5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSportCăsătoriile gay şi banii Bisericii zdruncină puterea

Căsătoriile gay şi banii Bisericii zdruncină puterea

Social-democraţii şi liberalii de la malul mării fac presiuni la Bucureşti pentru izolarea deputatului USL Remus Cernea. Disputa este cu atât mai aprinsă cu cât Cernea este şi consilier al premierului Victor Ponta.

Radu Mazăre nu i-a rupt picioarele lui Remus Cernea, când acesta a ajuns, vineri, în Constanţa, aşa cum ameninţase. Şi-a schimbat însă puţin declaraţiile despre el. Dacă iniţial îl numise ”tâmpit”, a revenit şi i-a spus ”tâmpită”, după ce a aflat că deputatul alături de care a dansat în campania electorală, şi pe care PSD Constanţa l-a susţinut cât de tare a putut, doreşte legalizarea relaţiilor între persoane de acelaşi sex. De altfel, aceasta nu este singura declaraţie dură a USL Constanţa în legătură cu Cernea, care a pus pe jar social-democraţii şi liberalii şi prin propunerea de a reglementa finanţarea cultelor.

Citeşte şi Lăzăroiu: Ştiu o mulţime de heterosexuali bolnavi. Unii chiar de pe la PNL

Secretarul executiv al PSD, Cristinel Dragomir, crede că partidul s-a păcălit atunci când l-a susţinut.

”Remus Cernea oricum nu mai are sprijinul nostru politic pentru că acum este la Partidul Verde, nu mai este la PSD. Noi l-am înscris la alegeri, a fost membru al organizaţiei noastre şi pe urmă s-a înscris înapoi la Partidul Verde. Ca atare, şi-a pierdut calitatea de membru al PSD. Noi ce sprijin să îi mai retragem?!”, a declarat Cristinel Dragomir.

Social-democratul a mai spus că PSD Constanţa s-a “păcălit” atunci când l-a acceptat pe Remus Cernea în partid. ”Face proiectul ăla de lege, şi? În loc să facă ceva pentru judeţul ăsta care l-a făcut deputat… Asta este, am luat ţeapă cu el. Altceva nu pot să spun”.

Acesta a mai spus că Cernea nu mai este membru PSD. S-a înscris în partid numai pentru perioada campaniei electorale şi apoi a revenit în funcţia de preşedinte al Partidului Verzilor. Fără să ştie probabil acest lucru, senatorul PNL Puiu Haşotti a cerut sâmbătă colegilor de la PSD să-i retragă sprijinul politic lui Remus Cernea, nemulţumit fiind de ideea acestuia de a propune, în viitor, reglementarea parteneriatului civil între persoane de acelaşi sex.

Citeşte şi Liderul PDL Constanţa: România nu e pregătită să încurajeze căsătoria între persoane de acelaşi sex

Ponta, reacţie rezervată

Reacţiile dure, clare şi imediate de mai sus contrastează cu declaraţiile prim-ministrului Victor Ponta, care este şeful direct al lui Cernea (reamintim că acesta a fost numit, pe 23 mai 2012, în funcţia de consilier al premierului pe probleme de mediu şi, foarte important, pentru relaţia cu societatea civilă).

”Ponta trebuie să explice foarte clar, el asumându-şi ateismul lui Cernea. În relaţia cu Biserica nimeni nu riscă însă să întoarcă spatele”, a spus analistul politic Mihai Petre. Acesta a subliniat că premierul ştia despre ateismul lui Remus Cernea şi atunci când l-a numit în funcţia de consilier, şi atunci când l-a impus pe listele PSD Constanţa.

”A fost cooptat pentru contactele pe care le are cu «verzii» şi voia să îşi ia o parte din mişcarea ecologistă în arcul guvernamental”, a spus Mihai Petre, care a reiterat că prim-ministrul trebuie să explice clar poziţia sa.

”E propunerea domniei sale şi nu are susţinerea Uniunii Social Liberale”, s-a mulţumit să declare pe acest subiect Victor Ponta. Acesta a fost altădată extrem de ferm în a pedepsi ceea ce a considerat derapaje, chiar dacă au venit din partea unor PSD-işti. Amintim aici numai faptul că l-a demis imediat pe fostul secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Valentin Preda, după ce acesta a fost ridicat şi dus la DNA pentru audieri. Mihai Petre nu crede în teoria potrivit căreia Remus Cernea ar fi ariergarda premierului în subiectul finanţării Bisericii.

Finanţare ca în Germania

Reamintim că Remus Cernea a anunţat că intenţionează să iniţieze un proiect de lege prin care să reglementeze finanţarea cultelor din România. Acesta spune că modelul este aplicat în alte ţări, precum Germania, şi presupune acordarea unei anumite sume, de către fiecare cetăţean care doreşte, cultului de care aparţine. Avantajele ar fi, spune Cernea, predictibilitatea veniturilor, eliminarea ambiguităţilor actuale în finanţarea Bisericii şi eliminarea intermediarului politic în acordarea acestor fonduri.

”Fiecare cetăţean direcţionează o parte din impozitul pe venit către cultul căruia îi aparţine. Acest principiu este folosit în România pentru finanţarea ONG-urilor, celebrul 2 la sută pentru ONG-uri. Un anumit procentaj, care poate fi de 2 la sută, de 3 la sută, de 4, de 5 la sută, asta rămâne să stabilim, poate fi redirecţionat de fiecare cetăţean către cultul de care acesta aparţine. Un astfel de mecanism va aduce venituri stabile cultelor şi le-ar întări autonomia”, a precizat el.

Citeşte şi Remus Cernea vrea PARTENERIAT CIVIL pentru homosexuali. Conferinţa de presă, perturbată de pensionari

Cernea întoarce creştineşte obrazul

Referitor la acuzaţiile care i s-au adus, Remus Cernea a spus că este obişnuit cu atacurile la persoană şi că a întors întotdeauna, creştineşte, şi celălalt obraz. ”Mă tem că domnul Mazăre, prin acest tip de discurs şi limbaj, riscă poate chiar o excomunicare din partea Bisericii. De aceea eu sper ca domnia sa să revină la un cadru de dialog care să permită de fapt să ne ascultăm unii pe alţii, să ne ascultăm argumentele, opiniile, să ne respectăm chiar dacă uneori avem opinii diferite”, a mai spus Cernea, care este convins că PSD Constanţa îi va susţine propunerea referitoare la finanţarea cultelor, după ce o va înţelege.

Citeşte şi Remus Cernea despre Radu Mazăre: Biserica îl poate EXCOMUNICA

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă