Într-una dintre cele mai amuzante şi mai puţin plictisitoare Gale a Oscarurilor, găzduită de actorul Seth McFarlane, s-a dat Cezarului ceea ce era de drept al său. Lungmetrajul „Argo“, în regia lui Ben Affleck, a primit Premiul Oscar pentru cel mai bun film, după ce a defilat en fanfare prin toate galele importante ale acestui an.
Ceremonia a fost simpatică şi mult mai puţin scorţoasă faţă de alţi ani. Doamnele au purtat rochii de prinţese şi coafuri îndelung aranjate ca să pară cât mai naturale. Seth McFarlane a jucat impecabil rolul de băiat bun din vecini şi şi-a permis, dat fiind capitalul de încredere de care se bucură, să facă inclusiv glumiţe fără perdea sau incorecte politic. Într-o lume chinuită de recesiune, aceste derapaje în decor au părut ca o gură de oxigen pe principiul „dacă tot o ducem rău, măcar să ne amuzăm.“
Glume de râsu’plânsu’
Deja presa de peste ocean scrie de zor că Seth a fost cel mai ofensator prezentator al Oscarurilor, începând de la cântecelul în care spunea căror actriţe şi în ce filme li s-au văzut sânii („We’ve seen your boobs“, în traducere “V-am văzut ţâţele“) continuând cu poanta că în filmul “Django Unchained“, Tarantino foloseşte atât de des cuvântul “negro“ (“cioroi“, în traducere liberă) că pare a fi căsuţa vocală a telefonului lui Mel Gibson (cunoscut ca destul de neprietenos cu minorităţile sale conlocuitoare).
După ce cu ceva vreme în urmă, atunci când s-au anunţat nominalizările la Oscaruri, acelaşi Seth McFarlane spusese referitor la filmul “Amour“ că ultima dată când Germania şi Austria au făcut o coproducţie, aceea s-a numit Hitler, de data aceasta, folosindu-se de ursuleţul de pluş din faimosul film „Ted“ căruia el i-a împrumutat vocea, acea jucărie păcătoasă cu care personajul principal avea o relaţie destul de nesănătoasă, actorul a făcut şi câteva remarci referitoare la binecunoscuta cutumă conform căreia Hollywoodul este o afacere evreiască. Ursuleţul Ted l-a întrebat pe interlocutorul său ce religie are. Acela a răspuns că este catolic. Ted l-a taxat: “Greşit! Dacă vrei să iei vreodată un Oscar…“ Şi dacă asta nu era de ajuns, ursuleţul însuşi, în goana lui pentru un Oscar, a spus: “Adevăratul meu nume este Theodore Shapiro şi aş vrea să donez nişte bani pentru Israel, căci îmi doresc să lucrez la Hollywood toată viaţa.“
Nici personajele istorice nu au rămas nepomenite de McFarlane, căci atunci când s-a referit la Lincoln, a comentat faptul că mulţi actori l-au jucat la vremea lor, dar că singurul care “a pătruns în capul lui Lincoln“ a fost John Wilkes Booth, adică nimeni altul decât actorul care l-a împuşcat în cap pe preşedintele american. Ca să nu rămână dator nici unei minorităţi, Seth McFarlane a cântat cântecelul “V-am văzut ţâţele“ împreună cu Los Angeles Gay Men’s Chorus, precizând la final că el nu face parte din acel “cor“.
În ciuda faptului că a făcut glume îndeosebi nepermise, publicul s-a amuzat copios şi nici premianţii nu s-au dat bătuţi. Astfel, Daniel Day-Lewis, premiat cu Oscar pentru cel mai bun actor, a declarat că i se dăduse în acelaşi timp şansa să o joace pe Margaret Thatcher, dar că a optat pentru Lincoln când a aflat că nu e vorba de un musical.
Deşi nu se afla printre favoriţi, cel mai bun regizor a fost ales Ang Lee, creatorul superbissimei pelicule “Viaţa lui Pi“, care, date fiind calităţile sale picturale, a primit şi Oscarurile de cea mai bună imagine şi cele mai bune efecte speciale.
Omagiu lui Bond. James Bond şi gagicilor sale
Pentru că s-au împlinit 50 de ani de când a luat fiinţă faimosul macho, James Bond, li s-a adus un bine meritat omagiu filmelor ce-l au ca personaj, melodiilor din acele pelicule şi superbelor femei care l-au făcut celebru pe marele bărbat. Una dintre ele, Halle Berry, a şi apărut pe scenă să marcheze momentul.
Cea care a prezentat cea mai importantă categorie a premiilor Oscar, „cel mai bun film“, a fost chiar prima doamnă a Americii, Michelle Obama, cu ajutorul veteranului actor Jack Nicholson. De la Casa Albă, Michelle Obama a anunţat titlul lungmetrajului premiat cu Oscar anul acesta, „Argo“, în regia lui Ben Affleck.
Cu şapte nominalizări la Oscar, thrillerul „Argo“ prezintă aventuroasa misiune de salvare a unor diplomaţi americani în timpul Revoluţiei iraniene din 1979. Anterior, filmul a câştigat toate premiile importante din sezonul hollywoodian din acest an – Globul de Aur şi premiile decernate de Sindicatul actorilor americani (SAG), Sindicatul producătorilor americani (PGA), Sindicatul regizorilor americani (DGA) şi Sindicatul scenariştilor americani (WGA) –, dar şi prestigiosul trofeu britanic BAFTA şi premiul César.
Într-un final apoteotic, gazda Galei a interpretat un cântecel în cinstea tuturor celor care au pierdut încurajându-i cu versuri în care se spunea că mai au încă timp să câştige un Oscar fie pe lumea aceasta, fie pe cealaltă, atunci când „vom fi cu toţii morţi.“
Premii
Cea mai bună actriţă în rol principal: Jennifer Lawrence (filmul „Silver Linings Playbook“);
Cel mai bun actor în rol principal: Daniel Day-Lewis (filmul „Lincoln“);
Cel mai bun actor în rol secundar: Christoph Waltz (filmul „Django Unchained“);
Cel mai bun regizor: Ang Lee (filmul „Life of Pi“);
Cel mai bun film scurtmetraj de animaţie: „Paperman“, regia John Kahrs;
Cel mai bun film de animaţie: „Brave“ de Mark Andrews şi Brenda Chapman;
Cea mai bună imagine: Claudio Miranda: „Life of Pi“;
Cele mai bune efecte vizuale: „Life of Pi“;
Cele mai bune costume: „Anna Karenina“ – Jacqueline Durran;
Cel mai bun machiaj: „Les Miserables“;
Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune: „Curfew“, regia Shawn Christensen;
Cel mai bun documentar (scurtmetraj): „Inocente“, regia Sean Fine şi Andrea Nix;
Cel mai bun documentar (lungmetraj): „Searching for Sugar Man“, regia Malik Bendjelloul;
Cel mai bun film străin: „Amour“;
Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune: „Curfew“ de Shawn Christensen;
Cel mai bun montaj de sunet: „Zero Dark Thirty“ şi „Skyfall“;
Cea mai bună actriţă în rol secundar: Anne Hathaway („Les Miserables“);
Cel mai bun montaj: „Argo“ (William Goldenberg);
Cea mai bună regie artistică: „Lincoln“ (Rick Carter şi Jim Erickson);
Cel mai bun mixaj de sunet: „Les Miserables“;
Cea mai bună coloană sonoră: „Life of Pi“ (Mychael Danna);
Cel mai bun cântec: „Skyfall“, din „Skyfall“ – muzica şi versurile de Adele Adkins şi Paul Epworth;
Cel mai bun scenariu adaptat: „Argo“ (Chris Terrio);
Cel mai bun scenariu original: „Django Unchained“ (Quentin Tarantino).