22.2 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialBârsan, Alistar şi Chiuariu, pe lista liberalilor pentru portofoliul Justiţiei. Cei trei...

Bârsan, Alistar şi Chiuariu, pe lista liberalilor pentru portofoliul Justiţiei. Cei trei sunt apropiaţi ai lui Dan Voiculescu

Victor Alistar a fost primul pe lista pentru functia de  ministru al Justitiei, spun surse USL. Locul lui a fost ocupat , pe lista scurta a PNL, de Corneliu Barsan, judecator la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, unde mandatul ii expira in decembrie, anul acesta.

A treia propunere ar fi Tudor Chiuariu, dar aceasta ultima propunere este putin probabila pentru ca el este judecat la Inalta Curte pentru fapte penale grave.

O alta varianta, tot putin probabila,  ar fi europarlamentarul PNL Norica Nicolai, care a fost refuzata o data de presedintele tarii, iar in cadrul Comisiei Europene are o imagine proasta din cauza declaratiilor sale agresive la adresa liderilor europeni.

Or, ministrul Justitiei trebuie sa colaboreze bine cu liderii europeni pentru a obtine scaparea de monitorizarea Romaniei in cadrul MCV,  accederea in Schengen, cat si obtinerea de fonduri nerambursabile pentru continuarea proiectelor europene in domeniul Justitiei.

Toti posibilii candidati pentru fotoliul Justitiei enumerati mai sus sut apropiati de Dan Voiculescu.

Hotararea nominalizarii ministrului Justitiei va fi luata miercuri, la sedinta de la ora 14.00 a liberalilor.

Revenirea propunerilor pentru functiile le Parchete in portofoliul liberalilor si a lui Dan Voiculescu s-a produs dupa ce premierul Victor Ponta, ca interimar la Justitie, a anuntat ca renunta la numirile  directe, intre care anuntase si numele Laurei Codruta Kovesi la sefia DNA.

Se poate interpreta fie  ca Ponta s-a speriat de corpul vocal din jurul lui Dan Voiculescu, care  l-a atacat la baioneta pe premier, fie ca a fost un joc regizat de Ponta special pentru a impresiona Comisia Europeana, care a recomandat criterii de selectie transparente pentru a oferi sanse procurorilor competenti .

 

Cine sunt candidatii PNL pentru functia de ministru al Justitiei

 Victor Alistar a mai fost propus ministru si anul trecut, dar a picat propunerea pentru ca executa interdictia de trei ani de a ocupa o functie in baza unei decizii definitive de incompatibilitate. Intre timp, pedeapsa i-a expirat si poate fi numit ministru.

Victor Alistar este director al ONG-ului Transparency International Romania. El a fost purtatorul de cuvant al functionarilor publici pe vremea Guvernului Nastase, cand ii vana pe inspectorii guvernamentali  care dadeau informatii si documente presei independente; iar inainte a lucrat la Primaria Capitalei, dupa care a fost acuzat de fals in declaratii in legatura cu primirea unei locuinte de la stat. De asemenea, a mai fost cercetat penal si in perioada de cand este director la Transparency Romania, tot pentru fals in declaratii, dar nu a fost trimis in judecata.

Victor Alistar  ne-a inchis telefonul si apoi nu ne-a mai raspuns la apelurile insistente, probabil nedorind sa vorbeasca cu reporterul RL,  dar a declarat la B1TV ca nu a fost contactat pentru a fi propus, dar daca i se va propune , se va gandi.

Victor Alistar este un colaborator al organizatiilor patronate pe fata sau prin intermediari de Dan Voiculescu, dar si cu Ministerul Justitiei, de cand premier este Victor Ponta.

Surse USL spun ca Victor Alistar ar fi  si artizanul modificarilor legislative importante, intre care si Constitutia, alaturi de Cristian Parvulescu, presedintele Asociatiei Prodemocratia si presedintele forumului care se ocupa de revizuirea Constitutiei.

Atat Alistar, cat si Parvulescu au participat in ianuarie 2012 la un seminar desfasurat in sediul Parlamentului European de la Bruxelles, alaturi de USL, unde au vorbit despre „dictatorul Traian Basescu”.

Corneliu Barsan , propunerea „grea” pentru fotoliul de la Justitie, este judecator la CEDO din 1999, iar mandatul ii expira in decembrie anul acesta.

Sotia lui, Gabriela Barsan, fosta sefa a sectiei de contencios al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, este invinuita de DNA pentru fapte de coruptie.

Cum ministrul Justitiei trebuie sa faca propuneri pentru seful DNA, iar sotia sa este cercetata de DNA, Corneliu Barsan s-ar afla in conflict de interese sau de incompatibilitate.

De altfel, faptul ca sotia sa este cercetate penal de DNA e de notorietate internationala deoarece Barsan a reclamat la CEDO ca, in absenta ridicarii imunitatii sale de judecator CEDO, CSM si Inalta Curte din Romania au aprobat perchezitii la domiciliul sau din Bucuresti.

Barsan si-a dat doctoratul la Facultatea de Drept in 1977, dar inainte, in plina dictatura comunisto-securista,  a urmat cursuri de drept la Strassbourg ( Facultatea Internationala pentru Studiul Dreptului, ciclul I in 1971, ciclul II in 1972, iar ciclul III l-a urmat la Santiago de Compostela din Spania, in 1974).

De asemenea, a urmat cursuri la Centrul European Universitar din Nancy –Departamentul de ştiinţe juridice  in perioada octombrie 1974 – mai 1975.

In acea perioada a dictaturii ceusiste, pentru a urma cursuri in strainatate, erau obligatorii avizele PCR si ale Securitatii si chiar ale Cabinetului 2 , adica al Elenei Ceausescu, sotia .

Intre anii 1982-1986, Corneliu Barsan a fost consilier juridic la Ministerul Comertului Exterior, iar intre 1977-1990 -arbitru in cadrul Comisiei de Arbitraj Comercial International de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României.

Din 1993, Barsan a fost  membru al Consiliului Ştiinţific al Institutului Român de Studii Internaţionale, intre 1993-1998 – membru al Consiliului Naţional de reformă a învăţământului; 1994-1998 – membru al Consiliului Naţional de evaluare academică şi acreditare.
 
Este probabil cel mai longeviv  judecator CEDO, din noiembrie 1998.
 

Despre el s-a spus ca ar fi apropiat de Dan Voiculescu si Adrian Nastase.

A treia propunere ar fi senatorul PNL  Tudor Chiuriu, care a mai fost ministru al Justitiei,  iar acum e judecat la Inalta Curte in dosarul „Posta Romana” pentru ca a avizat, in calitatea sa de ministru, trecerea unei cladiri din patrimoniul Postei in patrimoniul unei firme private, prejudiciul fiind de 8 milioane de euro.

Voiculescu pare sa fi castigat: are Justitia in mana, asa cum si-a dorit

Ministrul Justitiei trebuie sa faca propunerile pentru procurorul general al Romaniei, pentru functiile de sef al DNA, al DIICOT si pentru adjunctii acestora.

Premierul Victor Ponta , ca interimar la Justitie, a vrut sa faca propuneri directe pe aceste functii, intre nominalizati figurand Laura Codruta Kovesi pentru conducerea DNA. Imediat ce premierul a afirmat ca nu exclude nominalizarea acesteia, au inceput atacurile furibunde la adresa lui Ponta la Antene ( un realizator chiar l-a amenintat ca il da cu capul de birou daca o nominalizeaza pe Kovesi).

Insa, marti,  dupa consultarile cu sectia de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, Ponta a renuntat, alegand propunerea CSM de organizare a unei selectii transparente cu criterii clare, oferind astfel sanse de promovare a procurorilor care au lucrat dosare si au avut rezultate in sensul ca au obtinut condamnari ale demnitarilor : un fost premier ( Adrian Nastase), ministrii, secretari de stat, deputati, senatori, primari etc.

La intrarea in sediul CSM, Ponta a fost intampinat cu huiduieli de un grup de protestari, printre care si celebrul membru PNL, Cezar Avramuta, premiat de acest partid pentru consecventa cu care protesteaza.

Acuzatiile dure de la Antene, protestele din fata sediului CSM par sa-l dea invingator pe Dan voiculescu, cel care si-a dorit atat de mult sa aiba in mana Justitia. Insa, nu trebuie uitat ca liderii europeni NU pot fi usor pacaliti de jocul de-a politistul bun ( Victor Ponta, care respecta regulile europene) si politistul rau ( reprezentatat de suita lui Crin Antonescu, paravanul lui Dan Voiculescu). Pentru Comisia Europeana conteaza cine va fi numit pe functiile de procuror general, procurori sefi la DNA si DIICOT si palmaresul lor profesional.

 


 

Cele mai citite

Cine sunt judecătorii care au votat împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale

Curtea Constituțională a României (CCR) a acceptat o contestație împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale, hotărârea fiind definitivă și eliminând-o astfel din cursa...

Studentă cazată în regie, mușcată de ploșnițe. A ajuns la spital

Octavian Berceanu, fostul șef al Gărzii Naționale de Mediu, a publicat imagini pe contul său de Facebook cu o studentă cazată la un cămin...

Monica Bîrlădeanu s-a căsătorit cu medicul Valeriu Gheorghiță

Monica Bîrlădeanu s-a căsătorit pe 5 octombrie 2024 cu Valeriu Gheorghiță, renumitul medic, într-o ceremonie elegantă desfășurată la Palatul Snagov. Evenimentul a fost unul...
Ultima oră
Pe aceeași temă