Ministrul bolovian de Externe Karen Longaric a anunţat marţi că a ”desemnat noul ambasador (…) pe lângă Guvernul Statelor Unite, Walter Oscar Serrate”.
Nominalizarea lui Serrate, care a reprezentat Bolivia la ONU, este necesar să fie aprobată de Senat, în care reprezentanţii Mişcării către Socialism (MAS), partidul fostului preşedinte, sunt majoritari.
Evo Morales, ales preşedinte în 2006 şi care a candidat la al patrulea mandat la sfârşitul lui octombrie, l-a expulzat în 2008 pe ambasadorul american Philip Goldberg în toiul unei crize diplomatice cu Washingtonul.
Fostul şef al statului îl acuza pe diplomat că susţinea manifestaţiii antiguvernamentale în cinci din cele nouă departamente din ţară şi de promovarea ”divizării” Boliviei, prin organizarea unor reuniuni cu guvernatori din opoziţie care, potrivit La Paz, susţineau planuri separatiste în estul ţării.
Washingtonul a răspuns atunci expulzându-l pe ambasadorul bolivian Gustavo Guzman. De atunci, cele două ambasade sunt conduse de către însărcinaţi cu afaceri.
Evo Morales, care a demisionat la 10 noiembrie, în toiul unei crize post-electorale şi care s-a refugiat în Mexic, a privilegiat în timpul preşedinţiei sale relaţiile cu Iranul, China, Rusia, Cuba şi Venezuela.
Recunoscută rapid de către Washington, preşedinta interimară Jeanine Añez, în vârstă de 52 de ani, o senatoare de drepata, a redesenat imediat politica externă a ţării.
Prima sa decizie în domeniu a fost să-l recunoască pe opozantul venezuelean Juan Guaido preşedinte interimar al Venezuelei, la fel ca alte peste 50 de ţări, cu Statele Unite în frunte.
Noul Guvern i-a demis, de asemenea, pe ambasadorii numiţi în preşedinţia lui Morales, cu excepţia reprezentanţilor în Peru şi la Vatican. Diplomaţii venezueleni au fost de asemenea expluzaţi.