Oraşele în care Mechel are combinate siderurgice se confruntă cu probleme majore. Între timp, soluţiile, deşi promise, se lasă aşteptate.
Închiderea combinatelor siderurgice ale Mechel şi concedierile colective s-au transformat într-o adevărată tragedie. Cele mai afectate sunt orăşelele Câmpia Turzii şi Oţelu Roşu. Este vorba de oraşe monoindustriale, în care Mechel era principalul angajator. Însă concedierile colective făcute de concernul rusesc au afectat grav şi oraşele Târgovişte, Buzău şi Brăila, unde Mechel are alte trei combinate. Situaţia cea mai gravă este cea de la Câmpia Turzii, unde foştii angajaţi de la Mechel protestează, de două săptămâni, în fiecare zi, pentru că nu au primit cele trei salarii compensatorii cuvenite fiecărui muncitor aruncat în şomaj. Patronii ruşi au promis că le vor achita până în 15 martie, dar sindicaliştii spun că nu mai au încredere şi că vor bani, nu promisiuni.
Anchete sociale la Mechel
Autorităţile clujene vor efectua anchete sociale în cazul fiecărei familii care a avut un membru angajat la combinatul siderurgic Mechel din Câmpia Turzii. Anunţul a fost făcut de prefectul Gheorghe Vuşcan, care a afirmat că scopul acestor anchete va fi acordarea de ajutoare sociale pentru oamenii aruncaţi în şomaj.
„Propunerile nominale pentru acordarea acestor ajutoare, însoţite de anchetele sociale semnate de Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Cluj şi avizate de primarii localităţilor în care îşi au domiciliul beneficiarii, vor fi transmise Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice în vederea elaborării unei hotărâri de Guvern“, spun reprezentanţii Prefecturii Cluj.
În opinia prefectului Gheorghe Vuşcan, muncitorii concediaţi din Câmpia Turzii au nevoie de o protecţie socială sporită deoarece oraşul este unul monoindustrial, iar perspectivele apariţiei unor noi locuri de muncă pentru persoanele aruncate în şomaj nu sunt prea bune. El doreşte să obţină ajutoare financiare speciale pentru şomerii săraci.
În contextul scandalului de la Mechel, un fost strungar, concediat în luna februarie, s-a sinucis. Familia acestuia spune că sinuciderea nu are legătură cu concedierea sa.
Mechel Câmpia Turzii a concediat în luna februarie peste 700 de persoane. La combinatul siderurgic au mai rămas angajaţi 360 de oameni. În momentul privatizării, acum un deceniu, combinatul siderurgic din Câmpia Turzii avea 5.000 de angajaţi. Anul trecut, mai rămăseseră 1.500 de persoane care munceau în combinatul siderurgic. Însă, de la jumătatea anului trecut, din cauza problemelor financiare mari care au afectat întreg holdingul rusesc, Mechel a început să dea afară angajaţii. Concedierile colective făcute de Mechel la Câmpia Turzii în toată această perioadă sunt cele mai mari din Transilvania de după închiderea fabricii de telefoane mobile Nokia din Jucu.
Patronul Mechel, omul de afaceri Igor Zyuzin, a anunţat că doreşte să vândă toate combinatele siderurgice pe care le deţine în România, Ucraina, Lituania, Kazahstan şi Marea Britanie, iar cu banii obţinuţi să salveze divizia de minerit a concernului rusesc. El nu a reuşit să găsească un investitor pentru combinatele din România. În acest context, el a vândut cele cinci combinate unei alte societăţi ruseşti, pentru suma totală de 52 de euro. Noii patroni ruşi i-au promis ministrului pentru Dialog Social, Doina Pană, cu care s-au întâlnit săptămâna trecută la Cluj, că vor încerca să repornească cea mai profitabilă unitate, cea din Târgovişte, iar profitul pe care îl vor obţine ar urma să fie folosit pentru repornirea celorlalte combinate siderurgice din România.