Găsirea unor soluţii originale de reamenajare a spaţiului este poate cea mai dificilă sarcină cu care se confruntă proprietarii, deoarece domeniul amenajărilor interioare pare unul în care deja totul a fost inventat.
Evident că lucrurile nu stau aşa. Dimpotrivă, potenţialul de inovare pe care îl oferă materialele de pe piaţă este greu de epuizat. Singurul lucru pe care trebuie să-l faceţi este să stabiliţi câteva idei de bază ale renovării, după care puteţi să lăsaţi frâu liber imaginaţiei.
Pentru a vă convinge, vom apela la un exemplu simplu, dar elocvent. Avem un apartament cu două camere decomandate. Una din ideile de bază ale proprietarilor a fost deschiderea spaţiului în zona de la intrare, deschidere care să integreze bucătăria, vestibulul, cămara şi debaraua. A doua idee a fost construirea unui volum din gips-carton care să delimiteze zona de lucru a bucătăriei de restul spaţiului.
De aici încolo a intervenit partea creativă a tuturor celor implicaţi. Mai întâi, doamna familiei a spus că nu doreşte un volum colţuros în mijlocul camerei. Soluţia a fost simplă: lungimea liberă a volumului a fost decupată după o linie curbă. În continuare, meşterul a sugerat că volumul ar trebui să fie finisat în aşa fel încât să se armonizeze cu celelalte elemente de finisaj ale zonei deschise. În consecinţă, el a conceput un design care a integrat armonios costrucţia în ansamblu, dar a şi făcut-o originală.
Etape de lucru:
1. Construirea scheletului metalic. Scheletul metalic a fost construit din ghidaje UW30 (care au fost fixate pe tavan, perete şi pardoseală) şi din profile CD60 (care au fost fixate în ghidajele de pe tavan şi pardoseală, ca montanţi).
2. Realizarea instalaţiei electrice. Toate cablurile electrice care deservesc bucătăria au fost introduse în volum în această etapă a lucrărilor. Astfel a fost eliminată necesitatea spargerii peretelui.
3. Montajul gips-cartonului. Plăcile din gips-carton au fost măsurate, trasate şi decupate, după care au fost fixate pe structura metalică. Extremităţile curbe au fost armate, în interior, cu profile UW30.
4. După placare, pe latura dinspre vestibul a construcţiei au fost create două nişe. Acestea au fost realizate prin decuparea plăcii din gips-carton şi prin închiderea celor patru laturi ale decupajului.
5. Pregătirea decorării construcţiei. Volumul a fost decorat cu 12 plăci de PAL melaminat, de dimensiuni diferite şi de culoare oranj. Acestea au fost fabricate pe comandă. Înainte de montaj au fost poziţionate pe pardoseală, pentru verificarea dimensiunilor.
6. Montajul plăcilor decorative. Plăcile colorate din PAL au fost aplicate pe volumul din gips-carton cu ajutorul siliconului sanitar. Montajul s-a făcut de jos în sus, verificându-se constant poziţia fiecărei plăci.