4.3 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăGDPRCazul operaţiei MORTALE de la Galaţi. Cine controlează „clinicile“ de la parter...

Cazul operaţiei MORTALE de la Galaţi. Cine controlează „clinicile“ de la parter de bloc?

Cazul tinerei care a murit la spitalul din Galaţi ca urmare a complicaţiilor ivite în urma unei operaţii estetice pune foarte serios problema modului în care e verificată activitatea clinicilor private. E o dilemă ce rezultă din primele concluzii ale cazului de la Galaţi.

Irina Ciuraru (36 de ani), din Brăila, a fost supusă unei operaţii de liposucţie la Clinica „Hyperion” din Galaţi, a medicului Călin Doboş. Familia spune că femeia a plătit 4.500 de euro. După trei zile, femeia a revenit la clinică, cu dureri abdominale.

I s-a dat un tratament pentru atenuarea durerilor, dar starea ei s-a agravat şi pe 21 ianuarie a mers la Spitalul Clinic de Urgenţă din Galaţi, unde medicii au constatat că îi fusese perforat intestinul. A fost operată din nou, dar infecţia s-a extins, provocându-i decesul. Medicii legişti au stabilit cauza morţii ca fiind „şoc toxico-septic“, „peritonită generalizată“ şi „perforaţie enterică post lipoaspiraţie abdominală“.

Doboş nu avea dreptul să facă operaţii estetice

Colegiul Medicilor a declanşat o anchetă în privinţa posibilului caz de malpraxis. Parchetul Judecătoriei Galaţi s-a autosesizat, efectuând ancheta pentru ucidere din culpă.

Întrebarea la care trebuie să se găsească răspunsul este în ce măsură Călin Doboş avea dreptul să facă operaţii estetice. El este absolvent al Facultăţii de Medicină Generală şi Stomatologie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Tg. Mureş, a urmat şi cursuri de chirurgie estetică, şi-a luat rezidenţiatul, dar nu a susţinut examenul de medic specialist şi în aceste condiţii putea face operaţii estetice numai asistat de un specialist. La noi, rezidenţii pot face practică chirurgicală numai sub supravegherea unui medic specialist.

Potrivit certificatului emis de Colegiul Medicilor Dentişti, Călin Doboş poate profesa doar în chirurgie buco-maxilo-facială, iar potrivit documentelor depuse la DSP Galaţi, la „Hyperion“ ar fi trebuit să facă operaţii estetice un chirurg din Bucureşti. „Clinica «Hyperion» este înregistrată la DSP cu mai multe obiecte de activitate, printre care şi chirurgia plastică şi reparatorie, dar această activitate a fost înregistrată în 2009 ca fiind practicată de un medic specialist, iar dr. Doboş nu figurează ca desfăşurând această activitate.

Din actele pe care le avem la DSP Galaţi reiese ca dr. Doboş exercită activitate de chirurgie maxilo-facială“, a declarat şeful DSP Galaţi, dr. Valentin Boldea.

„Clinica vedetelor”, la parter de bloc

Clinica „Hyperion” continuă activitatea cabinetului medicului militar C. Nină, specialist în boli dermato-venerice. O vreme s-a şi numit „Cabinet dr Nină–Doboş”. Apoi, cabinetul a fost preluat de Călin Doboş, care au extins activitatea cu chirurgia estetică. Cum în domeniu se câştigă foarte bine, a mutat cabinetul în două apartamente de la parterul blocului B 6 din cartierul Mazepa 1 şi a investit în dotări, înfiinţând astfel  Clinica „Hyperion”.

Printre cei care au recurs la serviciile doctorului Doboş s-au aflat şi VIP-uri ca Dana Săvuică, Gina Pistol, Ozana Barabancea, Viorel Lis şi designerul Ştephan Pelger.

Cine verifică serios activitatea clinicilor private

În România sunt 77 de clinici de chirurgie plastică, dar şi sute de clinici private în alte domenii. Sunt toate acoperite cu medici specialişti şi dotări? Cazul de la Galaţi dovedeşte că sunt supuse doar unor verificări de rutină. Documentaţia depusă la DSP Galaţi de Clinica „Hyperion“ nu a mai fost actualizată din 2010. La ultimul control, din 2011, clinica a ieşit bine.  Acum, după decesul pacientei, va urma un nou control, la care probabil se vor găsi şi ceva nereguli. Între timp, s-a produs o tragedie.   

Cele mai citite

Aproximativ 300 de șoferi au rămas fără permis de Crăciun

În ultimele 24 de ore, poliția rutieră a luat măsuri drastice pentru siguranța traficului, scoțând din circulație aproape 300 de șoferi care reprezenta un...

Inspector RAR, trimis în judecată pentru multiple infracțiuni de corupție

Rețeaua facilita, contra cost, atestarea falsă a efectuării inspecțiilor tehnice periodice (ITP) pentru vehicule care nu erau prezente în stațiile de inspecție Procurorii Direcției Naționale...

S.O.S. a sesizat CCR în privința expirării mandatului lui Klaus Iohannis

Partidul S.O.S. România a sesizat Curtea Constituţională în privinţa expirării mandatului preşedintelui Klaus Iohannis. „În temeiul art. 146 litera lit. g) din Constituţie, vă solicităm...
Ultima oră
Pe aceeași temă