13 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăSportMinistrul Fondurilor Europene a demisionat, la solicitarea premierului Dacian Cioloș. Cine îi...

Ministrul Fondurilor Europene a demisionat, la solicitarea premierului Dacian Cioloș. Cine îi va lua locul Aurei Răducu

UPDATE 13.47: Consilierul de stat pe afaceri europene, Cristian Ghinea, ar putea deveni noul ministru al Finanțelor, au declarat surse politice pentru Mediafax.

Citește și: Surse: Consilierul de stat pe afaceri europene, Cristian Ghinea, ar putea deveni noul ministru al Finanțelor

UPDATE 13.19: Premierul Dacian Cioloș a declarat, luni, că și-ar dori ca la Minister să se treacă la o etapă nouă, de abordare. El a declarat o nouă propunere pentru conducerea Ministerului Fondurilor Europene va fi facută mâine.

Cioloș a mai precizat că a discutat despre această demisie cu Carmen Aura Răducu de săptămâna trecută.

UPDATE: Premierul Dacian Cioloș a acceptat, luni, demisia ministrului Finanțelor Publice, Carmen Aura Răducu.

„Am acceptat demisia doamnei ministru Aura Carmen Răducu. În perioada imediat următoare voi înainta domnului Președinte Klaus Iohannis o propunere pentru funcția de ministru al Fondurilor Europene”, se precizează într-un comunicat de presă al Guvernului.

–––––

Ministrul Fondurilor Europene, Carmen Aura Răducu, a demisionat, luni, din Cabinetul Cioloș, la solicitarea premierului Dacian Cioloș.

Ea a precizat, într-un comunicat de presă postat pe site-ul Ministerului, că premierul i-a cerut demisia, din cauza modului în care ea și-a îndeplinit obiectivele pe termen scurt.

Carmen Aura Răducu a mai spus că a acceptat să fie parte din echipa guvernamentală condusă de premierul Dacian Cioloș cu gândul că va reuși să introducă „o nouă abordare şi un nou tip de management” în domeniul fondurilor europene.

Ministrul demisionar a enumerat prioritățile pe care și le-a propus atunci când a acceptat mandatul.

Priorităţile pe care mi le-am propus la acceptarea mandatului şi pe care le-am urmat în această perioadă au fost urmatoarele: finalizarea programelor 2007-2013, închiderea proiectelor, realizarea unei rate cât mai mari de absorbţie în special prin includerea unor proiecte retrospective, finanţate numai de la bugetul de stat în perioada 2007-2015; realizarea de analize complexe privind impactul celor 9 ani de politică de coeziune, cu scopul eliminării problemelor şi blocajelor înregistrate, precum şi reducerea neregulilor; îndeplinirea conditionalităţilor ex-ante (politici publice pentru principalele sectoare – educatie, sănătate, transport, gestionarea deşeurilor, etc.) prevăzute în cadrul Acordului de Parteneriat cu Comisia Europeană, multe cu termene depăşite; creşterea transparenței în implementarea programelor și proiectelor europene, informarea cât mai corectă a cetăţenilor privind utilizarea fondurilor europene/publice; realizarea împreună cu STS a sistemului informatic integrat de gestionare a programelor și proiectelor europene (MySMIS 2014) – 2 module principale au fost finalizate, esențiale pentru depunerea proiectelor; simplificarea şi standardizarea procedurilor, a acordurilor de delegare, a ghidurilor, a contractelor de finanţare, a documentelor solicitate beneficiarilor; o comunicare mai bună cu beneficiarii şi sprijin direct, la nivel regional şi local, prin organizarea unui sistem unitar şi profesionist de informare (helpdesk);  finalizarea acţiunii de desemnare/acreditare a sistemelor de management și control pe fiecare program operaţional, atât la nivelul de autoritate de management cât şi la nivel de organisme intermediare; evaluarea performanţelor înregistrate de către fiecare structură; lansarea, împreună cu ministerele sectoriale, a proiectelor pentru perioada 2014-2020 (aproximativ 80% din alocarea UE); demararea pregătirii proiectelor publice prin îmbunătăţirea normelor şi standardelor de pregătire a documentaţiei, realizarea unui contract de antrepriză clar şi corect pentru lucrări publice; sprijin pentru demararea unor proiecte de mare impact pentru dezvoltarea economică şi socială a ţării, ca de exemplu: linia de metrou Gara de Nord – Aeroportul Otopeni, ELI-NP, DANUBIUS)”, a transmis Aura Răducu în comunicatul de presă.

„Priorităţile menţionate sunt în prezent într-un stadiu avansat de implementare şi s-au concretizat prin lansarea, de către Ministerul Fondurilor Europene, a cererilor de proiecte care totalizează peste 40% din alocările programelor gestionate în perioada 2014-2020 – cinci programe în valoare totală de aproximativ 20 miliarde euro din fonduri UE şi cofinanţare naţională (Programul Operaţional Capital Uman, Programul Operaţional Infrastructură Mare, Programul Operaţional Competitivitate, Programul Operaţional Asistenţă Tehnică, Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate). S-a realizat o bună planificare a acţiunilor ce se vor desfăşura în următoarea perioadă, astfel încât se estimează încheierea de contracte de peste 800 de milioane de euro în luna mai. Se va continua lansarea de cereri de proiecte, pentru a se ajunge la 80% lansări şi utilizarea a aproximativ 1,4 miliarde euro din fondurile primite ca avans de la UE”, a mai precizat ea.

Este a doua demisie din Guvernul premierului Dacian Cioloș. În urmă cu două săptămâni, ministrul Muncii, Ana Costea, și-a depus demisia, în contextul discuțiilor stârnite de Legea salarizării bugetare.

Aura Răducu a lucrat ca expert în finanțări europene și internaționale la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Ea are o bogată experiență în domeniul fondurilor europene. Ministrul demisionar a lucrat și ca manager de program și politici UE în cadrul Direcției Generale Politici Regionale (DG REGIO) a Comisiei Europene.

 

 

 

Cele mai citite

Atenționare meteo: Vânt puternic și ploi moderate în următoarele zile, cod galben în zonele montane

Codul galben vizează județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Neamț, Suceava, Cluj, Alba, Hunedoara, Arad și Bihor Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare meteorologică...

Cristina Neagu, despre sacrificiile din ultimele luni de carieră. „Am nevoie de 40 de minute doar să-mi fac bandajele”

Legendara handbalistă a vorbit despre provocările medicale și eforturile pe care le face pentru a rămâne pe teren până la finalul sezonului. Cristina Neagu se...

Falimente corporative în SUA au atins nivelul cel mai înalt de la criza financiară globală

Rata falimentelor corporative din Statele Unite a atins un nou record, depășind nivelurile înregistrate în anii de după criza financiară globală, potrivit Financial Times,...
Ultima oră
Pe aceeași temă