14.5 C
București
joi, 31 octombrie 2024
AcasăSpecialCum alegem învelitoarea potrivită

Cum alegem învelitoarea potrivită

Alegerea învelitorii pentru acoperişuri se face în funcţie de mai multe criterii, între care panta acoperişului, stilul clădirii, precum şi bugetul avut la dispoziţie sunt cele mai importante. Pentru acoperişurile înalte o soluţie foarte bună este cea a ţiglelor ceramice, TONDACH România oferind o gamă largă de tipuri pentru orice fel de casă.

Acoperişurile ceramice reprezintă o soluţie optimă pentru proiectele de casă care au în vedere un acoperiş înclinat. Avantajele sunt considerabile, în primul rând datorită durabilităţii mari a acestor învelitori, precum şi a confortului la interior obţinut în cazul utilizării unor materiale naturale. În plus, soluţia ţiglelor ceramice de dimensiuni mari, XXL, reprezintă cea mai bună recomandare pentru proiecte economice.

Totul pleacă de la proiectul casei

În cazul alegerii unei acoperiri tip şarpantă, materialul ce constituie învelitoarea casei are o importanţă majoră. Din primul moment al alegerii, proiectantul trebuie să cunoască materialul şi să facă alegerea modelului acestuia nu doar după criterii estetice, ci şi ţinând cont de posibilităţile acestuia de a realiza soluţia aleasă. Structura şi panta acoperişului trebuie proiectate şi dimensionate astfel încât să ţină cont de încărcările şi greutatea învelitorii ceramice.

Foarte multe case, de la cele cu arhitectură cu specific românesc, la cele moderniste, de la cele cu o arhitectură clasică, la cele având stil rustic, chiar şi mediteranean, au ca specific acel acoperiş a cărui învelitoare este ţigla ceramică şi care se deosebeşte prin prestanţă şi nobleţea materialului. Această învelitoare se poate propune, deci, pentru orice stil şi tip de proiect de casă, atât celor cu acoperiş mai simplu, cât şi în cazul unui acoperiş foarte spectaculos în multe ape. Pornind de la alegerea unei învelitori tip ţiglă, care să „comunice” şi să întregească întregul ansamblu în linia arhitecturală aleasă, arhitectul trebuie să ţină cont de mai multe aspecte: forma acoperişului, care conferă personalitatea dorită, panta acestuia, materialul ales, forma plăcilor ceramice, culoarea în consonanţă (asemănare sau contrast) cu ansamblul volumului, textura (mat, lucios), durata de viaţă şi rentabilitatea materialului (costul raportat la durata de viaţă), importanţa termoenergetică pe care o are termoizolaţia. În funcţie de zona de amplasare, acoperişul trebuie să reziste în caz de vânt puternic, zăpadă şi gheaţă, dar şi să fie un izolator termic şi fonic. Cel din ţiglă ceramică fiind greu, prezintă şi o stabilitate mare iar ţiglele ceramice sunt rezistente la căldură, incendii şi îngheţ, aerisirea bună asigurând uscarea aerului în interior.

Este de remarcat că în cazul ţiglei ceramice producerea implică numai materiale naturale, durata de viaţă este de 80 – 100 de ani iar cea oferită TONDACH România beneficiază de o garanţie de 33 de ani. Durabilitatea foarte mare şi, în special, preţul mult mai avantajos comparativ cu alte soluţii fac din ţigla ceramică o soluţie extrem de avantajoasă, în condiţiile actuale de criză. Ţigla ceramică poate fi o soluţie “pentru toate buzunarele”, existând şi produse care conferă maximum de eleganţă.

Elemente în funcţie de care alegem

Panta acoperişului, unghiul dintre planul acoperişului şi planul orizontal, este o caracteristică determinantă pentru aspectul şi masa întregii construcţii, dar este importantă şi din punctul de vedere al structurii acoperişului şi a modalităţilor de protecţie împotriva efectelor climaterice.

În funcţie de pantă, acoperişurile pot fi plate (panta mai mică de 5 grade), cu pantă mică (sub 15 grade), medie (panta între 15 şi 45 de grade) şi abrupte, atunci când panta este mai mare de 45 de grade. Acoperişurile cu pantă medie şi cu pantă abruptă se mai numesc şi acoperişuri înalte. Acestea prezintă de obicei două straturi, între ele fiind unul de aer, care asigură şi o bună izolare termică (ştiut fiind că acesta prezintă caracteristici foarte bune de izolare).

Acoperirea hidrofugă este utilizată la acoperişurile înalte şi permite intrarea unei cantităţi din precipitaţii sub presiunea vânt­ului,  însă aceasta se evaporă în mod natural, fără ca prezenţa provizorie să aibă efecte dăunătoare asupra structurii acoperişului. Tre­buie men­ţionat, de asemenea, că acoperişurile hidrofuge trebuie aerisite.

Oferim mai multe exemple privind ţiglele ceramice Tondach care reprezintă soluţii funcţionale şi estetice pentru majoritatea tipurilor de acoperişuri, inclusiv cele cu pantă mică, precum şi soluţii economice.

Ţigla solzi – regina acoperişurilor

Dacă dispuneţi de un buget mai generos şi doriţi o casă elegantă puteţi opta pentru ţigla tip solzi. TONDACH România propune în acest caz mai multe variante, şi anume, Clasic Sibiu sau solzi Cedonia. Ţigla solzi a rămas cunoscută ca fiind “regina” acoperişurilor, această soluţie fiind adoptată de foarte multe ori în cazul caselor pretenţioase şi impunătoare. Este însă şi o soluţie mai costisitoare, prin faptul că are dimensiuni mai mici iar plăcile se suprapun, fiind necesare 30-40 buc./mp, precum şi un unghi de înclinaţie de circa 25 de grade. Este ideală pentru executarea unor acoperişuri complexe combinate, precum şi la refacerea unor acoperişuri existente. Ţigla solzi oferă posibilităţi multiple în realizarea unui acoperiş, indiferent de zona geografică.  Un acoperiş cu suprafeţe curbe realizat cu acest tip de ţiglă încântă privirea, este o coroană pentru o clădire elegantă şi cu pretenţii. Este o soluţie pentru casele clasice şi pentru renovarea lor, dar în acelaşi timp se poate folosi pentru orice stil de casă, inclusiv modernă sau rustică.

Tot în cazul ţiglei tip solzi există şi posibilitatea  celei antichizate, care oferă în plus o prestanţă deosebită, precum şi a celei tip Şindrilă (solz neted cu vârful ascuţit, necesitând 37-39 buc/mp), ideală pentru o casă de vacanţă, al cărui stil are un iz rustic.

Buget mic

În cazul în care dispuneţi de un buget mic şi totuşi doriţi un acoperiş ceramic, aveţi la dispoziţie ţigla de dimensiuni mari, XXL, care prezintă nenumărate avantaje, între care: preţ extrem de competitiv pe metru pătrat (se folosesc începând doar de la 8,8 buc. de ţiglă pe mp), consum redus de material lemnos pentru şarpantă, consum redus de manoperă, manipulare rapidă, uşurinţă în montaj, greutate redusă pe mp etc. Alegându-se soluţia ţiglelor XXL, se pot realiza economii substanţiale de material, care pot depăşi 25%.

Între acestea, Bolero, cu liniile sale discrete si elegante,  încununează arhitectura clădirilor în stil modern, Rumba  conferă acoperişului un aer mediteranean prin formele sale arcuite, Twist reprezintă imbinarea perfectă între practic şi armonie cu suprafeţe care încântă privirea iar TANGO+ prin eleganţa sa fină şi stilul impunător înnobilează orice locuinţă.  Suprafaţa este simplă şi plăcută, aceasta fiind o ţiglă care permite o distanţă dintre şipci variabilă, din acest motiv este ideală pentru reconstrucţia acoperişurilor vechi. Sunt necesare 14-17 buc/mp. Gama de culori pentru toate aceste tipuri este natur şi engobă roşu, maro, antic şi negru.

Twist – o alegere perfectă

O remarcă specială pentru soluţia economică Twist. Raportul perfect dintre funcţionalitate şi design a făcut ca această ţiglă să devină una dintre opţiunile preferate ale românilor, mai ales că, prin gama de culori şi forme se poate adresa oricărui tip de client. Având dimensiunile de 25,5 x 50 cm, o greutate de 3,4 kg, necesită petreceri mai puţine pentru acoperirea unui metru pătrat de acoperiş. Disponibile şi în culoarea antracit, casele având învelitoarea din ţigle ceramice Twist se bucură de eleganţă şi personalitate speciale.

 

 

Casă tradiţională

Dacă vă construiţi o casă în stil tradiţional sau renovaţi o casă veche tradiţională, atunci cea mai bună soluţie este ţigla ceramică Transilvania, care prezintă aceleaşi dimensiuni cu ţigla ceramică tip leu (Jimbolia). Aceste ţigle pot acoperi suprafeţele cele mai variate, fără a se recomanda suprafeţele curbate. Montarea (legat sau în reţea) este simplă şi rapidă, iar distanţa variabilă dintre şipci oferă posibilitatea elastică de montare, fiind necesare doar 15-18 buc./mp şi un unghi minim de înclinare de 25-30 de grade.

 

Stilul mediteranean

Din ce în ce mai mulţi beneficiari aleg construirea unei case tip mediteranean. Naturaleţea este îmbinată cu temperamentul latin, în culori deosebite.Onduleurile pronunţate incită privirea, aducând un aer mediteranean în locuinţa cumpărătorilor. Se poate folosi cu succes la acoperişuri cu unghi de înclinare mai mic. Onduleurile formează pe acoperiş un fel de jgheaburi care asigură o scurgere bună a apei pluviale, chiar în situaţia unei înclinaţii mai mici a acoperişului. Sunt mai multe opţiuni, de la soluţia de olan clasic Jadranka, la aşa-numita Castel, fiind de remarcat faptul că şi unele soluţii economice (Bolero şi Tango)  prezintă elemente (forme arcuite)  care induc un aer mediteranean.

Ţiglele Jadranka prezintă un format de tip olan, oferind o estetică mult mai apropiată de cea mediteraneană. Înclinaţia minimă a acoperişului trebuie să fie de 18 grade.

În cazul alegerii ca soluţie a ţiglelor Castel (greutate 3 kg) sunt necesare 13,1 buc./mp iar gama de culori este de la natur la engobă antic (foto: casă la Mamaia).

 

Proiect de casă cu acoperiş din ţiglă ceramică Tondach tip solzi Cedonia ( arh. Gabriel Georgescu, tel.: 0722.414.867)

Cele mai citite

Reacția lui Ciucă după declarațiile lui Ciolacu privind AUR: „Marcele, There can be only one”

Nicolae Ciucă reacționează după ce Marcel Ciolacu a semnat o hârtie potrivit căreia, dacă va ajunge președinte, nu va numi un premier AUR: „Marcele,...

FCSB învinge Dinamo cu 4-0 în Cupa României! „Câinii” au cedat în repriza secundă

Dinamo a pierdut contra FCSB, scor 0-4, în prima etapă a Cupei României. Pe Arena Națională din București, FCSB a obținut o victorie categorică împotriva...

Ciolacu nu va numi premierul de la PSD dacă va fi președinte

Antena 3 CNN a organizat miercuri 30 octombrie, a patra dezbatere cu candidații la alegerile prezidențiale. La Palatul Parlamentului s-au aflat față în față...
Ultima oră
Pe aceeași temă