Procurorii şi poliţiştii au dat buzna la 85 de adrese din Bucureşti şi 16 judeţe (Ilfov, Vâlcea, Vrancea, Braşov, Constanţa, Olt, Sălaj, Cluj, Suceava, Brăila, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Iaşi, Neamţ, Satu Mare), fiind vizate 70 de persoane care ar fi falsificat carduri şi ar fi retras ilegal două milioane de euro din mai multe state. Simultan au avut loc percheziţii în Germania, Marea Britanie, SUA şi Republica Dominicană, potrivit Mediafax.
Potrivit procurorilor, e vorba despre 7 grupări infracţionale constituite din peste o sută de persoane, coordonate de Constantin Gheară, poreclit “Tică” (53 ani), Romeo Ursu, zis “Boenică” (45 ani), Lucian Ghiuri, alias “Piticu” (45 ani) şi Relu Şerban (57 ani). Cei 100 de membri aveau, conform IGPR, legături între ei, fiecare având roluri bine determinate şi ierarhizate. Ei au săvârşit infracţiuni cu instrumente de plată electronice . Astfel, aceştia fabricau echipamentele de “skimming”, atât pentru ATM-uri, cât şi pentru terminale POS în cadrul unor „laboratoare” şi ridicau banii proveniţi din infracţiuni, încasaţi în străinătate şi trimişi apoi în România. Pe teritoriile Spaniei, Elveţiei, Portugaliei, Franţei, Marii Britanii, Ecuadorului, Columbiei şi Austriei, membrii grupărilor instalau dispozitivele skimming pe ATM-uri şi POS-uri, suspecţii identificând în prealabil locurile (supermarketuri, magazine), unde se ascundeau pe timpul nopţii şi manipulau echipamentele.
„Ulterior, datele confidenţiale bancare erau preluate prin tehnologia bluetooth sau se ridicau terminalele POS (înscenarea unor jafuri), falsificau instrumente de plată electronice, retrăgeau numerar din conturile de card compromise de la bancomate, folosind carduri contrafăcute şi achiziţionau produse din diverse unităţi, folosind carduri contrafăcute”.
Cardurile bancare false au fost utilizate pentru retragerea unor sume substanţiale de bani din Republica Dominicană, SUA, Japonia, Iordania şi Nepal. În operaţiuni au luat parte procurorii DIICOT-Strucfura Centrală, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti şi Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate, cu sprijinul jandarmilor şi cu suportul tehnic şi informativ al SRI şi DGIPI. DIICOT a cooperat în instrumentarea cazului şi cu Eurojust şi Europol EC3- Centrul European Cybercrime, cu autorităţile judiciare din Germania, Spania, Marea Britanie, Elveţia şi Portugalia, cu birourile FBI şi CIA din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti, cu reprezentanţi BKA Wiesbaden – Germania şi investigatori din cadrul DCPCU Londra.
În “iarna 2012”, câteva zeci de români purtau colecţia “iernii 2013”
După ce conaţionalii noştri au reuşit să fure un “Matiz” (alias Matisse) în lotul de tablouri de la o expoziţie muzeală din Olanda, aceştia au reuşit măreaţa performanţă de a fura şi plasa românilor care iubesc să se “îmbrace bine”, colecţia vestimentară a casei italiene de modă Armani în valoare de 2 milioane de euro pe care le-au trimis în patria mamă (România) prin 7 transporturi de curierat rapid. Amuzant e că hoţii români s-au strecurat cu dibăcie, anihilând sistemul de alarmă aldepozitului din Verona al Casei Armani, de unde au furat colecţia de toamnă-iarnă pentru 2013. Ţinând cont că incidentul s-a produs în decembrie 2012, cei câţiva zeci de români care au achiziţionat de pe piaţa neagră costumele Armani furate (plătind sume ce au ajuns în unele cazuri şi la 2000 de euro), au avut bucuria să se fălească cu o îmbrăcăminte înaintea tendinţelor modei. Din păcate pentru iubitorii de modă avangardistă, reţeaua a fost anihilată de DIICOT la o lună după incident, hoţii apucând să vândă doar 38 de costume din cele 1.416 furate. Printre suspecţi s-a numărat la acel moment şi Lucian Ghiuri, care, în cadrul grupării, avea rolul de a plasa costumele şi a încasa banii de la “lumea bună” care simte nevoia să etaleze creaţii originale, dar la preţuri mai puţin stratosferice. După scurta excursie făcută de costumele Armani în România, acestea au fost repatriate în patria mamă.