Paranoia a pus stăpânire pe Partidul Democrat Liberal, după trecerea lui Mihai Stănişoară la PNL şi acuzaţiile de trădare zboară de la o aripă la alta fără nicio reţinere.
Tabăra Elenei Udrea încearcă să profite de poziţia vulnerabilă a lui Vasile Blaga şi îl acuză nu fără o urmă de justificare că “vrea să toapescă PDL în PNL”, dar alternative propusă de Udrea e chiar mai rea: Trecerea partidului la stânga şi alianţă cu PSD. Singura grupare care vrea să facă opoziţie – tabăra Monica Macovei – evocă ruperea partidului.
Mai mulţ lideri ai PDL au fost acuzaţi în ultimele zile că îşi negociază trecerea la PNL, printre aceştia numărându-se Cristian Boureanu, primarul Braşovului, George Scripcaru, liderul de la Sectorul 4, Romeo Raicu şi chiar Adriean Videanu.
Cele mai multe din aceste “dezvăluiri” au apărut într-un cotidian central apropiat Elenei Udrea şi au fost susţinute cu entuziasm de producţiile media ale lui Dan Voiculescu. Boureanu a dezminţit pentru România Liberă că ar avea de gând să părăsească PDL, dar nu s-a dezis de proiectul apropierii PDL-PNL, iar Scripcaru a calificat drept “o prostie fără margini” zvonul privind faptul că s-ar afla “în negocieri avansate cu PNL”.
Cum a ajuns PNL subiect de campanie
Udrea a declarat ieri la Tulcea că “Se aude că există un proiect ca PDL să fuzioneze cu PNL. Sub ce formă? Eu nu sunt de acord cu acest proiect. Nu sunt de acord să intrăm în PNL, topindu-ne cu acest partid. Dorim alianţă, reconstrucţia dreptei? Foarte bine! Mai vedem dacă cu Antonescu! Dar să fuzionăm cu PNL, topindu-ne cu partidul lui Antonescu, niciodată!”.
Declaraţia vehementă a lui Udrea vine ca răspuns la o situaţie pe care ea însăşi a creat-o. Sâmbătă, un deputat apropiat lui Udrea, Florin Mihail Secară îl acuzase pe Boureanu şi pe “alţi prieteni ai lui Blaga” că vor să treacă la PNL. Acuzaţiile au fost difuzate rapid în mass-media dar la solicitarea României Libere, Boureanu a declarant simplu: “Nu plec din PDL”. Cu toate acestea el nu s-a dezis de ideea unei construcţii politice de dreapta împreună cu PNL, care să meargă chiar şi până la fuziune. În ajun, el declarase că “Dacă PDL şi PNL au un proiect comun, nu văd care e problema. Aş vrea să avem un mare partid pe dreapta şi unul care să reprezinte stânga modernă. (…) Şi alţi colegi au aceeaşi idee: Romeo Raicu, Vasile Blaga, etc.,. (…) Proiectul este foarte serios”, a mai spus Boureanu. Am încercat să îl contactăm ieri pe Vasile Blaga pentru a ne oferi mai multe detalii despre acest “proiect comun PDL-PNL foarte serios”, dar până la închiderea ediţiei nu ne răspunsese.
Un lucru este însă limpede. Moţiunea lui Vasile Blaga pledează, este adevărat, pentru o apropiere a PDL de PNL, dar moţiunea elenei Udrea vine cu o alternativă mult mai rea: trecerea PDL la stânga şi alianţă cu un PSD pe care Udrea l-a declarat cu de la sine putere spălat de păcatele comunismului.
Atenţie la bătălia pentru regiunea “Centru”
Dacă Scripcaru a negat ferm că ar fi avut negocieri cu PNL, el nu şi-a ascuns nemulţumirea că nu a primit suficient sprijin pentru a promova Braşovul drept viitoare capitală a regiunii Centru. De fapt, Scripcaru mai că nu şi-a condiţionat votul la Convenţie de susţinerea Braşovului. Afirmaţiile sale trebuie puse în contextul declaraţiilor primarului de Alba Iulia, Mircea Hava, care s-a arătat dispus să schimbe barca politică dacă acest lucru în garantează că Alba Iulia va fi viitoarea capitală regională.
Hava este unul din semnatarii moţiunii Blaga. În acest moment, bătălia pentru regiunea “Centru” a devenit cea mai nouă luptă politică din România şi dacă PDL o va pierde, “topirea” în PNL va fi ultima dintre problemele sale. O dată cu intrarea lui Klaus Johannis în PNL, Sibiul a devenit favorit la statutul de capitală regională. Dacă Hava şi Scripcaru intră în conflict în loc să susţină o opţiune comună – Braşovul, fiind alegerea evidentă atât din punct de vedere politic cât şi economic – atunci PDL ar putea pierde jumătate din Transilvania şi orice şansă de a reveni la putere.
Ruptura?
În mijlocul disputei dintre “planul comun PDL-PNL” şi întoarcerea la partidul-mamă, PSD, singura grupare care vrea să facă opoziţie la USL, “Reformiştii” conduşi de Monica Macovei au evocat în premieră posibilitatea ruperii partidului în cazul în care competiţia internă nu va fi una corectă. „Sigur că o ruptura ar fi dramatică, ar fi dramatică pentru că noi, în decembrie, am primit mandatul de a face opoziţie.
Există şi o responsabilitate a guvernării, am avut-o, am plătit-o, dar există şi o responsabilitate a opoziţiei. Noi am primit o astfel de responsabilitate. Trebuie să facem opoziţie. Dacă partidul se rupe, acest grup parlamentar, care şi asa e firav, se va sparge la rândul lui. Nu ne dorim acest lucru”, a dec larat sâmbătă, la Suceava, eurparlamentarul Cristian Preda.