25 C
Bucureศ™ti
joi, 5 septembrie 2024
AcasฤƒSpecialCamera de Comerลฃ din Arad, mulsฤƒ de fosta conducere

Camera de Comerลฃ din Arad, mulsฤƒ de fosta conducere

În luna martie, Nicolae Bฤƒcanu, preลŸedinte al Camerei de Comerลฃ, Industrie ลŸi Agriculturฤƒ Arad a fost revocat într-o ลŸedinลฃฤƒ a Colegiului de conducere. PreลŸedintele interimar, Gheorghe Seculici, fost vicepreลŸedinte, a solicitat un audit. Acesta a scos la ivealฤƒ faptul cฤƒ, Camera de Comerลฃ, Industrie ลŸi Agriculturฤƒ Arad mai are abia 83 de membri, iar angajaลฃii trebuiau sฤƒ sponsorizeze instituลฃia. În 2011, valoarea sponsorizฤƒrilor a depฤƒลŸit un milion de euro.

Motive de revocare

Statutul Camerei de Comerลฃ, Industrie ลŸi Agriculturฤƒ Arad a prevฤƒzut cฤƒ un preลŸedinte poate avea maxim douฤƒ mandate. În 4 ianuarie 2008, la Camera arฤƒdeanฤƒ a fost schimbat statutul. Conform acestuia, preลŸedintele poate avea câte mandate doreลŸte. AลŸa cฤƒ Nicolae Bฤƒcanu a ajuns sฤƒ conducฤƒ aceastฤƒ instituลฃie de aproape 15 ani. În ultimii doi ani, preลŸedintele Nicolae Bฤƒcanu a refuzat sฤƒ facฤƒ descฤƒrcarea bugetarฤƒ anualฤƒ ลŸi sฤƒ convoace adunarea generalฤƒ a membrilor Camerei de Comerลฃ, Industrie ลŸi Agriculturฤƒ Arad, unde ar fi trebuit prezentat ลŸi raportul comisiei de cenzori. Atitudinea a fost unul dintre factorii care au determinat Colegiul de conducere sฤƒ decidฤƒ, cu respectarea prevederilor Statutului, revocarea în data de 25 martie 2013 a preลŸedintelui, Nicolae Bฤƒcanu ลŸi numirea unei conduceri interimare. PreลŸedinte interimar a fost ales Gheorghe Seculici, fost vicepreลŸedinte. S-a stabilit cฤƒ în 20 mai va avea loc Adunarea Generalฤƒ a membrilor pentru a-ลŸi alege un nou preลŸedinte.

Noua conducere interimarฤƒ a solicitat unui audit. AลŸa s-a aflat cฤƒ din peste 500 de membri, câลฃi a avut insituลฃia când a fost preluatฤƒ de cฤƒtre Nicolae Bฤƒcanu, acum mai are doar 83 cu drept de vot. Doi dintre membrii Colegiului de Conducere, RareลŸ Ciobanu ลŸi Sandu Flavius DฤƒmฤƒcuลŸ, deruleazฤƒ prin firmele pe care le deลฃin, raporturi comerciale cu Camera arฤƒdeanฤƒ ลŸi au încasat sume importante de bani în ultimii ani.

Angajaลฃii trataลฃi ca „negri pe plantaลฃie”

Un raport al Comisiei de cenzori, pentru anul 2011, aratฤƒ cฤƒ din total venituri de 7.532.852 lei, 5.383.059 lei, adicฤƒ peste 1 milion de euro reprezintฤƒ venituri fฤƒrฤƒ scop patrimonial, iar în cadrul acestora au existat creลŸteri semnificative faลฃฤƒ de anul precedent pentru veniturile primite prin sponsorizare sau donaลฃie. Este vorba despre o creลŸtere cu 1.091.070 lei. Camera de Comerลฃ arฤƒdeanฤƒ a beneficiat de sponsorizฤƒri tocmai de la proprii angajaลฃi. AceลŸtia au fost implicaลฃi în proiecte cu diverse finanลฃฤƒri. Din banii câลŸtigaลฃi, ei au donat bani pentru instituลฃia în care muncesc, iar sumele au ajuns de multe ori la peste 50%. Un audit a scos la ivealฤƒ o „coincidenลฃฤƒ”: data sponsorizฤƒrilor a coincis cu ziua în care angajaลฃii ลŸi-au încasat retribuลฃia.

„În ziua de salariu, alฤƒturi de salariu era ลŸi cererea de sponsorizare, iar banii au mers într-un cont care era la dispoziลฃia preลŸedintelui. Raportat la veniturile angajaลฃilor, sponsorizฤƒrile nu erau 2%, sau 5% din sumฤƒ ลŸi mult mai mult, uneori depฤƒลŸind 50%”, a declarat avocatul Mihai PaลŸca. Din afirmaลฃiile angajaลฃilor, aceลŸtia au fost obligaลฃi sฤƒ facฤƒ „sponsorizฤƒrile”, pentru cฤƒ ar fi fost ameninลฃaลฃi, dacฤƒ ar fi refuzat, cu pierderea locului de muncฤƒ. Fosta conducere nu a comentat în nici un fel acest scandal.

Practici cu repetiลฃie

Timp de ลŸase luni în anul 2012, sponsorizฤƒrile au încetat dupฤƒ izbucnirea unui scandal cu tentฤƒ penalฤƒ pe o temฤƒ similarฤƒ la BucureลŸti. Dupฤƒ ce atenลฃia opiniei publice a fost deviatฤƒ de pe acest subiect, practica a fost reluatฤƒ. Conform datelor preliminare ale auditorilor, valoarea acestor sponsorizฤƒri, pentru anul 2012-începutul lui 2013, a fost de ordinul sutelor de mii de lei.

 

Cele mai citite

Creศ™tere de 8,1% รฎn comerศ›ul cu amฤƒnuntul รฎn primele ศ™apte luni ale anului

รŽn primele ศ™apte luni ale anului, cifra de afaceri din comerศ›ul cu amฤƒnuntul, un indicator esenศ›ial pentru consumul privat, a รฎnregistrat o creศ™tere de...

O parte din centrala nuclearฤƒ de la Zaporojie ar putea fi demolatฤƒ dupฤƒ avariile cauzate de incendiu, anunศ›ฤƒ AIEA

O parte din cea mai mare centralฤƒ nuclearฤƒ din Europa, centrala de la Zaporojie, va trebui probabil demolatฤƒ dupฤƒ ce a fost avariatฤƒ de...

Exporturile alimentare rฤƒmรขn o provocare: Doar 8 companii din industrie au intrat รฎn top 500

Industria alimentarฤƒ din Romรขnia, deศ™i รฎn creศ™tere รฎn ultimii ani, nu reuศ™eศ™te sฤƒ acopere รฎntregul necesar de consum intern ศ™i are o prezenศ›ฤƒ modestฤƒ...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ