22.2 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialEuroparlamentarul Renate Weber a scos de pe ordinea de zi a Comisiei...

Europarlamentarul Renate Weber a scos de pe ordinea de zi a Comisiei LIBE raportul MCV critic la adresa României. Vezi de ce

Raportul MCV din ianuarie 2013, critic fata de  abuzurile din Romania in cursul anului 2012 si necorectarea lor integrala , asa cum a promis liderilor europeni premierul roman Victor Ponta,  a fost scos miercuri de pe ordinea de zi a comisiei LIBE (petru Libertăţi Civile, Justitie si Afaceri Interne) a Parlamentului European de catre eurodeputatul roman Renate Weber.

Potrivit uzantelor, acest raport se  transmite Parlamentului si Consiliului si se discuta in comisia LIBE, unde membrii fiecarui grup parlamentar isi expun punctul de vedere.

Discutiile din  Comisia LIBE sunt importante deoarece raportul Comisiei Europene din cadrul MCV se refera exact la aspectele specifice activitatii acestei comisii, respectiv la independenta Justitiei, respectarea libertatilor civile, la afaceri interne.

Precizam ca din Comisia Europeana fac parte 27 de comisari SPECIALISTI ( un fel de tehnocrati)  in diverse domenii, cel de pe Justitie si Afaceri Interne fiind Viviane Reding (si Romania are un comisar – Dacian Ciolos-, pe Agricultura), iar Comisia LIBE  este formata din europarlamentari care fac rapoarte, regulamente, directive  pentru initiativele legislative si rapoarteleComisiei Europene. Rapoartele, directivele, regulamentele comisiilor Parlamentului European, intre care si Comisia LIBE, sunt transmise Parlamentului European spre dezbatere, amendare, adoptare.

Renate Weber, europarlamentar, membra a comisie LIBE, sustinuta de liberalii si socialistii romani, a considerat insa ca raportul MCV  NU trebuie discutat in comisia LIBE  ( motivul : „Noi suntem romani!”), ci direct in Parlamentul European. Presei, ea a declarat ca acest raport trebuie discutat  in Parlamentul European, in prezenta comisarului european pe Justitie, Viviane Reding. O decizie privind această posibilitate urmeaza sa se ia intr-un viitor apropiat, probabil saptamana viitoare  la conferinţa preşedinţilor grupurilor europarlamentare.

Eurodeputatul Monica Macovei, din grupul popularilor europeni, membra a Comisiei LIBE, ne-a declarat ca era vorba „de o prezentare si o dezbatere a raportului MCV. In fiecare an rapoartele MVC se discuta in Comisia LIBE si apoi de catre Parlament si Consiliu, dar acum, grupul liberal si al socialistilor , la solicitarea doamnei Weber, a spus NU si s-a scos de pe ordinea de zi. Noi, cei din grupul popular european, o sa facem o rezolutie pe acest raport, pe care o vom supune dezbaterilor europarlamentarilor. PSD, in tara, a spus ca vrea discutii pe MCV, dar in realitatea se pare ca nu vrea acest lucru, altfel NU se poate interpreta refuzul de a se discuta raportul MCV in cadrul COMISIEI LIBE”.

Pe ordinea de zi de miercuri a comisiei LIBE figura, la punctul 8, o prezentare care urma să fie susţinută de reprezentanţii Comisiei Europene privind raportul MCV al executivului european către Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene.

Precizam ca pana acum toate rapoartele MCV au fost discutate in Comisia LIBE. Ultimul raport MCV a fost adoptat de Comisia Europeana în 30 ianuarie 2013.

Cele mai citite

Cine sunt judecătorii care au votat împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale

Curtea Constituțională a României (CCR) a acceptat o contestație împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale, hotărârea fiind definitivă și eliminând-o astfel din cursa...

Protest cu mii de oameni la Budapesta în fața sediului televiziunii de stat

Mii de cetățeni unguri au protestat în fața sediului televiziunii publice din Budapesta, cerând un serviciu de presă independent. Protestul a fost organizat de...

Cod portocaliu și risc de viituri pe mai multe bazine hidrografice

Din această seară, de la ora 18:00 și până luni, la ora 10:00, este cod portocaliu pe râuri din bazinele Siret şi Prut  Hidrologii anunţă...
Ultima oră
Pe aceeași temă