15.6 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialEuroparlamentarul Macovei se zbate pentru a obtine sustinerea pentru confiscarea extinsa, in...

Europarlamentarul Macovei se zbate pentru a obtine sustinerea pentru confiscarea extinsa, in civil, a banilor si bunurilor obtinute de gruparile de criminalitate organizata

Proiectul de raport al Monicai Macovei  referitor la  inghetarea si confiscarea bunurilor si banilor proveniti din savarsirea de infractiuni de catre grupuri de criminalitate organizata si terorism, intocmit la propunerea de directiva a Parlamentului European si a Comisiei, a fost amanat deoarece grupul ALDE ( liberalii), ca si alţi parlamentari europeni, nu au mai fost de acord cu unele prevederi din proiect.

Monica Macovei vrea ca pana in martie, cand se va discuta  acest proiect, sa aiba o mai mare sustinere a europarlamentarilor pentru ca proiectul sa fie adoptat.

Este al 36-lea raport al europarlamentarului Monicai Macovei, membra a Comisiei pentru Libertati Civile , Justitie si Afaceri Interne, din care 35 au fost deja aprobate in actuala legislatura.

Cu privire la acest nou proiect (despre confiscarea bunurilor provenite din infracţiuni ale grupurilor de criminalitate organizată şi terorism), exista state din Consiliu care nu sunt de acord cu confiscarea  extinsa, in civil,  a bunurilor provenite din infractiuni.

Intr-o conferinta de presa , Monica Macovei a explicat motivele pentru care s-a amanat discutarea raportului.  Potrivit europarlamentarului, mai exista grupuri care vor clarificari, atat din partea ALDE (liberalii), cat si chiar din grupul popularilor europeni ( exemplu: unii europarlamentari germani).

Precizam ca in 2011, PE a cerut Comisiei un draft de raport în materie de confiscare. In raportul sau din 2011 , din proprie initiativa PE a subliniat necesitatea unor reglementari privind recurgerea eficienta la confiscarea care NU se bazeaza pe o sentinta de condamnare la inchisoare si la CONFISCAREA EXTINSA, reglementari care permit si confiscarea bunurilor transferate catre terti.

In plus, Parlamentul a incurajat introducerea  de INSTRUMENTE in cadrul sistemelor juridice nationale, care in temeiul dreptului penal, CIVIL sau FISCAL, dupa caz, să reducă sarcina probei in ceea ce priveşte originea bunurilor detinute de o persoana acuzată de o infractiune legata de criminalitatea organizată.

Daca, spre exemplu, confiscarea ar fi facuta doar in urma unei hotarari definitive de condamnare penala de la  o grupare prinsa cu 1 kg de cocaina, se va confisca doar contravaloarea acelei cantitati de drog, cu toate ca acea grupare a mai facut trafic cu droguri pe cantitati mari, activitate din  care au rezultat multe alte bunuri sau bani detinuti de acea  grupare sau de terti, catre care au fost dirijate acele bunuri.

Dacă acest proiect al Monicăi Macovei se aprobă de Parlamentul European, se vor confisca si bunurile obtinute de-a lungul timpului de grupari de criminalitate organizată. confiscarea este importanta  pentru ca impiedica dezvoltarea grupului infractional respectiv, care n-ar mai avea bani sa investeasca in alte infractiuni. Plus ca, spune Macovei,  aceste confiscari pe civil se fac mult mai rapid, iar bunurile confiscate nu mai pot fi recuperate de membri gruparii de criminalitate organizată.

 Cu alte cuvinte, spune Macovei, nu sunt actiuni indreptate impotriva oamenilor, ci impotriva bunurilor provenite din infractiuni ( bunuri a caror provenienta NU poate fi dovedita)

O astfel de directiva votata de PE  ar fi obligatorie pentru toate statele membre ale Uniunii Europene. 

Monica Macovei mai spune că insaşi Curtea Europeana a Drepturilor Omului  a admis, intr-un dosar,  confiscarea banilor ce proveneau din trafic international de droguri , desi reclamantul ( implicat in gruparea infractionala) NU a fost condamnat la inchisoare, dar pe civil s-a admis  confiscarea.

In acest caz, CEDO a motivat se pot confisca banii nejustificati , chiar daca reclamantul nu a fost condamnat si trimis la inchisoare.

Sunt state unde exista confiscari numai pe baza condamnarii , dar exista  state din UE care fac confiscarea bunurile provenite din infractiuni chiar  si fara condamnari la inchisoare.

Astfel, în Italia, Irlanda, Marea Britanie, Bulgaria, Slovacia, Albania exista  deja legi care ofera posibilitatea de confiscare in civil. Aceste state chiar au dat rezultate, spune Monica Macovei.

In Irlanda , spre exemplu, pe civil se confisca bunurile ilicite provenite din criminalitatea organizata  mergand pe „in rem”, nu pe o persoana anumita din grupare.

Institutiile din Irlanda  iau dupa urma banilor, se recupereaza bunurile, pe motiv  ca cel care le poseda nu poate dovedit ca a platit taxe sau se confisca  banii din contur, bani care nu pot fi justificati. Exista un judecator specializat in astfel de cazuri, care, in civil, constata ca aceste bunuri proven din infractiuni si dispune confiscarea lor.

 

Mecanismul obtinerii suportului in Parlamentul european

Socialistii, prin doamna Rita Borselino (raportor din umbra), au sustinut proiectul Monicai Macovei, dar ALDE ( liberalii) nu l-a acceptat pe motiv ca raportorul lor din umbra, Sonia Alfano (fratele ei a fost ucis de mafia italiana) – care a sustinut proiectul Macovei-,  nu le reprezinta punctul de vedere. Spre sfarsitul lunii martie se va discuta din nou si se va vota proiectul Monicai Macovei in LIBE, apoi incepe trialogul  ( cu  Parlamentul si Consiliul) pentru adoptarea finala a directivei. Cel mai probabil, spre sfarsitul anului se spera aprobarea acestui raport.

Precizam ca in Comisia LIBE fiecare grup are raportori din umbra, pe langa raportorul principal care face proiectul, in acest caz Monica Macovei.

Monica Macovei si cele doua raportoare din umbra au discutat proiectul, au existat modificari de compromis, dupa care urma votul in Comisia LIBE, apoi urmau discutarea si votul in Parlamentul European si in Consiliu. Raportorul principal supune proiectul  votului PE abia dupa ce se asigura ca are sustinerea necesara, de aceea exista negocieri cu grupurile parlamentare si chiar cu parlamentari in parte atunci cand nu exista opinii unitare in grupurile parlamentare.

In acest proiect exista complicatii deoarece exista tari unde confiscarile bunurilor obtinute din infractiuni ale grupurilor de criminalitate organizata nu se aplica decat daca exista un proces penal, iar cei de la care se confisca bunurile au fost condamnati la inchisoare.

Exista insa cazuri in care nu este necesara condamnarea la inchisoare, dar persoanele din astfel de grupuri infractionale nu-si pot justifica provenienta bunurilor si atunci ele pot fi confiscate pe cale civila, potrivit proiectului intocmit de raportorul Monica Macovei.

 In Romania exista deja legislatie in domeniu inca din 2005, dar nu prea este folosita. Ceea ce nu face legea confiscarii extinse, suplineşte Agenţia Naţională de Integritate, dar numai pentru funcţionarii publici, pentru aleşi, pentru demnitari. De notorietate e confiscarea unui milion de euro de la fostul ministru PSD al Industriilor, Dan Ioan Popescu.

Cele mai citite

Monica Bîrlădeanu s-a căsătorit cu medicul Valeriu Gheorghiță

Monica Bîrlădeanu s-a căsătorit pe 5 octombrie 2024 cu Valeriu Gheorghiță, renumitul medic, într-o ceremonie elegantă desfășurată la Palatul Snagov. Evenimentul a fost unul...

Cod portocaliu și risc de viituri pe mai multe bazine hidrografice

Din această seară, de la ora 18:00 și până luni, la ora 10:00, este cod portocaliu pe râuri din bazinele Siret şi Prut  Hidrologii anunţă...

Toate aeroporturile din Iran au fost închise până luni dimineață

Agenția France Presse anunţase, inițial, suspendarea zborurilor doar în "unele aeroporturi" ale Iranului Iranul a introdus restricţii asupra zborurilor începând de marţi, când a lansat...
Ultima oră
Pe aceeași temă