5.6 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSportUn inculpat în fruntea Camerei Deputaților

Un inculpat în fruntea Camerei Deputaților

PSD a demarat procedurile pentru înlocuirea lui Valeriu Zgonea din fruntea Camerei Deputaților. Postul ar putea fi ocupat de fostul premier Victor Ponta, trimis în judecată, sau de vicepreședintele Camerei Deputaților Florin Iordache, coordonatorul operațiunii „Marțea Neagră”.

Grupul PSD din Camera Deputaților a decis, marți, în unanimitate prezentarea solicitării privind revocarea lui Valeriu Zgonea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, după ce acesta a fost exclus săptămâna trecută din PSD. În acest context, social-democrații se apropie de finalizarea discuțiilor pentru desemnarea succesorului fostului lor coleg. Acesta poate fi instalat în fruntea Camerei Deputaților, în condițiile în care PSD are majoritate parlamentară alături de UNPR și ALDE.

Debarcarea lui Valeriu Zgonea pare să fie prilejul pentru revenirea în prim-plan a fostului premier și președinte al PSD, Victor Ponta. Scenariul, discutat încă de săptămâna trecută în partid la nivel informal, a fost oficializat, recent, de președintele PSD, Liviu Dragnea, care a spus că vrea să facă tandem cu Ponta în campanie. „Eu, sufleteşte şi pragmatic, mi-aş dori ca Victor Ponta să devină preşedintele Camerei Deputaţilor şi să mergem împreună în campania electorală, cum am fost atâţia ani de zile”, a afirmat Liviu Dragnea.

 

Calculele lui Dragnea

 

Liderul PSD se va întâlni cu fostul premier pentru a stabili detaliile colaborării. „Am stabilit cu Victor, zilele trecute, ca după Paşte să ne vedem să discutăm şi asta şi alte lucruri, pentru că funcţia de la Cameră nu e importantă în sine, avem de discutat mai multe lucruri, despre reimplicarea lui în partid, pentru că avem nevoie de el, el are nevoie de noi şi România are nevoie de refacerea echipei dintre noi doi. O să mă văd cu Victor şi o să discutăm”, a declarat Liviu Dragnea. Preşedintele PSD a mai afirmat că este vorba de o discuţie mai largă, ce vizează maximizarea şanselor la scrutinul local şi parlamentar. „PSD are prima şansă, de-aia se întâmplă şi unele lucruri şi vom face împreună un plan corect, cinstit pentru ca PSD să nu-şi piardă şansele în aceste alegeri”, a mai menționat Liviu Dragnea. Victor Ponta nu ar spune nu propunerii. Fostul preşedinte PSD și ex-premier a declarat că a discutat cu Liviu Dragnea “tot ce este bine pentru PSD”, afirmând că decizia de preluare a şefiei Camerei Deputaţilor va fi luată “împreună”.

De altfel, apropierea dintre tabăra Dragnea și tabăra Ponta a fost vizibilă încă de la ședința Comitetului Executiv Național de săptămâna trecută. Excluderea lui Valeriu Zgonea din PSD a fost sprijnită atât de oamenii lui Dragnea, cât și de cei ai lui Ponta.

Varianta Iordache

 

Totuși, nominalizarea lui Ponta implică riscuri: fostul premier este trimis în judecată în dosarul Turceni-Rovinari, alături de Dan Șova. Conducerea PSD nu pare deranjată de problemele de imagine, dar, dacă ar fi condamnat cu executare, și-ar pierde dreptul de a deține funcții. În aceste condiții, în partid era luată în calcul candidatura lui Florin Iordache, vicepreședinte al Camerei Deputaților și șeful Comisiei de integritate a PSD. Acesta a devenit cunoscut opiniei publice după ce presa a dezvăluit că a coordonat din umbră operațiunea „Marțea Neagră”, prin care parlamentarii au votat mai multe modificări ale Codului Penal, introducând prevederi favorabile pentru politicienii cu probleme de natură juridică.

Potrivit Regulamentului Camerei Deputaților, președintele acestui for poate fi revocat înainte de expirarea mandatului, cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi, cu asigurarea cvorumului legal. Votul este secret şi se exprimă prin bile. Propunerea de revocare se face în scris de către liderul grupului parlamentar căruia îi aparţine preşedintele. În cazul în care este aprobată, este ales un nou președinte al Camerei Deputaţilor, prin vot secret. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere. Este declarat ales preşedinte al Camerei Deputaţilor candidatul care a întrunit votul majorităţii deputaţilor prezenţi, cu condiţia respectării cvorumului legal.

PSD. Contestația lui Zgonea

Valeriu Zgonea contestă, printr-o postare pe Facebook, excluderea sa din partid, făcând trimitere la prevederile statutului PSD. „Acum, că a trecut Săptămâna Patimilor şi am petrecut în familie Sfintele sărbători de Paşti, e momentul să nu uităm de valori, inclusiv în politică. Legalitatea e una din aceste valori, haideţi să ne uităm puţin la legalitatea deciziei de săptămâna trecută (art. 120 din Statut)”, a scris Valeriu Zgonea. Potrivit acestui articol, preşedintele executiv al partidului este pus în funcţie şi revocat de congres. Un alt articol prevede însă că excluderea este făcută de Comitetul Executiv Național. Decizia de excludere a fost luată după ce Zgonea i-a cerut demisia lui Liviu Dragnea din funcţia de preşedinte al PSD, ca urmare a condamnării definitive la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul „Referendumul”.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă