5.6 C
București
duminică, 10 noiembrie 2024
AcasăSpecial„Conexiunea moldavă“ a mafiei ruse

„Conexiunea moldavă“ a mafiei ruse

Detectivii Scotland Yard-ului au cerut Moscovei eşantioane de ADN ale unui asasin plătit, un mafiot redutabil, suspectat că se află în spatele tentativei de ucidere a bancherului rus Gherman Gorbunţov, la Londra, anul trecut. Principalul suspect este cetăţeanul din Republica Moldova Vitalie Proca, despre care se presupune că se ascunde la Moscova. Proca este căutat şi de poliţia din România pentru implicarea lui într-o tentativă de asasinat la Bucureşti.

Potrivit The Guardian, căutarea unui asasin care a acţionat la comandă la Londra, a relevat o „conexiune moldavă”, în care principalul suspect este cetăţeanul Vitalie Proca, din Republica Moldova, plătit de mafia rusă.

Cererea Scotland Yard-ului adresată Moscovei intervine într-un moment delicat din relaţiile dintre autorităţile britanice şi ruse, în mijlocul speculaţiilor legate de recenta moarte a oligarhului rus, Boris Berezovski – un critic al preşedintelui Vladimir Putin – şi a anchetei afacerii Litvinenko, fost agent rus otrăvit la Londra de serviciile secrete ruse. Fostul bancher rus, Gherman Gorbunţov a fost împuşcat în martie anul trecut, pe o stradă din Londra şi a fost o perioadă în comă. În iunie trecut, aflat încă la spital, el a declarat că în opinia sa, atacul a fost orchestrat de persoanelcu legături la Kremlin. În prezent, el se află ţinut într-un loc secret din capitala britanică, unde îşi continuă convalescenţa şi crede că ancheta Scotland Yard a fost întârziată din cauza persoanelor pe care le consideră a fi amicii lui Putin. Bancherul fugise la Londra pentru a se ascunde de foştii parteneri comerciali şi declara că nimeni nu ştia unde locuia. În zilele premergătoare atacului a remarcat că era urmărit dar nu l-a văzut pe cel care a tras asupra lui. Avocaţii săi cred că a fost atacat pentru că urma să compară în faţa procurorilor ruşi în cadrul unei anchete de tentntivă de asasinat asupra unuia dintre vechii săi asociaţi, Alexander Antonov.

Reţea activă în România şi Moldova

Luând urma ucigaşului plătit suspectat că a atentat la viaţa lui Gorbunţov, exilat la Londra, anchetatorii britanici au ajuns să stabilească o conexiune moldavă, asasinul fiind plătit de mafia rusă activă în Europa de Est.

În martie 2012, Vitalie Proca s-a strecurat din ţara sa natală, Republica Moldova, trecând noaptea frontiera spre România şi a traversat Prutul în autocar. De acolo, a călătorit în Italia. Poliţia moldoveană crede că el a folosit un paşaport fals pentru a ajunge la o adresă din estul Londrei. Misiunea lui Proca era uciderea unui bogat om de afaceri rus de 46 de ani, Gherman Gorbunţov, care fugise în Marea Britanie în 2010, după ce deranjase duşmani puternici la Moscova. Din motive lesne de înţeles, a păstrat o viaţă retrasă într-un apartament în Canary Wharf. La 26 martie trecut, Gorbunţov a revenit la reşedinţa sa din strada Byng, spre seară. Bancherul a ieşit dintr-un taxi negru când Proca a tras asupra lui şi a fugit. Grav rănit, în comă şi în final ieşit din spital, bancherul rus se află sub protecţia permanentă a poliţiei britanice. Proca a fost arestat în februarie la Moscova de poliţia rusă, care, acţionând sub mandat Interpol, l-a reţinut pe aeroportul Domodedovo. Poliţia din Republica Moldova declară că el este un asasin profesionist plătit, folosit de bandele din Europa de Est pentru eliminarea rivalilor. Presupusul ucigaş este în relaţii cu o vastă reţea mafiotă activă în România şi Moldova, responsabilă de crime comandate, furturi, prostituţie, trafic de droguri şi contrabandă de ţigări. Ion Gusan, alias „Patronul Nicu”, presupus şef al unui gang moldav, l-a ales pe Proca pentru a duce la capăt comanda crimei la Londra. Dar grupul lui era doar curierul. Ordinul uciderii lui Gorbunţov venea de la Moscova şi de la unul din grupurile mondiale mafiote cele mai periculoase – Solnţevskaia. Dovezi deţinute de poliţiştii din Republica Moldova arată că grupul a discutat despre modul în care Gorbunţov a „trişat” cu 500 de milioane de dolari. În februarie 2012, a fost dat un ordin pentru „dispariţia” lui Gorbunţov. Era cunoscut ca bancher „negru” şi se afla sub anchetă în Republica Moldova pentru presupusă fraudă şi spălare de bani. Puţin timp după acel ordin, Proca a plecat la Londra.

Fosta republică sovietică Moldova este una dintre plăcile turnante pentru transnaţionala crimei. Majoritatea locuitorilor vorbesc rusa şi mulţi de-ţin paşapoarte româneşti care le permit accesul în UE şi în special în Italia, unde se află o importantă diaspora moldavă.

 

Cele mai citite

Primele voturi prin corespondență din diaspora, au fost recepționate de Poșta Română

Acțiunea se înscrie în acordul semnat între Compania Poșta Română și Autoritatea Electorală Permanentă Într-un comunicat de presă, Compania Națională Poșta Română a transmis că...
Ultima oră
Pe aceeași temă