14.7 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialProfitul Transgaz, instrument de marketing pentru oferta publică prin bursă

Profitul Transgaz, instrument de marketing pentru oferta publică prin bursă

După încă o citire “preliminară” a rezultatelor financiare obţinute de Transgaz anul trecut, statul poate spera să încaseze cu 70 milioane lei mai mult în urma ofertei publice din aprilie. Asta pentru că societatea şi-a rectificat în creştere profitul iar cotaţiile la bursă sunt un multiplu al profitului pe acţiune. Nu e deloc rău, nu?

După modelul INS cu PIB-ul, conducerea Transgaz a observat că nu contează de câte ori faci citiri provizorii, important e să ieşi de fiecare dată mai bine. Iar Transgaz tocmai a scos un iepure de 329 milioane lei din pălăria raportărilor financiare preliminate pe 2012, cu ocazia publicării pe 8 martie a convocatorului pentru AGA de la sfârşitul lui aprilie, deşi în urmă cu 2 săptămâni descoperise unul ceva mai costeliv la capitolul profit net, anunţând atunci “doar” 281 milioane lei. Asta în condiţiile în care compania informase bursa cu ceva timp în urmă că decalează ziua anunţării rezultatelor pe 2012 de pe 15 pe 27 februarie, tocmai pentru a solicita instrucţiuni de la Finanţe privind raportarea în cauză.

Cui prodest? Luna aprilile a fost avansată de autorităţi drept termen limită pentru lansarea ofertei publice secundare prin care statul urmează să vândă prin bursă încă un pachet de 15% din acţiunile Transgaz. Iar după cum ne-a obişnuit bursa, preţul unei acţiuni reprezintă un anumit multiplu al profitului pe acţiune obţinut de companie. În cazul în care acest multiplu ar fi, să presupunem, egal cu 10, raportarea a încă 48 milioane de lei la profit echivalează cu o valoare de piaţă mai mare cu 480 milioane lei, iar statul poate cere suplimentar pentru pachetul său de 15% din Transgaz încă 72 milioane lei.

În momentul în care autorităţile au declarat că vor prelungirea acordului cu FMI şi se angajează ferm să urgenteze ceva privatizări (SPO Transgaz era pe listă), preţul TGN la bursă a început să scadă, de la 225 lei la jumătatea lui ianuarie până la 210 lei/acţiune vineri (asta în condiţiile în care majoritatea investitorilor se aşteapta ca preţul din ofertă să aibe discont raportat la cel de la bursă, valoarea pachetului oferit fiind destul de mare pentru bursa noastră mică dar şi din cauza scăderii de profitabilitate faţă de 2011-atunci profitul net a fost de 387 milioane lei). Cu alte cuvinte, era poate nevoie de un “stimul” adecvat.

O un semn de întrebare suplimentar privind “revelaţia” de ultim moment din raportările Transgaz. În anii trecuţi statul a impus companiilor unde era majoritar să livreze 90% din profit la fondul de dividende. Acum, în condiţiile în care investitorii trebuie momiţi inclusiv cu dividende grase pentru a participa la ofertă, compania propune ca doar 76% din profitul de 329 milioane lei să meargă în această direcţie. Dacă însă cifra anunţată iniţial se păstra (profit de 281 milioane), cele 250 de milioane propuse pentru dividende vineri ar fi reprezentat…89%.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă