1.5 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSportLIVE TEXT. Ce spune Crin Antonescu despre regionalizare, conflictul româno-maghiar şi coabitarea...

LIVE TEXT. Ce spune Crin Antonescu despre regionalizare, conflictul româno-maghiar şi coabitarea cu Traian Băsescu

Preşedintele PNL Crin Antonescu a spus, joi seara, despre ”conflictul româno-maghiar”, izbucnit în urma declaraţiilor ambasadorului ungar la Bucureşti referitoare la oficializarea Ţinutului Secuiesc de către statul român, că nu este de acord cu excluderea diplomatului maghiar din România.

Invitat la Realitatea TV, Crin Antonescu a explicat că nu este de acord cu expulzare ambasadorului român şi a subliniat că preşedintele Traian Băsescu a greşit deoarece le-a permis ungurilor să ”dea dispoziţii electorale”.

Principalele declaraţii ale lui Crin Antonescu:

Despre conflictul româno-maghiar:

”-Sunt două lucruri de care orice preşedinte al României trebuie să ţină cont. Că este primul reprezentant al statului român şi că este preşedintele tuturor cetăţenilor români, şi al secuilor din România. Avem de-a face şi cu provocări, să nu le dăm curs. Să nu-ţi pierzi calmul şi să acţionezi atunci şi cât trebuie. România nu are niciun interes să dezvolte un conflict pe teritoriul ei, dar are obligaţia să facă respectată legea. Lucrurile trebuie să se separe foarte clar: oricare dintre noi, la balconul său poate arbora ce steag vrea. Orice cetăţean român de origine maghiară poate să arboreze ce vrea în împrejurări private. Avem însă o lege în care însemnele oficiale ale statului român sunt consemnate prin lege.

-Ştim cine este cu bune, cu rele, Orban Viktor, premierul Ungariei, premierul unei ţări mici, dar al cărei lider doreşte să ducă o politică mare, o politică şi revizionistă, o politică de pan-ungarism, domnul Orban ar vrea să fie pentru toată maghiarimea mondială, ceea ce este papa pentru catolici. La aşa ceva trebuie să răspunzi cu mutări inteligente.

-E de neiertat ca tu, preşedinte al României, să-i permiţi, să-l inviţi pe premierul Ungariei să dea dispoziţii electorale electoratului român chiar dacă rişti să-ţi pierzi scaunul.

-E de neiertat ceea ce a făcut astăzi preşedintele Băsescu. Domnia sa trebuia să vorbească pentru români, cu secui cu tot. Aş fi vorbit, înainte, altfel despre aceste lucruri. Nu aş fi vorbit ca să înteţesc scandalul, în termeni agresivi, în termeni autoritari, României nu i se pot face recomandări despre articole din Constituţie de către diplomaţi străini.

-Nu sunt de acord cu expulzarea ambasadorului maghiar, propunerea domnului Corneliu Vadim Tudor.

-Articolul 1 din Constituţia României nu va suferi nicio modificare, iar când a existat discuţia despre intrarea UDMR la guvernare, UDMR nu a fost respins aşa pur şi simplu. Noi am căutat o formulă prin care să asociem UDMR la guvernare, dar o propunere a fost şi rezolvarea acestui diferendum privind art. 1 din Constituţie.

-Cred că preocuparea şi jocurile domnului Băsescu în interiorul maghiarimii au fost nefaste. Maghiarii pot înfiinţa ce partide doresc, însă încurajarea acestor forme de revizionism accentuat cu partide cu un profil mai accentuat decât UDMR nu a fost de bun augur. A mai fost momentul foarte grav în care domnul Tokes Laszlo desi europarlamentar roman, a fost desemnat de Orban Viktor vicepreşedinte al Parlamentului European, iar PDL a acceptat acest lucru.”

Despre regionalizarea României:

”-Cred că vom merge pe structura actualelor opt regiuni. Cei care le vor conduce trebuie să fie reprezentativi, aleşi sau numiţi ca să poată să răspundă responsabilităţilor pe care le au. Dacă ne-am plâns de apariţia, consolidarea baronilor în toate partidele, să nu ne pomenim cu 8 preşedinţi de mini-republici. Riscurile unui federalism tacit există. În grija părinţilor regionalizării trebuie să stea şi asta.

Despre acuzaţiile de corupţie aduse ministrului Mariana Câmpeanu de România TV

”-Nu am să aşez episodul de azi într-un lanţ, pentru că se petrec astfel de lucruri zilnice acolo. Nu poţi terfeli imaginea unui om, nu poţi pune titluri câtă vreme DNA îţi comunică că NIMIC nu e adevărat, câtă vreme Marian Câmpeanu este la o întâlnire la Dublin, nici vorbă să fie chemată. Nimic! Se prezintă drept stenograme nişte propoziţii construite de un redactor, NICIODATĂ într-un for al partidului nu a avut loc o asemenea discuţie. Regret că în unele locuri s-a ajuns la eliminarea unei auto-cenzuri profesionale. Presa a fost locul unde s-a exagerat, unde s-a indus, unde s-a comunicat pe surse. Dar ăsta este un linşaj mediatic. Se înţelesc semnalele că PNL că este ţintă”.

Despre excluderea lui Andrei Chiliman din PNL

”-Nu ţinem morţiş să-l excludem pe domnul Chiliman. Dacă domnia sa ţine morţiş, sigur că PNL nu poate să continue şi după congres ca pe presa băsistă domnul Chiliman să fie moţ toată ziua”.

Despre presă şi raportul MCV

”-În România unii oameni din presă încalcă drepturi fundamentale ale României. Dacă preşedintele României a putut fi criticat, atacat uneori calomnios în România, atunci de ce alţii nu? De ce presa nu are dreptul să exprime opinii critice la adresa unor instituţii. Nu vedem niciodată în Germania un magistrat spunând trăznăi pe Facebook. Se poate să fi apărut şi atacuri la familie, nu e bine, sunt un om păţit.

A apărea un asemenea lucru un raport este rezultatul unor factori prezidenţiali, pe care au reuşit să o introducă în Raport. Teza generală e foarte corectă. Mai departe când se sugerează nevoia unor reglementări represive, cu asta nu mai putem fi de acord.

Această Comisie Europeană, în ciuda unor comisari străluciţi, bilanţul ei este discutabil, Europei nu i-a mers bine deloc cu ea. Comparaţi cazul Timoşenko cu cazul Năstase şi veţi vedea atitudini diferite.

Nu e nimeni redus mintal să crezi că putem discuta de pe poziţii de forţă. Noi parcă mergem cu un complex acolo. Şi premierul Ponta pare a suferi de asta, de parcă am fi spart ceva pe acolo. Democraţia nu am încălcat-o noi în România, legitimatea o avem noi. Văd în continuare că MCV este gândit pe o grilă care nu mai e actuală în România.”

Pactul cu Traian Băsescu

Nu (nu cred în el – n.red.). Nu am fost de acord cu semnarea pactului cu Traian Băsescu, am fost de faţă. Am fost solidar alături de premier. Îmi menţin părerea. Iată ce se întâmplă în momentul în care Victor Ponta prinzând gustul hârtiilor semnate vrea să trimitem o hârtie pentru Schengen, cine nu o semnează? Traian Băsescu. Nu este un adversar fair, cred în bunele intenţii ale premierului Victor Ponta când l-a semnat.

Despre suspendarea lui Băsescu

Nu-mi doresc suspendarea lui Traian Băsescu. El trebuie tratat legal şi corect politic. Adică să-l tratezi ca lipsit de legitimitate politică. Nu înseamnă să-l jigneşti, să-l ignori, atunci când nu poţi să-l ignori, dar nici să-l tratezi ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Spun asta pentru că 7 milioane de oameni au ciudă că nu a plecat Băsescu.

 

Citeşte şi: LIVE TEXT. Liderii USL, despre realizările USL şi planurile de viitor ale Uniunii. Ce spun Ponta şi Antonescu despre Traian Băsescu

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă