16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialOlanda cere Belgiei să închidă două reactoare nucleare, întrucât au probleme de...

Olanda cere Belgiei să închidă două reactoare nucleare, întrucât au probleme de securitate

Deputaţii olandezi au adoptat marţi un text prin care solicită guvernului de la Haga să ceară Belgiei să oprească două dintre reactoarele sale nucleare, Doel 3 şi Tihange 2, informează AFP citată de Agerpres.

Cererea este motivată prin situația celor reactoare, a căror siguranţă stârneşte controverse, a informat camera inferioară a Parlamentului olandez.

„Textul a fost adoptat cu 78 voturi pentru şi 72 împotrivă’, a declarat un purtător de cuvânt al camerei inferioare a Parlamentului, Nancy Podt-van Ulden. Moţiunea a fost depusă de laburiştii PvdA şi socialiştii SP. 

‘Dat fiind faptul că reactoarele belgiene Tihange şi Doel, aflate în apropierea Olandei, sunt adesea oprite din cauza problemelor de securitate’, deputaţii cer ‘guvernului olandez să se asocieze cu Germania şi Luxemburg şi să roage guvernul belgian să închidă Tihange şi Doel”, se arată în text. 

Siguranţa centralelor belgiene a provocat numeroase controverse în ultimii ani în Belgia şi în ţările vecine. Germania şi Luxemburg au cerut în luna aprilie oprirea provizorie a reactoarelor Doel 3 şi Tihange 2, ale căror cuve prezintă mii de microfisuri, în aşteptarea unor teste suplimentare. 

Belgia, prin intermediul Agenţiei pentru Control Nuclear (AFCN), a replicat că centralele sale îndeplinesc „cele mai severe condiţii de siguranţă’ şi nu există ‘niciun motiv’ să se conformeze cererilor venite din partea Germaniei şi Luxemburgului. 

Ministrul olandez al infrastructurii şi mediului, Melanie Schultz van Haegen, care a vizitat în luna ianuarie centrala Doel, a afirmat la acea vreme că ţara sa are ‘îngrijorări’ serioase cu privire la parcul nuclear belgian.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă