Preşedintele Traian Băsescu a dat asigurări, într-un interviu acordat Evenimentul zilei, că nu va accepta niciodată pentru România o soluţie similară celei din Cipru.
„În ce mă priveşte, am mai spus-o, n-aş accepta niciodată o astfel de soluţie pentru România, ca ţară care îşi bazează dezvoltarea într-o măsură importantă şi pe investiţiile străine directe. În acelaşi timp nu putem să nu observăm că taxarea depozitelor din băncile cipriote a fost acceptată şi de Guvernul şi de Parlamentul acestei ţări. Ca atare, lucrurile merg înainte. Vă pot spune însă că soluţia cipriotă a avut şi un efect pozitiv neaşteptat, demonstrând că UE poate lua orice măsură pentru a menţine moneda unică. Dacă vreţi, a fost demonstraţia maximă că moneda europeană va fi menţinută. Confirmarea a ceea ce vă spun vine din faptul că pieţele finaciare au reacţionat pozitiv la măsurile luate în Cipru”, a explicat şeful statului.
Citeşte şi EDITORIALUL lui Dan Cristian Turturică – Ce urmăreşte Băsescu când îl laudă pe Ponta? Dar atunci când nu suflă o vorbă despre clanul Ruşanu?
În acest context, preşedintele Traian Băsescu a reiterat afirmaţiile făcute în cadrul conferinţei de presă, când a subliniat că România are toate şansele să aibă o creştere economică: „Nu spun că suntem perfect sănătoşi, ci doar că s-au creat condiţii să reluăm o creştere economică durabilă, bazată pe investiţii care să creeze locuri de muncă şi pe o stimulare prudentă a consumului. Sunt mulţi care pledează pentru creştere prin stimularea masivă a consumului, dar ar fi o mare greşeală. La noi, stimularea excesivă a consumului ar deteriora imediat situaţia deficitului de cont curent, pentru că s-ar materializa în creşterea masivă a importurilor pentru consum”.
Întrebat care ar fi sursele de finanţare a creşterii economice, Traian Băsescu a enumerat patru: „Spre exemplu, anul acesta avem alocate 6,5 miliarde euro de la UE. Problema este dacă reuşim să-i atragem. A doua sursă ca importanţă ar trebui să fie banii alocaţi investiţiilor din bugetul de stat. Aici, problema noastră este legată de capacitatea guvernului de a prioritiza investitiile şi de a rezista presiunilor administraţiilor locale, presiuni cărora nu le-a rezistat prea bine nici guvernul Boc. A treia sursă pentru investiţii o reprezintă investiţiile străine directe”.
Citeşte şi PSD: Băsescu încearcă să-şi asume rezultatele guvernării USL