22.8 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăAlegeri 2016“Fumăritul” în varianta bancară. Cât te costă dacă primeşti bani în cont

“Fumăritul” în varianta bancară. Cât te costă dacă primeşti bani în cont

Simplu fapt de a primi bani în contul deschis la bancă odată sau de mai multe ori pe lună (pensie, salariu, etc) îţi poate scoate din buzunar până la 14 lei. Nu e vorba de comisionul de retragere de numerar ci de taxa impusă pentru intrarea banilor în contul curent. Vedeţi mai jos care sunt cele mai scumpe bănci.

Mama s-a gândit în urmă cu ceva vreme că face o afacere dacă primeşte pensia pe card. “Nu mai stau să pândesc poştaşul şi uite şi oferta asta de la Raiffeisen pentru pensionari-0 lei comision de emitere, 0 lei comision de administrare cont curent, doar 5 lei administrarea cardului de debit”. Un adevărat chilipir deci, chiar am felicitat-o“cât ţi se opreşte la retragerile de numerar (0,2% din suma retrasă) dădeai înainte ca bacşis poştaşului”. La ceva vreme a aflat însă că banca taxează cu 4 lei încasările în cont şi a mai primit şi o scrisorică acasă din care afla că se instituie comision de administrare a contului curent de 2,5 lei/lunar. Una peste alta, “chilipirul” cu cardul îi scoate din buzunar cam 10 lei lunar pentru privilegiul de a nu mai aştepta pensia acasă, dacă adăugăm şi comisionul de retragere de numerar de la bancomat (0,2%-cam 2 lei la pensia de care vorbim).

Pensionarii reprezintă însă un caz fericit (şi bugetarii), mai dureros e când primeşti bani în cont viraţi de angajator de două ori pe lună. Am presupus că vorbim de un transfer intrabancar (între bănci diferite) ce trece de 1.000 lei (salariul mediu de pildă o face) şi am trecut în revistă lăcomia băncilor la acest capitol.

Cele mai scumpe sunt BRD, Leumi, ATE Bank ce îţi reţin 7 lei din cont la fiecare virament. 6 lei pierzi la Garanti şi 5 lei la Carpatica. Alpha, Raiffeisen Bank reţin 4 lei, Italo-Romena-3 lei iar Piraeus Bank-2 lei. Volksbank percepe 1,7 lei iar CEC vă ia un singur leu. Vă daţi seama că în cazul în care primiţi în cont banii de salariu de două ori pe lună, suma finală se înmulţeşte cu 2 şi ajunge de pildă până la 14 lei la BRD ( ca dezamăgirea să fie mai mare, banca percepe încă 0,8 euro lunar comision de administrare a contului curent). Există însă şi bănci care nu taxează (încă?) încasările clienţilor (Bancpost, Millennium, OTP, Intesa, Banca Feroviară). Să mai spunem că taxa pe încasări poate urca până la 22 lei la sume mai mari (Volksbank-la sume virate de peste 50.000 lei).

Nu vrei şi internet-banking?

Conso.ro face un top al costurilor aferente conturilor curente, în care include însă pe lângă comisionul de administrare şi pe cel aferent internet-banking-ului. Cu cele două adunate, costurile variază între 12 lei (Banca Feroviară, Transilvania) şi 246 lei (Raiffeisen Bank). Clasamentul nu nonitorizează însă comisioanele de retragere si taxele percepute pe încasări iar departajarea vine, în lipsa lor, din internet banking. Raiffeisen percepe astfel un comision de administrare de 4 euro lunar iar la Transilvania internet bankingul costă doar 1 leu/lună. Dar, nu poţi şti niciodată dacă un produs bancar ieftin nu se va transforma pe nesimţite într-unul scump.

Cu cât ţi se taxează încasările în cont:

7 lei (BRD, Leumi, ATE Bank)

6 lei (Granti Bank)

5 lei (Carpatica)

4 lei (Alpha Bank, Raiffeisen Bank)

3 lei (Banca Italo-Romena)

2 lei (Piraeus Bank)

1,7 lei (Volksbank)

1 leu (CEC)

 

 

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...

Fonduri Elvețiene: Oxigen financiar pentru IMM-urile din România

Peste 55 de milioane de franci elvețieni sunt la dispoziția IMM-urilor pentru investiții în sectorul productiv Ministrul Marcel Boloș și ambasadorul Elveției în România, Massimo...

Dialog satiric, partidul Piraților – Academia Catavencu

– Frumos te-ai mai potcovit, prietene! Cum ai făcut rost de piciorul de lemn? – Într-o luptă cu olandezii care nu voiau să mă...
Ultima oră
Pe aceeași temă