5.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCurăţată de băieţii deştepţi, Hidroelectrica merge în profit

Curăţată de băieţii deştepţi, Hidroelectrica merge în profit

Denunţările şi renegocierile de contracte, orientarea spre piaţă dinspre interesul clientelei politice şi comerciale şi o politică de personal mai realistă au readus profitul la Hidroelectrica în ultimele luni (noiembrie-ianuarie) şi economii de 800 milioane lei.

Compania a avut în ianuarie un profit brut de 49 milioane lei, după ce în ultimele două luni ale anului trecut a obţinut câştiguri de 42 milioane lei, respectiv 36 milioane lei, limitând pierderile pe ansamblul anului trecut la 170 milioane lei după ce la finalul primului semestru acestea erau de 350 milioane lei. Rezultatul din ianuarie reprezintă cel mai mare profit lunar realizat de Hidroelectrica de la înfiinţare, arată într-un comunicat producătorul de energie.Pentru anul în curs Hidroelectrica a bugetat un profit brut de 434 milioane lei, la o producţie de 13 TWh.

Câştigul ar urma să ajungă astfel la un nivel record, depăşindu-l pe cel din 2010, de 284 milioane lei, producţia fiind atunci de 20 TWh. “Potenţialul de profit, în condiţiile unei producţii de 13 TWh este de 100 milioane euro iar la una record, de 20 TWh, ca în 2010, de 200 milioane euro (atunci profitul raportat a fost însă de numai 71 milioane euro)” spune Remus Borza, reprezentantul EuroInsol, administratorul judiciar al Hidroelectrica.

În urma denunţării contractelor bilaterale Hidroelectrica a încasat venituri suplimentare de peste 250 milioane lei, iar renegocierea contractelor cu Alro, Elsid, Electrocarbon şi Electromagnetica a fost urmată de venituri în plus de 88 milioane lei. Venituri suplimentare de 20 milioane lei s-au obţinut şi din tranzacţionarea pentru prima dată a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră. În ceea ce priveşte cheltuielile, din renegocierea a 425 de contracte comerciale s-au obţinut reduceri de aproape 440 milioane lei, iar din renegocierea Contractului Colectiv de Muncă încă 50 milioane lei.

“Sumele în plus pe care le-am obţinut în 2012 vin din renegocieri sau denunţări de contracte care se întind pe mai mulţi ani, ar fi greşit să să afirmăm că vor veni anual 800 milioane lei în plus. Cred că am curăţat 20% poate 30% din Hidroelectrica. Şi mai avem încă contracte umflate de periat. Asta pentru că nu erau numai 10 baieţi deştepţi la Hidroelectrica, erau peste 100. Nu toţi sunt peşti mari, sunt contracte şi de 1 milion de euro, dar avem şi unele de 100-150 milioane euro” subliniază Borza.

În aceste condiţii, de ce nu s-ar obţine rezultate spectaculoase printr-o strategie asemănătoare şi la CFR Marfă, recent pusă pe lista de privatizări accelerate (sau la Tarom, Poştă, etc)? Fie şi pentru a obţine un preţ mai bun ar merita efortul. Sau atunci s-ar repune în discuţie chiar procesul de privatizare?

Cele mai citite

Câți bani economisesc, în medie, românii și cum îi folosesc

Majoritatea preferă să păstreze banii în casă, nu să-și deschidă conturi de depozit în bănci Un român din doi reușește să economisească lunar, iar suma...

Amazon extinde investițiile în inteligența artificială: 4 miliarde de dolari suplimentari pentru startup-ul AI Anthropic

Amazon a anunțat vineri o investiție suplimentară de 4 miliarde de dolari în startup-ul de inteligență artificială Anthropic, fondat de foști lideri ai OpenAI,...

Peste 100000 de votanți din diaspora s-au prezentat la urne până sâmbătă, ora 15.00, la alegerile prezidențiale

Peste 104.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până sâmbătă la ora 15,00, pentru a vota în primul tur al alegerilor prezidenţiale,...
Ultima oră
Pe aceeași temă