3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăLifestyleFoodOamenii invizibili din România: Ce să faci dacă eşti migrant ilegal

Oamenii invizibili din România: Ce să faci dacă eşti migrant ilegal

Migranţii ilegali în România nu au acces în spitale, nu pot lucra decât la negru şi nu pot merge la şcoală. Odată identificaţi de autorităţile române, ei sunt îmbarcaţi spre casă şi pot fi sancţionaţi cu amendă, plus interzicerea dreptului de a intra în România, pentru cel puţin un an, potrivit Inspectoratului General pentru Imigrări. Asta, dacă nu aleg repatrierea voluntară asistată, în cadrul unui program derulat de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, care îi ajută pe migranţi să se reintegreze social în ţara lor de origine.

Totuşi, subliniază OIM pentru România Liberă, acest lucru nu înseamnă că organizaţia descurajează migraţia, pe care o consideră „un fenomen benefic pentru migranţi şi pentru societate”.

Migrant ilegal? Ce opţiuni ai

„Când stai ilegal în altă ţară, nu ai drepturi şi nu exişti”, este mesajul campaniei de informare Omul invizibil, în care migranţii sunt avertizaţi în legătură cu pericolele la care se expun când aleg să trăiască clandestin în altă ţară. Astfel, ei pot beneficia de repatriere voluntară asistată, măsură iniţiată de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM).

Până în luna iulie, migranţii ilegali pot apela la serviciile OIM, care îi ajută să se întoarcă acasă „cu demnitate”. Odată ajunşi în ţara de origine, organizaţia îi sprijină în procesul de reinserţie socială: fie li se oferă cursuri de recalificare, echipamente de bază pentru începerea unei mici afaceri sau ajutor material ce constă în haine, electrocasnice şi veselă, în funcţie de necesitate,  însă niciodată numerar, a mai precizat organizaţia în răspunsul remis României Libere.

 

 

Atunci când migrantul optează pentru repatrierea voluntară, el nu va fi deferit autorităţilor din ţara de origine, iar perioada de interdicţie pentru intrarea în România este redusă la jumătate (perioada de interdicţie variază între unul şi 15 ani, conform Inspectoratului General pentru Imigrări) . Pe toată durata procesului de repatriere, migranţii sunt consiliaţi şi asistaţi de OIM în relaţia cu autorităţile române, mai precizează organizaţia.

Migranţii ilegali sunt cazaţi în Centrele de Cazare ale Străinilor Luaţi în Custodia Publică, care se găsesc în Horia, judeţul Arad, şi Otopeni, judeţul Ilfov, urmând a fi repatriaţi forţat sau voluntar.

Ce să faci dacă eşti migrant legal

Dacă migrantul a solicitat azil, el va fi direcţionat către unul din centrele regionale de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de azil, care se găsesc în Galaţi, Suceava, Maramureş, Timişoara, Bucureşti şi Giurgiu, unde va aştepta să i se proceseze cererea de acordare de azil în România.

Totodată, migranţii care îşi doresc să se integreze în România pot apela la unul din cele 15 centre  de informare pentru străini, înfiinţate de OIM în Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Sibiu, Suceava, Târgu Mureş şi Timişoara. Acolo, migranţii aflaţi legal pe teritoriul României pot participa gratuit la cursuri vocaţionale, beneficiază de asistenţă medicală şi materială, conform OIM, prin programul „Coordonarea naţională a acţiunii de integrare a resortisanţilor ţărilor terţe în România”.

În ultimii cinci ani, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie a repatriat voluntar din România 594 de persoane. Cei mai mulţi migranţi repatriaţi voluntar proveneau din nordul Africii- Algeria, Maroc, Tunisia-, dar şi din Pakistan, Nepal şi Filipine, potrivit datelor organizaţiei, comunicate României Libere.

Anual, peste 500.000 de persoane ajung ilegal în Europa. Datele Eurostat arată că, în ultimii doi ani, 2.780 străini au depus cereri de azil în România.

Cele mai citite

Legea Arendei în dezbatere: fermierii solicită măsuri urgente pentru stabilitate în agricultură

Doar 10% din suprafața agricolă a României este utilizată de proprietarii terenurilor, restul fiind arendat Legea Arendei a revenit în atenția publicului și a Parlamentului...

Legea Arendei în dezbatere: fermierii solicită măsuri urgente pentru stabilitate în agricultură

Doar 10% din suprafața agricolă a României este utilizată de proprietarii terenurilor, restul fiind arendat Legea Arendei a revenit în atenția publicului și a Parlamentului...

Austria va ridica blocada Schengen pentru România și Bulgaria. Când vor adera complet cele două țări

Austria va ridica probabil în primăvara anului 2025 vetoul prin care blochează extinderea Schengen, relatează publicația austriacă Kurier, potrivit B1Tv. Austria ar urma să ridice...
Ultima oră
Pe aceeași temă