor se leagă de populaţia, de găgăuzi şi bulgari, venită de la sud de Dunăre şi stabilită în Basarabia. După frământările autonomiste de la începutul anilor `90, pe care unii observatori le-au pus mai degrabă în seama influenţei ruseşti, Parlamentul de la Chişinău a legiferat statutul special al acestei zone.
Viitorul regiunii este în continuare incert, Găgăuzia, ca regiune autonomă, părând a fi mai degrabă apropiată de Rusia, aşa cum arată un recent referendum din zona aceasta, în urma căruia populaţia a optat pentru uniunea vamală Rusia-Belarus. Dincolo însă de interesele politice, realitatea vieţii de zi cu zi este cruntă, sărăcia dominând această parte a Republicii Moldova. Şi nu numai sărăcia. Ci mai ales lipsa de speranţă într-un viitor care să schimbe actuala stare de lucruri.
Deschideți galeria foto de mai sus pentru a vedea imagini din Găgăuzia, surprinse de fotograful Octavian Balea.
Citește și: REPORTAJ FOTO. Basarabia, sărăcia buzunarelor și bogăţia sufletului