Februarie este luna viselor romantice, iar în ceea ce priveşte domeniul home&deco ne îndreptăm atenţia spre amenajările care degajă un stil romantic. Pe această temă ne-am adresat unui specialist cu experienţă în aranjamente şi decoruri romantice: designerul Irina Constantin, de la Knox Design (tel.: 0744.679.455).
În ce situaţii se recurge la ambientări romantice?
În general sunt trei situaţii: cuplu de tineri îndrăgostiţi care se mută singuri într-o locuinţă, camere de fete de la 4 ani până la 13-14 ani şi doamne care doresc un dormitor distinct faţă de restul casei. Pentru fiecare dintre aceste cazuri se pot aplica idei şi trucuri speciale. De exemplu, în cazul tinerilor se poate apela la diverse modele cu inimioare şi floricele, dar abundenţa acestora sau chiar lipsa unei consilieri poate produce clişee sau chiar kitschuri, deşi aceşti utilizatori sunt firi sensibile. De aceea, de multe ori este necesară intervenţia designerului.
Daţi-ne câteva ponturi, eventual exemple pe care le-aţi aplicat cu succes.
Pentru un cuplu de tineri am folosit un tapet cu inimioare şi floricele roşii pe un fundal alb, precum şi câteva tablouri, iar pentru dormitoare o soluţie drăguţă şi la modă este patul cu baldachin, eventual cu stucaturi şi tetiere. Acesta se poate realiza practic şi dintr-un pat obişnuit, ataşându-se un baldachin din fier forjat şi un drapaj direct de tavan. În general, elementele retro (şi ele la modă), ca de exemplu fierul forjat, oglinzile cu ramă, dantelele, piesele de mobilier clasic, lampa cu picior sau candelabrul, oferă un aer romantic. Extrem de importante în crearea unui decor romantic sunt materialele textile – perdelele, draperiile, cuverturile, tapiţeria etc., pentru care se aleg nuanţe pastelate, dulcege şi motive florale.
Ce ambianţe propuneţi pentru camerele de fetiţe?
Pentru camerele de domnişoare o soluţie clasică este culoarea roz. Fetiţele se visează tinere prinţese şi, mai nou, balerine. De aceea se poate opta pentru amenajări cu floricele, căluţi etc.
Se practică stilul romantic pentru întreaga locuinţă sau numai pe funcţiuni?
Pentru întreaga locuinţă, amenajările romantice sunt rare. De obicei se preferă o atmosferă romantică pentru dormitor. Foarte practicată este realizarea unui colţişor intim, cu aspect romantic, de exemplu o măsuţă de machiaj cu oglindă şi scaun în dormitorul matrimonial.
În alte situaţii se apelează pentru crearea unei atmosfere romantice doar la un singur element de accent: un tapet pe un perete, un fotoliu sau un scaun uşor retro, un candelabru, buchete de flori, etc.