26 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăSpecialBalul Operei, stil şi rafinament italian

Balul Operei, stil şi rafinament italian

Balul Operei, unul dintre cele mai cunoscute evenimente mondene din Transilvania, a sărbătorit majoratul în week-endul trecut. Organizatorii au promis, încă de acum câteva săptămâni, că spectacolul muzical, piesa de rezistenţă a Balului, va fi cel mai reuşit dintre toate cele 17 ediţii ce au avut loc până acum. Pentru acest lucru, ei au apelat la muzica italiană, iar faptul că, la finalul unui recital de aproape două ore, cei aproximativ 900 de invitaţi din sală au aplaudat în picioare prestaţia orchestrei şi a soliştilor. De altfel, ediţia cu numărul 18 a celebrului eveniment a început chiar cu prestaţia orchestrei Operei Naţionale Române din Cluj, dirijată de Davide Crescenzi, venit special din Italia pentru Balul Operei. Aceasta a pus în scenă arii celebre compuse de Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini, Gioachino Rossini sau Gaetano Donizetti, printre care “La Traviata”, “Rigoletto-La donna e mobile”, “Turandot-Nessun dorma”, “Bărbierul din Sevilla” sau “Don Pasquale”. De asemenea, soliştii Marian Pop, Petre Burcă, Tony Bardon, Iulia Merca, Silvana Coltor sau chiar directorul operei clujene, Marius Budoiu, au smuls îndelungi aplauze prin prestaţiile avute. O scenă de balet a întregit atmosfera de sărbătoare din partea de început a Balului, după care organizatorii au premiat şi cinci personalităţi de seamă ale Clujului din domeniul muzicii de operă.

Ramona Bădescu şi Alta Moda Roma

Prima seară a festivalului a continuat cu o prezentare de modă a unor designeri italieni de la Alta Moda Roma, prilej numai bun pentru actriţa Ramona Bădescu, unul din prezentatorii Balului Operei, de a dialoga cu celebrii oaspeţi veniţi din Peninsulă, dar şi de a mima ea însăşi o defilare pe scenă. După un recital al solistei Lavinia Bocu, întregul spectacol s-a terminat după aproximativ cinci ore cu Marele Bufet, acolo unde invitaţii au putut servi atât preparate specifice bucătăriei italiene, cât şi celei tradiţionale româneşti. Unul dintre principalii artizani ai Balului Operei, Matei Miko, a răsuflat uşurat după prima seară, însă totul a fost luat de la capăt duminică, atunci când a fost organizată Gala Laureaţilor. Foierul Operei a fost din nou înţesat cu oaspeţi de seamă şi personalităţi ale vieţii publice clujene care au asistat la decernarea Medaliilor “Emblemă de Cluj” şi, în special, a celor 16 titluri de “Seniorii Cetăţii. În frunte cu preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, organizatorii au înmânat respectivele titluri Mitropolitului Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, Andrei Andreicuţ, episcopului Eparhiei greco-catolice de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu, doctorului Zeno Milea sau scriitorului Marcel Mureşeanu.

A fost premiat, însă, şi “matematicianul”, aşa cum a fost numit de către organizatori, Arpad Paszkany. Finanţatorul echipei CFR Cluj a lipsit de la eveniment, dar a trimis o înregistrare prin care şi-a exprimat mulţumirile pentru acest premiu. Lui “Arpi” i-au fost recunoscute în primul rând meritele sale în afaceri şi abia apoi a fost felicitat şi pentru performanţele pe care le-a înregistrat echipa de fotbal pe care o finanţează, CFR Cluj. Culmea ironiei, CFR Cluj fost eliminate zilele trecute din Liga Europa chiar de o formative italiană, Inter Milano, care i-a obligat pe fotbaliştii clujeni să spună ”Ciao, Italia!”, la finalul a două partide pierdute cu scorul general de 0-5. Concertul susţinut de orchestra de cameră Classis a încheiat, mai apoi, cea mai reuşită ediţie a Balului Operei, potrivit invi­taţilor care au luat parte la eveniment. 

VIP. Oaspeţi de seamă

Printre personalităţile care au păşit pe covorul roşu al Balului Operei s-a numărat rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, prefectul Clujului, Gheorghe Vuşcan, dar şi înalte feţe bisericeşti, în frunte cu Mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ sau episcopul Eparhiei greco-catolice de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu. În prima seară, locul primarului Emil Boc a fost luat de fostul primar, Radu Moisin, în timp ce vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Ioan Oleleu, a stat pe scaunul rezervat preşedintelui CJ, Horea Uioreanu. Cei doi politicieni se aflau la Bucureşti, primul la şedinţa Consiliului Naţional al PDL, iar cel de-al doilea la Congresul PNL.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Rareș Bogdan îl acuză pe Ciolacu că minte

Rareş Bogdan, prim-vicepreşedintele PNL, a lansat un nou atac la adresa lui Marcel Ciolacu pe care îl acuză că minte. Mai mult, liberalul avertizează...

Google lansează un fond de 120 de milioane de dolari pentru educație și formare în domeniul inteligenței artificiale

Google a anunțat crearea Global AI Opportunity Fund, un fond de investiții în valoare de 120 de milioane de dolari, destinat finanțării programelor de...

A rămas împotmolit cu mașina în noroi, după ce a fost urmărit de poliție

Un bărbat în vârstă de 30 de ani fără permis de conducere care a condus o autoutilitară înmatriculată în Franţa, care nu avea asigurare...
Ultima oră
Pe aceeași temă