15.4 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCe noutăţi aduc normele de aplicare a Codului fiscal

Ce noutăţi aduc normele de aplicare a Codului fiscal

Indemnizaţiile pe perioada detaşării sau delegării pot fi considerate venit salarial, societăţile nou-înfiinţate nu sunt obligate imediat să adopte regimul fiscal al microîntreprinderilor, proprietarii de păduri sunt scutiţi de impozit pentru exploatarea unei suprafeţe minime, iar impozitul aplicat nerezidenţilor devine mai cuprinzător.

Normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal au apărut pe 14 martie în Monitorul Oficial. Noutăţi? Din indemnizaţiile de deplasare se va extrage CAS-ul dacă acestea sunt de 2,5 ori mai mari decât cele stabilite în sectorul bugetar (asta începând din 1 februarie 2013). Proprietarii de păduri pe care le exploatează pe cont propriu sunt scutiţi de impozit pentru 20 de metri cubi pe an.

Pentru companii, la calculul impozitului pe profit sunt deductibile cheltuielile rezultate din deprecierea obligaţiunilor şi titlurilor de participare. Companiile nou-înfiinţate în ianuarie 2013 au la dispoziţie tot anul pentru a alege în ce regim fiscal se încadrează, nefiind obligate să devină automat microîntreprinderi. Microîntreprinderile care la finalul anului trecut aveau o cifră de afaceri de sub 65.000 euro şi erau impozitate pe profit vor trece la impozitul pe venit tot de la 1 februarie. În schimb, microîntreprinderile care aveau cifră de afaceri între 65.000 şi 100.000 euro şi care îşi manifestaseră opţiunea de a fi impozitate pe profit până la începutul lunii februarie îşi pot păstra regimul fiscal fără a fi obligate să revină la regimul microîntreprinderilor.

Activităţile nerezidenţilor pentru companii locale pot fi supuse impozitării în România dacă îşi desfăşoară activitatea în domenii precum con­sultanţă, management, cercetare-proiectare, asistenţă tehnică, reclamă şi publicitate. Sunt vizaţi contabilii, avocaţii, arhitecţii, auditorii.

Ca principiu, regimul fiscal va fi stabilit în funcţie de statul în care se află banca în care nerezidentul îşi primeşte onorariul (în funcţie de existenţa sau inexistenţa unui acord de evitare a dublei impuneri cu România).

În ceea ce priveşte accizele, autorizaţia de utilizator final poate fi anulată pentru datorii restante la bugetul de stat mai vechi de 30 de zile.

Pot fi scutite de TVA vânzările de manuale şcolare dacă acestea fac parte dintr-o prestare de servicii către o unitate de învăţământ dar şi serviciile medicale care au ca scop îngrijirea salariaţilor. Orice contribuabil ce îşi încetează activitatea economică trebuie să solicite anularea înregistrarii ca plătitor de  TVA in termen de 15 zile de la data încetării activităţii.  

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Ai nevoie de un credit avantajos? Află de ce să apelezi la un broker de credite

Când veniturile nu îți permit achiziția unor bunuri de valoare sau dezvoltarea unui business, creditele sunt cea mai bună opțiune. Dar cum faci să...

Cum funcționează o oală electrică și de ce ar trebui să ai una acasă

Oalele electrice au revoluționat modul în care gătim, oferindu-ne nu doar rapiditate, ci și confort în bucătărie. Dacă încă nu ai una acasă,...

Cum tehnologia pliabilă transformă creativitatea: descoperă ultimele apariții în materie de telefoane

Tehnologia pliabilă din lumea smartphone-urilor nu doar că revoluționează experiența utilizatorilor, ci aduce și un impact semnificativ asupra creativității. Aceste dispozitive inovatoare deschid noi...
Ultima oră
Pe aceeași temă