„Este responsabilitatea noastră faţă de copiii noştri să le lăsăm o Uniune mai puternică decât cea pe care am moştenit-o”, a declarat Ursula von der Leyen, în prezenţa preşedintelui Parlamentului European, David Sassoli, a noii preşedinte a Băncii Centrale Europene Christine Lagarde şi a lui Charles Michel, scrie Agerpres.
Europa este o „comoară pe care am moştenit-o”, a mai spus politiciana germană, adăugând că „este datoria noastră să păstrăm această comoară”.
Noua Comisie Europeană îşi va prezenta pe 11 decembrie propunerile pentru combaterea schimbării climatice în cadrul unei sesiuni extraordinare a PE, în ajunul Consiliului European, a anunţat David Sassoli. Cea care preia ştafeta de la luxemburghezul Jean-Claude Juncker a făcut din „Noul pact verde” unul dintre şantierele prioritare ale mandatului său de cinci ani.
Cele patru capete de afiş s-au adunat pentru o fotografie de familie şi o scurtă ceremonie la Casa Istoriei Europene pentru a marca zece ani de existenţă a Tratatului de la Lisabona, care a modificat arhitectura instituţională a Uniunii Europene, în special prin crearea funcţiei de preşedinte al Consiliului European.
„Este un loc bun pentru a relansa şantierele europene (…) Faptul că patru instituţii se află împreună aici simbolizează acest nou sezon”, a spus David Sassoli.
„A venit timpul să trecem la acţiune” pentru „a transforma promisiunile în realitate” în lupta împotriva schimbării climatice sau a creşterii costului vieţii, a adăugat el.
Intrarea în funcţiune a Comisiei Europene a Ursulei von der Leyen, prima femeie în fruntea acestei instituţii, a trebuit să fie întârziată cu o lună din cauza respingerii de către Parlamentul European a trei candidaţi ai Comisiei, printre care şi cel al României.
Noua preşedintă a Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a evocat la rândul său ultimii zece ani de „reparaţii, schimbări profunde” traversate de continentul european, citând în special criza datoriei suverane şi provocarea schimbării climatice.
„Speranţa mea în calitate de preşedintă a BCE şi în coordonare cu cei trei colegi şi prieteni de-ai mei este evident de a trece de la această perioadă de reparaţii la una de renovare şi speranţă”, a spus ea.
„Europenii aşteaptă mult de la noi”, a avertizat fostul premier belgian Charles Michel, vorbind în primul rând de „lupta comună împotriva schimbării climatice”.
Preşedinţii PE şi ai Consiliului European i-au înmânat simbolic tratatele noii preşedinte a Comisiei Europene, instituţia care este gardian al respectării tratatelor, iar apoi a fost difuzat imnul oficial al UE, Odă bucuriei de Beethoven.