Curtea Constituţională a publicat argumentele juridice care au dus la respingerea unor articole din statutul parlamentarilor prin care aceştia deveneau SUPERIMUNI in faţa legilor care pedepsesc incompatibilitatea şi conflictul de interese.
Reamintim că în luna ianuarie anul acesta, Parlamentul majoritar USL a adoptat Statutul parlamentarului, inclusiv amendamentul liderului senatorilor juristi, Tudor Chiuariu, de eliminare a articolului prin care mandatul de parlamentar inceteaza la data ramanerii definitive, prin neatacare, a raportului Agentiei Nationale de Integritate.
„Deputatul sau senatorul aflat in conflict de interese, constatat prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila se sanctioneaza disciplinar cu interzicerea participarii la lucrarile Camerei din care face parte deputatul sau senatorul pe o perioada de cel mult 6 luni„, se arata in forma adoptata.
De asemenea, s-a mărit termenul de contestare a raportului ANI de la 15 la 45 de zile doar in cazul parlamentarilor ( alte categorii de demnitari/functionari nu beneficiaza de aceasta marire a termenului).
Acest nou statut al parlamentarilor a fost contestat de 24 de senatori PDL si unul PPDD.
Principalele critici ale celor 25 de senatori vizau: pedeapsa formală de suspendare pe o perioada de şase luni a parlamentarului descoperit ca fiind in stare de conflict de interese, precum şi majorarea termenului de contestare a raportului Agenţiei Naţionale de Integrigate de la 15 la 45 de zile, doar pentru parlamentari, pentru contestarea unui raport de incompatibilitate sau conflict de interese, ceea ce incalca principiul constituţional de egalitate în drepturi a cetăţenilor în faţa legilor.
Descarcă AICI motivarea Curţii Constituţionale.
În motivarea sesizării CCR, cei 25 de senatori susţineau încălcarea dispoziţiilor constituţionale ale art.1 alin.(3)şi (5) referitoare la statul de drept şi obligaţia respectării Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor, ale art. 16alin.(1)şi (2) –Egalitatea în drepturi, ale art.21 alin.(3) – dreptul la un proces echitabil şi ale art.67-Actele juridice şi cvorumul legal.