4.8 C
Bucureศ™ti
vineri, 18 octombrie 2024
AcasฤƒSportPNL a devenit principala mizฤƒ รฎn lupta din PDL

PNL a devenit principala mizฤƒ รฎn lupta din PDL

Paranoia a pus stฤƒpânire pe Partidul Democrat Liberal, dupฤƒ trecerea lui Mihai StฤƒniลŸoarฤƒ la PNL ลŸi acuzaลฃiile de trฤƒdare zboarฤƒ de la o aripฤƒ la alta fฤƒrฤƒ nicio reลฃinere.

Tabฤƒra Elenei Udrea încearcฤƒ sฤƒ profite de poziลฃia vulnerabilฤƒ a lui Vasile Blaga ลŸi îl acuzฤƒ nu fฤƒrฤƒ o urmฤƒ de justificare cฤƒ “vrea sฤƒ toapescฤƒ PDL în PNL”, dar alternative propusฤƒ de Udrea e chiar mai rea: Trecerea partidului la stânga ลŸi alianลฃฤƒ cu PSD. Singura grupare care vrea sฤƒ facฤƒ opoziลฃie – tabฤƒra Monica Macovei – evocฤƒ ruperea partidului.

Mai mulลฃ lideri ai PDL au fost acuzaลฃi în ultimele zile cฤƒ îลŸi negociazฤƒ trecerea la PNL, printre aceลŸtia numฤƒrându-se Cristian Boureanu, primarul BraลŸovului, George Scripcaru, liderul de la Sectorul 4, Romeo Raicu ลŸi chiar Adriean Videanu.

Cele mai multe din aceste “dezvฤƒluiri” au apฤƒrut într-un cotidian central apropiat Elenei Udrea ลŸi au fost susลฃinute cu entuziasm de producลฃiile media ale lui Dan Voiculescu. Boureanu a dezminลฃit pentru România Liberฤƒ cฤƒ ar avea de gând sฤƒ pฤƒrฤƒseascฤƒ PDL, dar nu s-a dezis de proiectul apropierii PDL-PNL, iar Scripcaru a calificat drept “o prostie fฤƒrฤƒ margini” zvonul privind faptul cฤƒ s-ar afla “în negocieri avansate cu PNL”.

Cum a ajuns PNL subiect de campanie

Udrea a declarat ieri la Tulcea cฤƒ “Se aude cฤƒ existฤƒ un proiect ca PDL sฤƒ fuzioneze cu PNL. Sub ce formฤƒ? Eu nu sunt de acord cu acest proiect. Nu sunt de acord sฤƒ intrฤƒm în PNL, topindu-ne cu acest partid. Dorim alianลฃฤƒ, reconstrucลฃia dreptei? Foarte bine! Mai vedem dacฤƒ cu Antonescu! Dar sฤƒ fuzionฤƒm cu PNL, topindu-ne cu partidul lui Antonescu, niciodatฤƒ!”.

Declaraลฃia vehementฤƒ a lui Udrea vine ca rฤƒspuns la o situaลฃie pe care ea însฤƒลŸi a creat-o. Sâmbฤƒtฤƒ, un deputat apropiat lui Udrea, Florin Mihail Secarฤƒ îl acuzase pe Boureanu ลŸi pe “alลฃi prieteni ai lui Blaga” cฤƒ vor sฤƒ treacฤƒ la PNL. Acuzaลฃiile au fost difuzate rapid în mass-media dar la solicitarea României Libere, Boureanu a declarant simplu: “Nu plec din PDL”. Cu toate acestea el nu s-a dezis de ideea unei construcลฃii politice de dreapta împreunฤƒ cu PNL, care sฤƒ meargฤƒ chiar ลŸi pânฤƒ la fuziune. În ajun, el declarase cฤƒ “Dacฤƒ PDL ลŸi PNL au un proiect comun, nu vฤƒd care e problema. AลŸ vrea sฤƒ avem un mare partid pe dreapta ลŸi unul care sฤƒ reprezinte stânga modernฤƒ. (…) ลži alลฃi colegi au aceeaลŸi idee: Romeo Raicu, Vasile Blaga, etc.,. (…) Proiectul este foarte serios”, a mai spus Boureanu. Am încercat sฤƒ îl contactฤƒm ieri pe Vasile Blaga pentru a ne oferi mai multe detalii despre acest “proiect comun PDL-PNL foarte serios”, dar pânฤƒ la închiderea ediลฃiei nu ne rฤƒspunsese.

Un lucru este însฤƒ limpede. Moลฃiunea lui Vasile Blaga pledeazฤƒ, este adevฤƒrat, pentru o apropiere a PDL de PNL, dar moลฃiunea elenei Udrea vine cu o alternativฤƒ mult mai rea: trecerea PDL la stânga ลŸi alianลฃฤƒ cu un PSD pe care Udrea l-a declarat cu de la sine putere spฤƒlat de pฤƒcatele comunismului.

Atenลฃie la bฤƒtฤƒlia pentru regiunea “Centru”

Dacฤƒ Scripcaru a negat ferm cฤƒ ar fi avut negocieri cu PNL, el nu ลŸi-a ascuns nemulลฃumirea cฤƒ nu a primit suficient sprijin pentru a promova BraลŸovul drept viitoare capitalฤƒ a regiunii Centru. De fapt, Scripcaru mai cฤƒ nu ลŸi-a condiลฃionat votul la Convenลฃie de susลฃinerea BraลŸovului. Afirmaลฃiile sale trebuie puse în contextul declaraลฃiilor primarului de Alba Iulia, Mircea Hava, care s-a arฤƒtat dispus sฤƒ schimbe barca politicฤƒ dacฤƒ acest lucru în garanteazฤƒ cฤƒ Alba Iulia va fi viitoarea capitalฤƒ regionalฤƒ.

Hava este unul din semnatarii moลฃiunii Blaga. În acest moment, bฤƒtฤƒlia pentru regiunea “Centru” a devenit cea mai nouฤƒ luptฤƒ politicฤƒ din România ลŸi dacฤƒ PDL o va pierde, “topirea” în PNL va fi ultima dintre problemele sale. O datฤƒ cu intrarea lui Klaus Johannis în PNL, Sibiul a devenit favorit la statutul de capitalฤƒ regionalฤƒ. Dacฤƒ Hava ลŸi Scripcaru intrฤƒ în conflict în loc sฤƒ susลฃinฤƒ o opลฃiune comunฤƒ – BraลŸovul, fiind alegerea evidentฤƒ atât din punct de vedere politic cât ลŸi economic – atunci PDL ar putea pierde jumฤƒtate din Transilvania ลŸi orice ลŸansฤƒ de a reveni la putere.

Ruptura?

În mijlocul disputei dintre “planul comun PDL-PNL” ลŸi întoarcerea la partidul-mamฤƒ, PSD, singura grupare care vrea sฤƒ facฤƒ opoziลฃie la USL, “ReformiลŸtii” conduลŸi de Monica Macovei au evocat în premierฤƒ posibilitatea ruperii partidului în cazul în care competiลฃia internฤƒ nu va fi una corectฤƒ. „Sigur cฤƒ o ruptura ar fi dramaticฤƒ, ar fi dramaticฤƒ pentru cฤƒ noi, în decembrie, am primit mandatul de a face opoziลฃie.

Existฤƒ ลŸi o responsabilitate a guvernฤƒrii, am avut-o, am plฤƒtit-o, dar existฤƒ ลŸi o responsabilitate a opoziลฃiei. Noi am primit o astfel de responsabilitate. Trebuie sฤƒ facem opoziลฃie. Dacฤƒ partidul se rupe, acest grup parlamentar, care ลŸi asa e firav, se va sparge la rândul lui. Nu ne dorim acest lucru”, a dec larat sâmbฤƒtฤƒ, la Suceava, eurparlamentarul Cristian Preda.

Cele mai citite

Donald Trump รฎl atacฤƒ pe Zelenski: Nu ar fi trebuit niciodatฤƒ sฤƒ lase sฤƒ รฎnceapฤƒ acest rฤƒzboi

PreลŸedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a cฤƒrui ลฃarฤƒ a fost invadatฤƒ de Rusia la 24 februarie 2022, "nu ar fi trebuit niciodatฤƒ sฤƒ lase sฤƒ...

Cazinoul din Constanศ›a รฎntredeschide uศ™a, dupฤƒ 4 ani de reabilitare

Toate elementele decorative vor arฤƒta la fel ca acum 100 de ani, spun constructorii, pentru cฤƒ sunt refฤƒcute dupฤƒ modelul original. Deศ™i la รฎnceputul anului,...

Netanyahu spune cฤƒ pacea este mai aproape dupฤƒ uciderea lui Yahya Sinwar, liderul Hamas

Moartea liderului miลŸcฤƒrii palestiniene Hamas, Yahya Sinwar, oferฤƒ ลŸansa pฤƒcii รฎn Orientul Mijlociu, a declarat joi searฤƒ premierul israelian Benjamin Netanyahu, potrivit Pro Tv. El...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ