Aproximativ 1.000 de persoane au depus, în ultimul an, cereri pentru ordin de protecţie împotriva partenerului de viaţă, pentru violenţă domestică, conform unei cercetări efectuate de mai multe organizaţii pentru drepturile femeilor.
Astfel, din cele 1.009 cereri pentru obţinerea unui ordin de protecţie, depuse în toată ţara, în perioada mai 2012 – ianuarie 2013, numai 406 cereri au fost admise, se arată într-un comunicat al Asociaţiei TRANSCENA, remis redacţiei. Totuşi, numai 23% din totalul cererilor au fost judecate în Camera de consiliu, aşa cum prevede legea, precizează ONG-urile.
953 cereri au fost depuse de femei şi 59 cereri au fost înaintate de bărbaţi, mai arată studiul derulat de TRANSCENA, în colaborare cu alte opt organizaţii. Cele mai multe cereri s-au înregistrat în Bucureşti (113), Bacău (70), Prahova (68) şi Vaslui (60)- vezi fotografiile ataşate.
Studiul apare la un an la un an de la adoptarea Legii 25/2012 privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie.
Cercetarea a fost implementată de Asociaţia TRANSCENA, în parteneriat cu Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului, Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Centrul FILIA, Asociaţia FRONT, ASOCIAŢIA ANAIS, Asociaţia pentru Libertate şi Egalitate de Gen – A.L.EG., Fundaţia SENSIBLU, Asociaţia Femeilor Împotriva Violenţei – ARTEMIS CLUJ şi finanţată de către Open Society Foundation.
Citeşte şi CONTROVERSĂ. De ce sunt sfătuite victimele VIOLURILOR să-şi IERTE AGRESORUL
În 8 martie, anul trecut, preşedintele Traian Băsescu anunţa promulgarea legii pentru combaterea violenţei domestice. În baza acestei legi, partenerul care se simte agresat poate depune o cerere pentru obţinerea unui ordin de protecţie faţă de agresor. Instanţa poate să interzică agresorului să rămână sau să se reîntoarcă în locuinţa comună, să-l oblige pe agresor să suporte unele costuri, cum ar fi cheltuieli medicale, de judecată, cele generate de adăpostirea victimei. Ordinul de interdicţie nu poate depăşi doi ani.