Ştirea zilelor din urmă arată că americanii vor trece Prutul, începând din 2 mai, pentru a face exerciţii împreună cu militarii moldoveni. Este un fapt istoric, anunţă presa de la Chişinău, referindu-se la Regimentul 2 Cavalerie al Statelor Unite. Despre trupele acestea ştim şi noi, românii, pentru că militarii americani au mărşăluit şi în România. Am văzut transportoare blindate şi multe alte maşinării. Şi mai ales i-am văzut pe militarii americani, am văzut drapelul lor fluturând pe maşinăriile acelea care străbăteau şoselele noastre. Câţi bătrâni de la noi nu or fi oftat, la gândul că o viaţă întreagă i-au aşteptat pe americani, să-i scape de comunişti. Programul oficial, comunicat deja de autorităţile celui de-al doilea stat românesc, arată că yancheii vor face exerciţii împreună cu Brigada I Motorizată de la Bălţi, iar pe 9 mai vor ajunge la Chişinău, cu ocazia ceremoniilor din Piaţa Marii Adunări Naţionale.
Poate că unii se vor întreba, în acest context, ce fac soldaţii români, ei nu vor trece Prutul cu ocazia acestui exerciţiu? La întrebarea asta vine imediat un răspuns, din cu totul alt context. Asta, ca să ne amintim că la Chişinău lumea cere de mai mult timp ca, înainte de toate, Direcţia Naţională Anticorupţie de la Bucureşti să treacă Prutul. Că basarabenii s-au săturat de cum dansează corupţia peste capetele lor. Observ astfel o recentă declaraţie a premierului moldovean Pavel Filip, consemnată de presa din stânga Prutului, despre construirea unui nou cadru legislativ în Republica Moldova, menit să asigure, pe de o parte, independenţa Justiţiei, şi pe de altă parte să strângă şurubul în ce priveşte lupta împotriva corupţiei. “Pentru eficientizarea activităților anticorupție, precum și asigurării independenței judecătorilor, procurorilor, precum și angajaților organelor anticorupție, au fost adoptate o serie de proiecte de acte legislative, perfectate cu sprijinul partenerilor de dezvoltare a Republicii Moldova, a societății civile, experților naționali și internaționali. Aici aș dori să remarc adoptarea în comun cu colegii din Parlament a cadrului normativ nou ce reglementează activitatea Procuraturii, care prevede instituirea și funcționarea a două procuraturi specializate, conform modelului DNA și DIICOT din România, instituții care au demonstrat eficiența în lupta anticorupție și combaterea crimei organizate”, asta spune Pavel Filip.
Treaba asta mă duce cu gândul la cerinţele pe care România le-a înaintat, încă de la începutul acestui an, guvernanţilor de la Chişinău, anume că dacă vor sprijin financiar şi logistic în contextul crizei economice grave în care se zbate cel de-al doilea stat românesc, atunci Guvernul Filip să prezinte un pachet de măsuri concrete în ceea ce priveşte reformele. Uite că primele semne încep să apară. Americanii nu vor sta prea mult în Moldova, dar România va fi permanent aproape de Basarabia. Şi asta e cel mai important.