UPDATE. Mai multe publicatii dau ca „exclusive” informatii potrivit carora sambata seara, la Cotroceni, Elena Udrea si Traian Basescu ar fi stabilit strategia privind crearea unui nou partid. In realitate, lucrurile par sa stea pe dos. Traian Basescu a chemat gruparea „Refomistilor” la discutii si la scurta vreme a aparut si Elena Udrea impreuna cu sustinatorii domniei sale, nu este clar daca invitata sau nu. Acestor „informatii in exclusivitate” le raspunde comunicatul Monicai Macovei pe care il puteti citi alaturi, potrivit caruia nu va merge nici cu Udrea nici cu Blaga si apelul subsecvent la presa sa nu mai fie inclusa in scenariile post-Conventie. De unde se poate vedea cat de departe merge manipularea.
În scandări pe jumătate furioase, pe jumătate disperate, de “Unitate!” şi “Ruşine!”, s-a încheiat sâmbătă seară cel mai dezastruos Congres din istoria PDL, poate chiar ultimul. Cu mâinile tremurânde, proaspăt alesul preşedinte al partidului, Vasile Blaga, a vorbit despre loialitate şi despre faptul că “el n-a umblat pe la hoteluri cu o seară înainte“, a proclamat că în ceea ce-l priveşte “totul se opreşte aici” şi i-a convocat “în jumătate de oră” la sediul partidului din Modrogan pe liderii celorlalte două moţiuni, Elena Udrea şi Monica Macovei, într-un gest disperat, menit să demonstreze atât autoritate, cât şi unitate. Era însă prea târziu. Departe de a “se opri aici”, drama PDL abia începea. Încadrată de Emil Boc şi, bizar şi surprinzător, de Cristian Preda, Elena Udrea a convocat o conferinţă de presă cvasi-spontană în care a refuzat să respingă posibilitatea scindării partidului, lăsând, dimpotrivă, să se înţeleagă că dacă nu va primi un răspuns favorabil la contestaţia pe care a făcut-o, atunci acesta va fi deznodământul. În răstimp de numai câteva minute, Traian Băsescu avea să posteze pe Facebook mesajul de adio adresat PDL, iar Blaga, pentru care victoria de sâmbătă trebuia să reprezinte momentul de glorie, vedea cum totul se transformă în cel mai rău coşmar al său: un partid scindat şi repudiat de preşedinte.
A plănuit Udrea ruptura?
Nu putem spune cu siguranţă, dar este limpede că a forţat-o. Încă dinainte de Convenţie, Elena Udrea a pus la îndoială atât corectitudinea comisiei de organizare, formată în majoritate, de susţinători declaraţi ai lui Vasile Blaga, cât şi listele de delegaţi la Convenţie. Surse din PDL au confirmat pentru „România liberă“ că pe parcursul procesului de votare şi, ulterior, la numărarea voturilor, reprezentanţii moţiunii Udrea s-au comportat extrem de agresiv şi au căutat să forţeze declararea unui al doilea tur de scrutin sau, în caz contrar, să provoace un conflict care să ducă la invalidarea alegerilor. Această atitudine agresivă vizibilă a grupării Udrea a fost cu atât mai neaşteptată cu cât, potrivit declaraţiilor mai multor delegaţi, cu o seară înainte avusese loc o întâlnire a celor două tabere. Indiferent ce s-a convenit la acea întâlnire, este clar că Udrea nu a respectat înţelegerea.
Elena Udrea a profitat şi de o eroare gravă a grupării Blaga, care s-ar putea dovedi fatală partidului. Când Cristian Petrescu a anunţat, în numele grupării Udrea, că a depus o contestaţie prin care resping rezultatul alegerilor (anunţ primit cu scandările “Ruşine!, “Ruşine!”), Mircea Toader s-a grăbit să citească rezultatele finale şi să-l proclame pe Blaga câştigător din primul tur. Această grabă a întărit impresia că alegerile din PDL au fost aranjate pentru Blaga, mai ales că, în orele în care s-a desfăşurat scrutinul şi s-au numărat voturile, oamenii acestuia au răspândit în mod constant zvonul că Blaga ar fi câştigat cu 58%-60%. Graba taberei Blaga de a-şi anunţa victoria a fost speculată prompt de Emil Boc, care s-a întrebat în mod corect, în faţa camerelor de luat vederi, de ce nu a aşteptat Comisia să rezolve contestaţia şi abia după soluţionarea ei, să facă publice rezultatele, aşa cum era firesc. Ulterior, târziu în noapte, unul din membrii Comisiei, Alin Popoviciu, a anunţat pe un post de televiziune respingerea contestaţiei şi a dat asigurări că răspunsul “pe puncte” “este redactat chiar acum”, dar ieri, acest răspuns încă nu fusese făcut public, deşi preşedintele comisiei, Ioan Bălan, a confirmat că toate contestaţiile au fost respinse. Indiferent dacă Udrea a plănuit sau nu scindarea, gafele şi aroganţa taberei Blaga au jucat în favoarea ei, pentru că au lăsat impresia că ceva nu este în regulă şi că Blaga are ceva de ascuns.
Ce contestă, de fapt, Udrea
Potrivit rezultatelor anunţate de Mircea Toader, au votat 4.632 de delegaţi, dintre care au existat 4.567 de voturi valabil exprimate. Dintre acestea, Blaga a primit 2.344, Udrea, 2014, iar Monica Macovei, 209. Udrea reclamă faptul că între numărul de delegaţi care au votat (4.632) şi numărul de delegaţi care s-au înregistrat la sosirea la Romexpo şi au primit ecuson (4.359), există o diferenţă în plus de 273 de delegaţi. Răspunsul taberei Blaga a fost că unii dintre delegaţii sosiţi mai târziu, nu s-au mai înregistrat, ci s-au prezentat direct cu actul de identitate la comisie pentru a-şi ridica buletinul de vot. Unul dintre cei care au confirmat că nu s-au înregistrat a fost Cristian Boureanu, iar ulterior a apărut informaţia că nici Blaga, nici chiar Elena Udrea nu s-au înregistrat, dar, evident, au votat.
Al doilea lucru pe care îl reclamă gruparea Udrea este alcătuirea listelor de delegaţi. Astfel, potrivit susţinătorilor moţiunii Udrea, au existat cazuri când, deşi au existat cazuri de delegaţi din mai multe filiale care au lipsit sâmbătă de la Romexpo, ei au figurat totuşi ca fiind prezenţi la Convenţie. Am cerut unuia dintre membrii grupării Udrea să ne ofere un caz concret cu nume şi prenume de delegat care deşi a lipsit, figurează pe liste ca şi cum ar fi votat, dar nu a putut face acest lucru.
Acuzaţia lansată de Traian Băsescu, potrivit căreia cineva “ar fi fugit cu urna” de voturi este, la randul ei, puţin plauzibilă având în vedere că fiecare moţiune a avut 48 de reprezentanţi la numărarea voturilor, iar reprezentanţii Elenei Udrea au fost foarte atenţi cu fiecare vot. Surse care au asistat la numărarea voturilor ne-au declarat că aceasta s-a desfăşurat corect.
În sfârşit, Elena Udrea a reclamat faptul că Blaga, cu cele 2344, de voturi ar fi câştigat cu numai 44 de voturi peste pragul de 50% care i-a permis să evite un eventual tur doi de scrutin (de fapt, cu numai 28, dacă au votat 4.632) şi susţine că în cazul organizării celui de-al doilea tur de scrutin ar avea şanse să câştige.
Băsescu a dat semnalul ruperii
Dincolo de controversa legată de listele de delegaţi şi de voturi un lucru a reieşit în mod dramatic după Convenţia PDL. Deşi spera să fie validat cu o majoritate confortabilă, Blaga a ratat ţinta de 60% din voturi pe care o viza, iar partidul este scindat la jumătate. Cu o legitimitate şubrezită serios, Vasile Blaga a primit lovitura de graţie din partea lui Traian Băsescu, care la câteva minute de la anunţul rezultatelor a postat pe Facebook celebrul mesaj de adio: “Am văzut finalul Convenţiei PDL. Cred că am fost cinstit cu acest partid. I-am spus că după aceste alegeri ne vom alege fiecare drumul. Modul cum n-au înţeles să fie democraţi mă face să spun acum, definitiv şi pentru totdeauna, «Adio, partid democrat». Astăzi ne-am despărţit. Ei nu mai sunt o piatră de moară pentru mine, eu nu mai sunt o piatră de moară pentru ei. Mă voi dedica construcţiei unei alte soluţii de dreapta, cu oameni cinstiţi, cu oameni care nu fug cu urnele, cu oameni care acceptă dreptul democratic al contestaţiei. Şi vreau să ştiţi că nu voi face nimic pentru a aduce alături de mine o bucăţică din PDL. PDL-ul a demonstrat că poate fi ţinut pe o direcţie democratică atât timp cât a ştiut de un lider autoritar. Imediat ce au simţit că pot fi singuri, aripa FSN-istă a partidului a răbufnit, iar Convenţia de astăzi este proba ca 50% din partid este încă ancorat în năravurile FSN. Adio PD, adio PDL! Noi azi ne-am despărţit definitiv. Luaţi-vă drumul vostru, iar eu îl am pe al meu”.
Băsescu promite că “nu va face nimic” să rupă PDL, dar asta nu înseamnă că nu va primi în viitoarea „construcţie de dreapta” bucăţile care se vor rupe de PDL. Semnificativ în acest sens este faptul că, în conferinţa de presă de sâmbătă seara, Elena Udrea anunţase că va răspunde chemării lui Blaga şi va merge la sediul central al partidului, dar s-a răzgâdit imediat după mesajul lui Băsescu, ceea ce înseamnă că l-a perceput ca pe un semnal de rupere a partidului. Ieri au apărut şi primele speculaţii privind faptul că Elena Udrea va crea Mişcarea Populară şi că ar avea susţinerea a aproximativ 30 de parlamentari PDL dispuşi să o însoţească.
A treia suspendare?
Blaga declarase deschis sâmbătă că, după 2016, vede o alianţă PDL-PNL şi după ce a câştigat preşedinţia a primit imediat un mesaj binevoitor din partea lui Crin Antonescu. Preşedintele PNL s-a grăbit să declare că nu Blaga a câştigat, ci Băsescu a pierdut şi că nu Băsescu s-a despărţit de PDL, ci PDL de Băsescu. În condiţiile acestei despărţiri el a lăsat deschisă posibilitatea unor discuţii privind apropierea dintre cele două partide şi a calificat mesajul preşdintelui drept un “autodenunţ clasic de încălcare a Constituţiei”, care dovedeşte implicarea lui în viaţa unui partid politic. Ieri au apărut şi primele declaraţii despre o nouă suspendare a preşedintelui. Astfel, ministrul de Interne, Radu Stroe, a declarat că “este inadmisibil ce a făcut Băsescu” şi că “trebuie să ne gândim din nou la suspendare”, iar Viorel Hrebenciuc a întărit, susţinând că “La cum arată lucrurile acum, cred că vom ajunge la suspendare până la urmă. Se merge spre suspendare”. Cu toate acestea, a treia suspendare a preşedintelui întâmpină câteva obstacole. În primul rând, aşa cum s-a văzut vara trecută, nimeni nu înţelege în Europa sau în lume, cum este posibil ca un preşedinte să fie suspendat pentru ceea ce declară, nu pentru ceea ce face. Hrebenciuc a recunoscut implicit acest lucru când a declarat: „În toată conjunctura internaţională, văd nuanţată abaterea preşedintelui. Ar fi spre o abatere gravă, dar trebuie să ţinem cont de ceea ce se întâmplă în Europa”. Pe de altă parte, tot Hrebenciuc a amintit că legislaţia privind referendumul nu a fost modificată şi, ca atare, orice suspendare riscă să repete scenariul din 2012. Drept urmare, oricât l-ar vrea pe Băsescu plecat şi pe sine instalat la Cotroceni, Antonescu a declarat că nici el, nici PNL nu iniţiază şi nu solicită declanşarea procedurii de suspendare.
Ce vor face reformiştii?
Dincolo de controversele privind mesajul postat pe Facebook, Băsescu are dreptate într-un punct crucial. În PDL a câştigat FSN-ul şi acest partid se dovedeşte de nereformat. Numai 209 dintre cei 4.632 de delegaţi au votat pentru moţiunea Monicăi Macovei, în pofida faptului că a fost, de departe, cea mai bună şi mai articulată moţiune dintre cele trei şi în pofida faptului că a fost susţinută de la tribună de cele mai bune discursuri, dintre care cel al lui Adrian Papahagi merită o menţiune specială. Puţine lucruri au fost certe sâmbătă la Romexpo, dar unul dintre ele este că miile de delegaţi care au veni la Bucureşti, nu au venit să apere principii, valori de dreapta, sau să facă opoziţie. Cei mai mulţi au venit să se plângă că au fost scoşi de USL din funcţiile pe care le ocupau – mulţi se plângeau că sunt şomeri de trei luni – şi să ceară liderilor să facă ceva în acest sens. Cei mai mulţi au venit să ceară partidului să facă blat fie cu PNL, fie cu PSD, cu oricine numai să se întoarcă la putere. Această masă de manevră s-a împărţit între Vasile Blaga şi Elena Udrea, care împreună au obţinut peste 95% din voturi. Reformişii au primit mai puţin de 5%, fiind respinşi de masa unui partid care şi-a pierdut busola morală, dacă a avut-o vreodată, şi mulţi dintre ei se întreabă dacă mai există vreun viitor pentru ei în acest partid. Poate, că, într-adevăr, este timpul pentru ei – potrivit informaţiilor noastre, Monica Macovei nu are nici un gând să o urmeze pe Elena Udrea – să apuce pe propriul drum şi să îşi asume propria construcţie de dreapta.