13.5 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialRomânia, locul de joacă al asasinilor moldoveni

România, locul de joacă al asasinilor moldoveni

Mai mulţi cetăţeni din Republica Moldova căutaţi pentru crime violente s-au plimbat nestingheriţi, ani de zile, între cele două ţări.

Asasinatele la comandă care au avut loc la Londra, Bucureşti, Bacău şi în Republica Moldova par a avea în spate aceeaşi grupare de ucigaşi profesionişti. Gruparea reglează, de obicei, conflicte între organizaţii criminale, însă îi cad victime şi oameni nevinovaţi, scrie portalul Rise Project.

Un cetăţean moldovean acuzat de două tentative recente de omor la comandă – una în Londra în primăvara lui 2012, cealaltă în Bucureşti la sfârşitul anului trecut – face parte din anturajul unor alţi moldoveni acuzaţi de comiterea unui triplu asasinat, în anul 2000, în Republica Moldova, dar şi de uciderea unui afacerist în judeţul Bacău în 2011, arată jurnaliştii.

Vitalie Proca are însă în spate o activitate criminală intensă. El a fost condamnat, în 1998, la detenţie pe viaţă pentru omoruri deosebit de grave, tentative de omor, furt, jaf şi tâlhărie. Pedeapsa i-a fost redusă apoi la 20 de ani şi a fost eliberat înainte de termen.  Documentele arată că moldoveanul Vitalie Proca a pendulat între România şi Republica Moldova. Într-una dintre vizite, Proca a intrat în România prin Vama Sculeni, îndreptându-se spre Iaşi. Moldoveanul era la volanul unui autoturism al unei firme  administrate de  soţia lui Robert Gîrleanu, arestat recent de procurorii români în dosarul unui triplu omor la comandă petrecut în Moldova în urmă cu 13 ani. Victimele, trei hoţi moldoveni de maşini de lux, au fost răpite, torturate şi executate cu pistoale automate. În 2009, unul dintre participanţii la crimă a fost prins de poliţiştii moldoveni şi şi-a recunoscut vina. Acesta a descris în detaliu tripla crimă, turnându-i pe toţi, inclusiv pe cel care ar fi comandat asasinatul, Ion Anton Druţă, zis „Vanea Pisateli“, arată Rise Project.

Lanţ de infracţiuni

Ion Druţă sau „Vanea Pisateli“, cel care ar fi comandat triplul omor din Moldova, şi Robert Gîrleanu, cel care i-ar fi executat efectiv pe cei trei oameni, au „lucrat“ de-a lungul anilor împreună în România.

„Vanea Pisateli“ este acuzat că ar fi protejat reţeaua de contrabandă cu ţigări a lui Gîrleanu. Fraţii mai mici ai lui „Vanea Pisatelli“, Grigore şi Tudor Druţă, de 27 şi 29 de ani, au fost şi ei arestaţi, luna trecută, pentru asasinarea afaceristului băcăuan Valeriu Damian, în august 2011.  Valeriu Damian a fost legat, bătut şi ucis în casa sa din localitatea Luncani, judeţul Bacău. Afaceristul băcăuan a fost implicat în afacerea RAFO şi a fost şi condamnat, în urmă cu câţiva ani, pentru dare de mită. 

Cei doi fraţi Druţă sunt învi­nuiţi că ar fi comandat această crimă unor alţi şase moldoveni racolaţi în acest scop. Printre aceştia se află şi judokanul Ramazan Murtazaliev – un apropiat al lui Ion Druţă „Vanea Pisateli“. Fraţii Druţă au fost arestaţi la Iaşi.

Într-o investigaţie documentată de RISE Project în Republica Moldova, în 2011, lt. col Alexandru Jizdan, şeful de atunci al Secţiei Servicii Operative din Ministerul moldovean de Interne, confirma: „Eu cunosc cine-i acest Ion Druţă – «Pisateli». El trăieşte în Iaşi acum. Ăştia, Druţă şi Gîrleanu, au legături cu traficul de ţigări în România“. Cât despre gruparea criminală de care aparţine tandemul interlop, Jizdan a comentat scurt: „Da, Guşan «Patron» luase clubul Bamboo din Constanţa, parcă. Nu avem noi treabă“. 

Un cetăţean moldovean acuzat de două tentative recente de omor la comandă face parte din anturajul unor alţi moldoveni acuzaţi de comiterea unui triplu asasinat, în 2000, dar şi de uciderea unui afacerist în judeţul Bacău în 2011.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă