Experţii avertizează că nu există nici o dovadă că dietele fără gluten ar avea efecte benefice asupra persoanelor care nu suferă de boală caliacă, dar chiar ar putea fi dăunătoare, scrie The Independent.
Regimurile fără gluten au devenit tot mai populare în ultimii ani, astfel că tot mai mulţi oameni au ajuns să creadă că glutenul este dăunător. Multe celebrităţi şi mulţi militanţi pentru o alimentaţie sănătoasă au asociat dietele fără gluten cu reducerea greutăţii, ameliorarea balonărilor şi creşterea nivelului de energie.
Totuşi, renumitul gastroeneterolog Dr.Norelle R.Reilly de la Universitatea Columbia, atenţionează că în timp ce persoanele care suferă de boala celiacă (o afecţiune din cauza căreia corpul respinge glutenul) ar putea avea de câştigat dintr-un astfel de regim, nu se poate spune acelaşi lucru şi despre oamenii „sănătoşi”.
În Journal of Pediatrics, Dr Reilley precizează că „nu există nici o dovadă care să susţină teoria presupuselor efecte toxice ale glutenului asupra adulţilor şi copiilor sănătoşi.”
În plus, spun specialiştii, alimentele fără gluten conţin adesea o cantitate mai mare de grăsimi şi zahăr decât aceleaşi produse dar cu gluten. Au fost cazuri în care s-a constat că după o dietă fără gluten persoanele au devenit supraponderale şi cu o mai mare rezistenţă la insulină. Acest gen de regim poate duce şi la carenţe de vitamina B, acid folic şi fier, din cauza lipsei de fixatori de nutrienţi caracteristică multor produse fără gluten.
Dr Reilley spune că urmarea unui astfel de regim atunci când nu este necesar generează şi o adevărată povară financiară inutilă, pentru că produsele fără gluten sunt mult mai scumpe decât cele obişnuite.
Piaţa produselor fără gluten a crescut rapid în toată lumea. S-a dezvoltat cu 136% între 2013 şi 2015 şi se estimează că valoare peste cinci miliarde de dolari la nivel mondial.