20.6 C
București
duminică, 2 iunie 2024
AcasăSportAtletismGuvernatorul BNR din perioada interbelică atrage noi critici. Ce reproșează SUA Băncii...

Guvernatorul BNR din perioada interbelică atrage noi critici. Ce reproșează SUA Băncii Naționale a României

Ambasada Statelor Unite la București critică Banca Națională a României pentru inițiativa de a lansa o monedă cu chipul lui Mihail Manoilescu, guvernatorul BNR din perioada interbelică.

“Ambasada SUA își exprimă dezamăgirea cu privire la decizia Băncii Naționale a României de a-l onora pe Mihail Manoilescu, fostul guvernator al Băncii Naționale din perioada interbelică, prin lansarea unei monede omagiale. Manoilescu a promovat și a contribuit activ la ideologia fascistă și sentimentul antisemit în România, care în final au condus la cea mai întunecată perioadă a acestei țări”, a anunțat, vineri, Ambasada SUA.

Pe de altă parte, Ambasada SUA subliniază că “recunoaște dreptul României de a sărbători tradițiile instituțiilor sale”, dar susține că “aceste celebrări nu trebuie să includă imagini ale unor persoane care au fost condamnate de către istorie și care, prin faptul că sunt onorate, sunt validate. Această practică contravine fundamentului instituțional democratic al României, promovării statului de drept și protecției drepturilor fundamentale ale omului”.

Potrivit unui comunicat de presă al BNR, această instituție a lansat în circuitul numismatic, la data de 15 aprilie, un set de trei monede cu tema „Guvernatori ai Băncii Naționale”, pe care apar Ion Câmpineanu, Mihail Manoilescu și Ion Lapedatu.

La începutul acestei luni, un protest la adresa monedei lansate de BNR a formulat și Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România. Institutul a atras atenția că omagierea lui Mihail Manoilescu de către BNR „poate să contribuie la promovarea unui model antidemocratic al naționalismului xenofob și antisemit”, aducând, totodată „atingere memoriei victimelor fascismului din România și Europa”.

Citește și: Institutul pentru Studierea Holocaustului acuză BNR că promovează xenofobia și antisemitismul

Printre alte funcții, Mihail Manoilescu a avut-o și pe aceea de ministru de Externe al României, în anul 1940. În această calitate, el a semnat, din partea României, Dictatul de la Viena, prin care România a pierdut nordul Transilvaniei în favoarea Ungariei.

După instalarea în România a regimului comunist, Mihail Manoilescu a fost trimis în închisoarea de la Sighet, unde a murit în anul 1950.

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Meniul la prânzul din familia Ceaușescu

Despre meniul familiei Ceaușescu s-au spus multe. Ba că era unul elitist, alcătuit din delicatese, ba dimpotrivă, că era unul simplu. În continuare...

Israelienii îi cer lui Netanyahu să încheie un acord pentru eliberarea ostaticilor

Mii de israelieni au demonstrat sâmbătă la Tel Aviv pentru a cere guvernului condus de Benjamin Netanyahu să ajungă la un acord privind eliberarea...

Real Madrid este „Regina Europei” pentru a 15-a oară. Fanii echipei madrilene au declanșat „fiesta” la Casa de Espana din București

Real Madrid a cucerit pentru a 15-a oară trofeul Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Borussia Dortmund cu scorul de 2-0...
Ultima oră
Pe aceeași temă