15.4 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMinisterul fantomă din Guvernul Ponta

Ministerul fantomă din Guvernul Ponta

Departamentul pentru Proiecte în Infrastructură şi Investiţii Străine nu are un buget propriu, nici contabil, nici departament de comunicare, nici telefon pentru public, nici adresă de e-mail şi nici măcar o adresă fizică precisă. „Discreţia“ aceasta contravine însă obligaţiilor stabilite de lege pentru instituţiile de stat.

La patru luni de la înfiinţare, Departamentul pentru Proiecte în Infrastructură şi Investiţii Străine, condus de ministrul Dan Şova, continuă să rămână o prezenţă fantomatică pentru contribuabilii din ai căror bani se finanţează, dar şi pentru orice investitor străini interesat de marile proiecte publice anunţate de Guvern, precum unităţile nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă, centrala hidro de la Târniţa sau marile concesiuni vehiculate public.

Până la acest moment, DPIIS n-are un buget propriu, stabilit clar, n-are un departament de comunicare către care jurnaliştii să-şi direcţioneze întrebările, n-are o adresă de e-mail, n-are un telefon anunţat public şi nici măcar o adresă fizică precisă. Se ştie că DPPIS ar funcţiona „într-o cămăruţă” a Palatului Victoria, după cum ne-au declarat surse apropiate situaţiei. Oficial, sediul ar fi în strada Apolodor nr.17, pe care se găsesc multe alte ministere. În absenţa site-ului propriu de internet, declaraţiile de avere şi de interese ale angajaţilor DPIIS, identitatea acestora rămâne un mare secret.

Ce îi cere legea ministrului-avocat Dan Şova?

Discreţia DPIIS contravine obligaţiilor clare stabilite de lege. Potrivit actului de înfiinţare a DPIIS, HG 7/2013 Şova trebuia să realizeze şi să aprobe prin ordin Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a DPIIS unde să fie indicate atribuţiile fiecărui compartiment, numărul precis de personal al acestora, Unităţile de Management al Proiectului înfiinţate.

Legea 544/2001, a liberului acces la informaţiile de interes public, impune, ”pentru asigurarea accesului oricărei persoane la informaţiile de interes public”, ca autorităţile şi instituţiile publice să organizeze compartimente specializate de informare şi relaţii publice şi să desemneze persoane cu atribuţii in acest domeniu. Orice instituţie publică are obligaţia să comunice din oficiu actele normative care reglementează organizarea sa, atribuţiile, programul de funcţionare şi audienţe, numele şi prenumele persoanelor responsabile cu difuzarea informaţiilor publice, coordonatele de contact ale autorităţii (denumirea, sediul, numerele de telefon, fax, adresa de e-mail şi adresa paginii de internet, sursele financiare, bugetul şi bilanţul contabil, programele şi strategiile proprii). ”Toate aceste informaţii se afişează la sediul autorităţii sau al instituţiei publice ori prin publicare în Monitorul Oficial al României sau în mijloacele de informare în masă, în publicaţii proprii, precum şi în pagina de internet proprie”, spune Legea 544.

Cu sediu secret, fără pagină lipsă de internet îndeplinirea obligaţiilor legale este imposibilă pentru DPIIS. Conţinutul declaraţiile de avere şi interese ale subordonaţilor lui Şova sunt şi ele un mister.

Avem bani, n-avem contabil

Intrebat de modul în care instituţia pe care o conduce răspunde cerinţelor legale menţionate mai sus, ministrul DPIIS, Dan Şova, ne trimite pe site-ul Secretariatului General al Guvernului pentru consultarea informaţiilor. Motivul ar fi că DPIIS ar funcţiona în coordonarea SGG, adică la grămadă cu alte instituţii ce se ocupă fie de minorităţi, de achiziţii publice, de adopţii, de secrete de stat, de fraude, de statistică sau construcţii. De aici, investitorii străini ar trebui, logic, să obţină informaţiile de interes.

Potrivit legii, DPIIS are însă propria personalitate juridică şi depinde doar financiar de SGG (bugetul DPIIS este băgat la grămadă cu cele ale celorlalte entităţi subordonate SGG). Bugetul SGG nu conţine însă nici o referire la cheltuielile curente ale DPIIS, ci doar la cele ale Companie Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) companie cu buget propriu, subordonată DPIIS. Undeva ascunse, pe site-ul SGG se pot găsi doar proiecte de acte normative realizate de DPIIS în ultimele două luni.

Şova afirmă că DPIIS ar avea deja 31 de angajaţi (cu el însuşi şi cu ceilalţi demnitari, din 60 cât permite legea) şi că nu s-a putut face un site de internet al instituţiei, pentru că nu există angajat un contabil la DPIIS, acesta urmând să fie angajat în viitor. ”Abia am găsit o formulă să dăm salariile la angajaţii din prezent”, spune el.

Publicarea numelor persoanelor angajate de Dan Şova la DPIIS ar putea da naştere surprizelor. Ministrul a numit şef al Consiliului de Administraţie al CNADNR pe Cococi Toma Longin, şeful organizaţiei PSD Corabia şi sfătuitor de taină al său în campania electorală, precum şi o proaspătă absolventă de studii politice, de 23 de ani, în Adunarea Generală a Acţionarilor la aceeaşi companie. Cele două cazuri nu sunt unice.

Restanţele ministrului Şova

Încheierea lucrărilor la patru tronsoane de autostradă între Nădlac şi Sibiu cu termen în primăvara-vara acestui an.

Desemnarea constructorilor pentru alte patru tronsoane ale Coridorului IV.

Conservarea lucrărilor deja efectuate la sectorul 3C al autostrăzii Transilvania, cu riscul e degradarea lucrărilor deja făcute.

Deblocarea finanţărilor UE pentru Programul Operaţional Transporturi.

Blocaje ale altor proiecte rutiere importante, precum centura Bucureşti.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Schimbarea la față… de masă klausiană

Premierul Marcel Ciolacu lovește chirurgical în campania pe care și început-o ca să ajungă la Cotroceni. Are consilieri buni, trebuie să recunoaștem. Recent,...

Dezlănțuiți creativitatea cu rotiri gratuite

În jocurile online, creativitatea nu este doar un atu; este nucleul fiecărui joc de succes. Dezvoltatorii inovează neîncetat, creând jocuri care nu sunt doar...

Număr record de firme în dificultate în 2024: Sectoarele comerțului și serviciilor, cele mai afectate

Numărul firmelor aflate în dificultate, inclusiv în stadii de insolvență, radiere, suspendare a activității sau dizolvare, a atins un nivel record în ultimii cinci...
Ultima oră
Pe aceeași temă