Aproape 400 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne sunt în prezent în misiuni internaţionale sub egida UE, ONU, NATO şi OSCE în ţări de pe trei continente – Europa, Africa şi Asia, printre care Grecia, Ucraina, Cipru, Georgia, Liberia, Haiti, Mali şi Afganistan.
"MAI continuă să sprijine procesul de instruire a forţelor de ordine din diferite state situate în regiuni aflate în conflict, 117 poliţişti şi jandarmi participând în prezent la 14 misiuni internaţionale de restabilire a unui climat de securitate, respectiv de creştere a capacităţii instituţionale a structurilor de ordine şi apărare din statele respective", se arată într-un comunicat transmis sâmbătă AGERPRES.
Conform sursei citate, în primul trimestru al anului, MAI a avut o contribuţie semnificativă la misiunile FRONTEX şi BESA pentru întărirea controalelor la frontierele externe ale UE şi sprijinirea unor state care se confruntă cu o presiune migratorie semnificativă.
În prezent, 152 de poliţişti de frontieră şi 14 lucrători ai Inspectoratului General pentru Imigrări participă la misiunile FRONTEX şi BESA.
Sursa citată menţionează că o prioritate a acestui an a fost coordonarea cu partenerii din statele vecine, dar şi cu celelalte state membre UE, prin realizarea unui mecanism de consultare care să permită prevenirea şi descurajarea apariţiei de noi rute de migraţie ilegală în regiune.
În acest sens, ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a avut întâlniri cu omologii din regiune – Ungaria, Serbia, Polonia, Moldova, Georgia şi Bulgaria -, discuţiile fiind axate pe teme prioritare aflate pe agenda europeană, respectiv migraţia, combaterea terorismului şi cooperarea poliţienească.
La rândul lor, cei 31 de ataşaţi de afaceri interne şi cei 58 de ofiţeri operativi, aflaţi în misiune, au acţionat pentru întărirea cooperării cu structurile poliţieneşti din statele în care îşi desfăşoară activitatea.
"Prin demersurile întreprinse de MAI, în plan operativ şi instituţional, România şi-a consolidat poziţia de membru UE şi NATO, dovedind că este un stat sigur şi furnizor de securitate în regiune, care are mijloacele şi capacitatea de a răspunde provocărilor actualului context internaţional şi de a asigura protecţia frontierei externe a Uniunii Europene", subliniază comunicatul Ministerului de Interne.