17.5 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSportMotivare: De ce a RESPINS Curtea Constituţională SUPERIMUNITATEA din STATUTUL Parlamentarilor

Motivare: De ce a RESPINS Curtea Constituţională SUPERIMUNITATEA din STATUTUL Parlamentarilor

Curtea Constituţională a publicat argumentele juridice care au dus la respingerea unor articole din statutul parlamentarilor prin care aceştia deveneau SUPERIMUNI in faţa legilor care pedepsesc incompatibilitatea şi conflictul de interese.

Reamintim că în luna ianuarie anul acesta, Parlamentul majoritar USL a adoptat Statutul parlamentarului, inclusiv amendamentul liderului senatorilor juristi, Tudor Chiuariu, de eliminare a articolului prin care mandatul de parlamentar inceteaza la data ramanerii definitive, prin neatacare, a raportului Agentiei Nationale de Integritate.

Deputatul sau senatorul aflat in conflict de interese, constatat prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila se sanctioneaza disciplinar cu interzicerea participarii la lucrarile Camerei din care face parte deputatul sau senatorul pe o perioada de cel mult 6 luni„, se arata in forma adoptata.

De asemenea,  s-a mărit termenul de contestare a raportului ANI de la 15 la 45 de zile doar in cazul parlamentarilor ( alte categorii de demnitari/functionari nu beneficiaza de aceasta marire a termenului).

Acest nou statut al parlamentarilor a fost contestat de 24 de senatori PDL si unul PPDD.

Principalele critici ale celor 25 de senatori vizau: pedeapsa formală  de suspendare pe o perioada de şase luni a parlamentarului descoperit ca fiind in stare de conflict de interese,  precum şi  majorarea termenului de contestare a raportului Agenţiei Naţionale de Integrigate de la 15 la 45 de zile, doar pentru parlamentari, pentru contestarea unui raport de incompatibilitate sau conflict de interese, ceea ce incalca principiul constituţional de egalitate în drepturi a cetăţenilor în faţa legilor.

Descarcă AICI motivarea Curţii Constituţionale.

 În motivarea sesizării CCR, cei 25 de senatori susţineau încălcarea dispoziţiilor constituţionale ale art.1 alin.(3)şi (5) referitoare la statul de drept şi obligaţia respectării Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor, ale art. 16alin.(1)şi (2) –Egalitatea în drepturi, ale art.21 alin.(3) – dreptul la un proces echitabil şi ale art.67-Actele juridice şi cvorumul legal.

 
CURTEA, examinând obiecţia de neconstituţionalitate, punctele de vedere ale preşedintelui Camerei Deputaţilor şi Guvernului, raportul judecătorului – raportor, Legea pentru modificareaşi completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaţilorşi al senatorilor, reţine următoarele:
 
-Curtea Constituţională a fost legal sesizată şi este competentă  să soluţioneze sesizarea de neconstituţionalitate formulată de 25 de senatori si a admis sesizarea de neconstituţionalitate.
 
Astfel,
 
Curtea constată că dispoziţia art 1 pct 3 din Legea pentru modificarea si completarea Statutului Deputaţilor şi Senatorilor sunt NECONSTITUŢIONALE în ceea ce priveşte art 7 alin (2) lit.d. din legea cum a fost ea modificată, referitor la termenul de 45 de zile în care deputatul sau senatorul poate contesta la instanţa de contencios administrativ raportul de evaluare a Agenţiei Naţionle de integritate.
 
Despre susţinerile cu privire la modificarea articolelor de la capitolul ”conflictul de interese, CCR a decis că sunt neconstituţionale deoarece sancţionarea parlamentarului aflat în conflict de interese cu suspendarea de la lucrarile Parlametului pe o perioada de şase luni este o sancţiune administritativă, or conflictul de interese este reglementată de legislaţia infracţională.


 

 

Cele mai citite

Sarea recristalizată din România care provine dintr-un zăcământ vechi de 2 milioane de lei

Sarea recristalizată vândută de compania de stat Salrom provine dinte-un depozit vechi de 2 milioane de ani, a transmis Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului: „Știați...

A doua candidatură a Dianei Șoșoacă nu a fost admisă de BEC

Biroul Electoral Central a respins a doua candidatura a Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale, după ce Curtea Constituțională a României a admis una dintre...

Augustin Zegrean: Nu poți să condamni un om pentru că strigă te miri ce

Fostul președinte al CCR a spus că instituția numită Curtea Constituțională nu pedepsește, verifică doar constituționalitatea legilor Augustin Zegrean a afirmat că "decizia Curții...
Ultima oră
Pe aceeași temă