Forumul Regional al Apei Dunărea – Europa de Est din cadrul Expoapa 2016 reuneşte şi în acest an peste 100 de expozanţi din peste 20 de ţări din Europa.
În acelaşi timp, în cadrul evenimentului, şi-a deschis porţile, pentru a 18-a oară, “Expoziția Internațională specializată de utilaje, echipamente și tehnologii de tratare a apei și apelor uzate“.
Nămolul, o provocare
Tema principală a seminariilor şi dezbaterilor din acest an este „Managementul nămolurilor“, o problemă cu care se confruntă operatorii regionali de apă din ţară. „Conferinţa din acest an doreşte să vină în întâmpinarea eficientizării proceselor de epurare şi să propună soluţii pentru reutilizarea nămolului ca materie primă în alte industrii, în spiritul economiei circulare“, a precizat preşedintele Asociaţiei Române a Apei şi director general SC RAJA SA, Felix Stroe. „Tratarea şi managementul nămolurilor este o provocare tot mai mare pentru staţiile de epurare la nivel global. Costul de tratare a nămolului reprezintă aproximativ jumătate din costul de tratare a apeloz uzate, iar cantităţile continuă să crească pe măsură ce noi instalaţii de tratare a apelor uzate construite, iar cele existente sunt modernizate“, a menţionat preşedintele Grupului de Management a Nămolului, Banu Ormeci.
La unul dintre standuri, unul dintre expozanţii care prezenta celor interesaţi tehnologiile inovatoare în zona de tratare şi valorificare a deşeurilor ne-a spus că mai multe ţări se confruntă cu problema reciclării nămolurilor şi se caută soluţii pentru a se descoperi varianta cea mai profitabilă, atât pentru operator, cât şi pentru beneficiar.
O soluţie eficientă: instalaţia de compostare
În prezent, în România sunt zece locuri în care se valorifică deşeul organic, iar preţul unei instalaţii de compostare este variabil. „A folosi un sistem de compostare cred că este cel mai ieftin mod de a trata şi valorifica nămolul. O astfel de instalaţie poate porni de la 100.000 de euro şi poate să ajungă până la două, trei milioane de euro. Depinde şi de capacitatea necesară staţiei respective“, a explicat Cristina Feodorov, director de marketing. „Şi noi încercăm la acest târg să deschidem ochii oamenilor legat de folosirea acestui sistem de compostare şi în domeniul apei uzate, respectiv folosirea acestui sistem la valorificarea nămolurilor ca îngrăşământ în agricultură, după ce trece de nişte teste“, a completat expozantul.
Investiții de amploare
Pe de altă parte, discuţiile invitaţilor la Forumul Regional al Apei Dunărea – Europa de Est din cadrul Expoapa 2016 au vizat continuarea dezvoltării reţelei de apă şi canalizare în mediul rural şi urgentarea procedurilor pentru accesarea fondurilor europene. În acest sens, la deschiderea evenimentului, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a anunţat că au fost alocaţi 3 miliarde de euro pentru sectorul de apă. „Mă bucur să fiu aici. Avem un exemplu de stabilitate şi continuitate în România cu acest eveniment. Ministerul Fondurilor este, de fapt, Ministerul Dezvoltării României. Poate cea mai importantă şi mai consistentă sursă din România. Trei miliarde de euro se alocă pentru zona de apă. În România, administraţia nu ratează nici o şansă să nu coopereze. Mă bucur să văd că în sectorul apei, oamenii cooperează“, a spus ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.
„Costul de tratare a nămolului reprezintă aproximativ jumătate din costul de tratare a apeloz uzate, iar cantităţile continuă să crească pe măsură ce noi instalaţii de tratare a apelor uzate construite, iar cele existente sunt modernizate“. Preşedintele Grupului de Management a Nămolului, Banu Ormeci.
Efort comun pentru managementul deşeurilor
Reprezentantul Ministerului Mediului, Simona Negru, a subliniat că pentru o bună practică în gestionarea managementului deşeurilor este determinată de o bună colaborare între ministerul de resort, operatorii de apă şi autorităţi.
„Se impune amplificarea eforturilor la nivel naţional şi local pentru urgentarea implementării proiectelor necesare şi pentru evitarea greşelilor pe care le-am făcut în trecutul apropiat. Realizarea, extinderea sau modernizarea a peste 1.800 de staţii de epurare implică o mobilizare uriaşă de surse financiare, precum şi manageriale. Alocarea acestor surse financiare reprezintă o prioritate pentru Guvernul României“, a declarat ministrul adjunct al
Mediului, Simona Negru.