3.9 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăSpecialAjunge, din nou, Adrian Nastase la inchisoare daca este mentinuta condamnarea sa...

Ajunge, din nou, Adrian Nastase la inchisoare daca este mentinuta condamnarea sa la 3 ani inchisoare in dosarul „Zambaccian”?

Inalta Curte de Casatie si Justitie a inceput cu o amanare  judecarea recursului in dosarul „Zambaccian” in care fostul premier Adrian Nastase a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendare.

Acest dosar este extrem de important pentru Nastase pentru ca de el depinde starea sa de libertate, castigata atat de greu prin eliberarea conditionata, inainte de termen, in dosarul „Trofeul Calitatii”, unde a primit doi ani cu executare.

Daca instanta suprema, a carei hotarare este definitiva, mentine pedeapsa de 3 ani , aceasta pedeapsa NU mai poate fi data cu suspendare, cum a dat-o prima instanta care a judecat acest dosar, deoarece intre timp Nastase a primit o condamnare cu executare intr-un alt dosar („Trofeul Calitatii”), iar faptele sunt CONCURENTE. Acest lucru inseamna ca Nastase se va intoarce la inchisoare pentru a executa restul pedepsei.

Ce inseamna „fapte concurente”? In limbajul comun, Nastase era  judecat in doua dosare penale diferite.

Pedeapsa de 3 ani cu inchisoare cu suspendare a fost data pe fond ( de prima instanta)  in dosarul „Zambaccian” INAINTE ca Nastase sa primeasca pedeapsa definitiva de doi ani cu executare in dosarul „Trofeul Calitatii”.

Acum, instanta de recurs ce va pronunta hotararea definitiva in dosarul „Zambaccian”, daca mentine pedeapsa de 3 ani data de instanta de fond, NU o mai poate da cu SUSPENDARE, ci cu EXECUTARE, la care mai poate ( sau nu) adauga un spor de pedeapsa. Asa e legea penala.

La contopirea pedepselor – cei 2 ani primiti cu executare in dosarul „Trofeul Calitatii” cu cei trei ani primiti in dosarul „Zambbaccian” – se mentine pedeapsa cea mai mare, respectiv de 3 ani, la care se poate adauga un plus de pedeapsa.

Din pedeapsa finala de trei ani (sa presupunem ca nu se da spor) se scade pedeapsa executata, deci Nastase TREBUIE sa se intoarca in inchisoare pentru a executa restul de pedeapsa. Dupa ce executa fractia de pedeapsa obligatorie, se poate dispune din nou  eliberarea sa conditionata.

Gloantele detinute ilegal de Nastase se considera „RECIDIVA”, ceea ce impune aplicarea unei pedepse cu inchisoarea, daca se va respecta legea

In afara de aceste doua dosare, Adrian Nastase mai are un dosar pe rol , unde Parchetul General a inceput urmarirea penala pentru detinere ilegala de munitie (aproape 400 de gloante de diverse calibre).

Aceste gloante detinute ilegal au fost descoperite cu ocazia tentativei de sinucidere a fostului premier, imediat dupa ce Nastase a fost condamnat (definitiv si executoriu) la inchisoare cu executare in dosarul „Trofeul Calitatii”.

Aceasta infractiune de detinere ilegala de munitie este considerata RECIDIVA deoarece a fost descoperita dupa ce a survenit o condamnare definitiva. In plus, este considerata infractiune in forma continuata pentru ca a detinut-o mai mult timp, ceea ce atrage condamnare cu inchisoare.

De obicei, pentru posesia de munitie ilegala de catre cei care detin autorizatie pentru arme si un anumit numar de gloante, cum are Nastase, se da amenda administrativa sau amenda penala. Insa, nu si la recidivisti.

Dosarul „Zambaccian”, piatra de moara pentru familia Nastase

In dosarul „Zambaccian”, la data de  30 martie 2012, instanta l-a condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pe Adrian Nastase pentru şantaj, dar l-a achitat pentru mita.  In acest dosar a fost condamnata si sotia sa, Dana Nastase, la 3 ani cu suspendare, ca si Irina Jianu, fosta sefa a Inspectoratului de Stat pentru Constructii, tot la trei ani , dar cu executare.

Procurorii au făcut atunci recurs.                                                         

In dosarul „Zambaccian” Adrian Năstase este acuzat că a primit diverse obiecte şi contravaloarea unor lucrări de construcţie în schimbul numirii şi menţinerii în funcţia de directoare a Inspectoratului de Stat în Construcţii a Irinei Jianu si ca l-a santajat pe consulul Romaniei in China, care i-a cumparat bunuri pentru mobilarea locuintelor  sale din Zambaccian, vilei din Christian Tell (ambele din Bucuresti) si a  vilei de la Cornu.

Santajul a constat in faptul ca va fi divulgat statutul de  ofiter acoperit al consulului, daca acesta  recunoaste in fata procurorilor tot ce a  facut la ordinul familiei Nastase. 

Consulul n-a tinut cont de santaj,  a colaborat cu procurorii inclusiv pentru probarea santajului.

Potrivit actelor din dosar, Nastase a  primit de la Jianu peste 100.000 USD (reprezentând contravaloarea unor bunuri importate din China) şi 1.200.000 RON (reprezentând contravaloarea tâmplăriei din aluminiu şi lemn cu geam termopan, executată la imobilele din Bucureşti, strada Zambaccian nr. 16 şi comuna Cornu, judeţul Prahova).

O parte din banii ramasi  (necheltuiti)  la consulul nostru erau emisi chiar de trezoreria SUA ( aveau serii consecutive, iar autoritatile americane au confirmat).


Judecarea acestui dosar  a fost tergiversata; a stat la instanta  un an şi jumătate dupa care, din cauza unei decizii a Curţii Constituţionale care a reintrodus imuninatea ministeriala ( scoasa de ministrul Justitiei de atunci , Monica Macovei), dosarul s-a intors la procurorii anticoruptie pentru obtinerea avizului Parlamentului ( Nastase era si parlamentar; daca n-ar fi fost, avizul de cercetare trebuia obtinut de la Presedintie). Dupa obtinerea avizului, procurorii au inceput din nou instrumentarea si au aflat si  alte amanunte, inclusiv despre santajarea consului roman cu divulgarea apartenentei sale la un serviciu secret.


Adrian Năstase a fost eliberat conditionat din Penitenciarul Jilava, pe 18 martie, dupa ce a executat o treime din pedeapsa de doi ani pe care a primit-o in dosarul „Trofeul Calitatii” .

Cele mai citite

Dominic Fritz nu vrea ca Iohannis să-l numească tot pe Ciolacu premier

Vicepreşedintele USR Dominic Fritz afirmă că nu s-a discutat, la întâlnirile dintre partidele pro-europene la care el a fost prezent, despre ideea ca Marcel...

Zelenski acuză Rusia că ascunde numărul victimelor din rândul soldaților nord-coreeni

Președintele Zelenski acuză Rusia că ascunde pierderile suferite de soldații nord-coreeni implicați în luptele din regiunea Kursk împotriva Ucrainei, scrie The Kyiv Independent. Președintele Ucrainei,...

Georgia: Mii de manifestanți pro-UE au ieșit din nou în stradă

Mii de manifestanţi pro-UE s-au adunat din nou marţi seara în Georgia, în speranţa de a câştiga "războiul nervilor" cu guvernul, acuzat că a...
Ultima oră
Pe aceeași temă